Mevsimlik Çaykur işçisi kadro için meydana indi

Çaykur bünyesinde mevsimlik olarak çalışan işçiler Rize'de kadro talebi için bir araya geldi.

Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik Çaykur işçilerinin kadro talebi için konuştu.

Rize'de düzenlenen mitingde konuşan Aslan, mevsimlik işçilerin yılda 5 ay 29 gün çalışarak 12 ay geçinmek zorunda kaldığını söyledi. İşçilerin kadro hakkını yeniden dile getiren Aslan, "Buradan biz de işçi arkadaşımız adına soruyoruz. Mevsimlik yaşamak nedir biliyor mu Çaykur yöneticileri, işçinin sırtına binmiş bürokrat sendikacılar? Gelin bakın işçiler bu meydanda. Zam üstüne zam! Vergi artışları belimizi büküyor. Geçinemiyoruz. Yılda 5 ay 29 gün açlık sınırının altında ücretle gelin siz geçinin bakalım nasıl oluyor. Çay işçisi de, çay üreticisi de mağdur" diye konuştu.

'KAYNAK BURADA'

Çaykur'un son dört beş yılda 2,5 milyar lira zarara uğratıldığını hatırlatan Aslan, "Çaykur işçisine kadro verirsek parayı nereden bulacağız diye soruyorlar. Çaykur’u dünya markası yapan üreticisi, işçisi kan ağlarken sizler Çaykur’u milyarlarca lira zarara uğrattınız. Kaynak orada. 2,5 milyar TL ile 10 bin işçinin 5 yıl 12 ay maaşları verilirdi, hem de iki katı. İşte kaynak burada" dedi. Aslan konuşmasına şöyle devam etti:

İŞÇİLERİ OYALIYORLAR: Çaykur yöneticileri; işçilerin kadro, insanca çalışma ve insanca ücret talebine gelince kapıları kapatıyorlar. Çaykur'da sözleşme yapan sendika ise yılardır Çaykur işçilerini oyalıyor. Ya kadroyu alın ya da aradan çekilin, işçilerin mücadelesini engellemeyin, bakın görün kadro nasıl alınır. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz, DİSK olarak, Gıda-İş olarak, buradaki siyasi partiler ve demokrasi güçleri olarak tüm gücümüz ve imkanlarımızla kadro hakkını elde edilinceye kadar mücadelemizi Çaykur işçileriyle birlikte sürdüreceğiz.

TASARIMIZ HAZIR: Sendika olarak, Karadeniz Bölge Temsilciliği olarak yıllardır her platformda mevsimlik Çaykur işçilerinin kadroya alınmasını dile getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Sendika olarak mevsimlik işçilerin kadroya geçmesi için hazırladığımız yasa tasarısı, mevsimlik işçilerin işsizlik sigortasından yararlanma talebini işçi arkadaşlarımızla beraber Meclis’teki partilere verdik, bölge temsilciliğimiz buradaki partilerin il başkanlarına iletti. Mevsimlik işçilerin kadroya geçmesi için dosyaların tozlanmadan gündeme alınmasını ve Çaykur işçisinin kadro talebinin karşılanmasını istiyoruz.

GERÇEKLERİ SÖYLEMİYORLAR: 2016 yılından bugüne yapmış olduğumuz çalışmalara seyirci kalanlar, kadro yerine süreyi uzattık diyenler işçilere gerçekleri söylemiyorlar. İşçiler üyesi oldukları sendikanın kapısına gittiler, kapılar duvar oldu. İşçiyle birlikte mücadele etmek yerine işçileri provokatörlük yapmakla suçladılar. Sendikanın kapısında sorularına yanıt bekleyen işçiler saatlerce kapıda bekletildi, azarlandı, yanıt verilmedi. Bu düpedüz sendika yöneticilerinin işçilere ne kadar uzak olduğunun ifadesidir.   

İDARE EDİLEMEZ: Bölgenin en temel gelir kaynağı olan çayın tüm yükünü üreticiler ve işçiler çekerken, Çaykur yöneticileri ve Çaykur yönetimiyle danışıklı hareket eden sendikanın sorunları çözmediği ve çözemediği ortadadır. Yaşanan bu süreç artık idare edilemez. Çaykur işçisi artık haklı davasında yoluna devam edecektir.

BOYNUMUZUN BORCU: Bir kez daha duymayan kulaklara, görmeyen gözlere şunu söylemek istiyoruz. Amasız, fakatsız, ayrımsız bütün Çaykur işçilerine kadro talep ediyoruz. Çaykur işçilerinin kadroya alınması ve güvenceli çalışmasının önünün açılmasını talep ediyoruz. Çaykur işçisine kadro almak, birlikte mücadele etmek boynumuzun borcudur. (HABER MERKEZİ)