MHP CHP'yi reddetti, AK Parti görüştü

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP'nin görüşme talebini reddettiklerini açıkladı. Akçay "CHP'nin oyalama çabalarına itibar etmiyoruz" dedi. AK Parti ise CHP heyetine randevu verdi.

Abone ol

DUVAR - MHP, CHP'nin randevu talebini reddetti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay yaptığı açıklamada "Biz cumhur ittifakının ilke ve prensiplerine bağlı olarak hareket ediyoruz. CHP'nin oyalama çabalarına itibar etmiyoruz. Talebi bu nedenle reddettik" dedi.

AK Parti ise CHP heyetine randevu verdi. CHP heyeti AK Parti grubunu saat 12.00'de ziyaret etti. CHP heyetinde grup başkanvekili Özgür Özel, Lale Karabıyık, Mehmet Bekaroğlu ve Uğur Bayraktutan yer aldı. CHP heyetini AK Parti grup başkanvekili Mustafa Elitaş karşıladı.

SEÇİM GÜVENLİĞİ RAPORU ELE ALINDI

Görüşmede, CHP’nin 8 partiyi ziyaret ederek hazırladığı seçim güvenliği raporu ele alındı. CHP tarafından hazırlanan ve bugün AK Parti’ye iletilen raporda sandıkların birleştirilmesine yönelik eleştirilerin yer aldığı ve bu maddenin kaldırılmasına yönelik bir öneri bulunduğu belirtildi.

Aynı apartmanda bulunan seçmenlerin farklı sandıklara yönlendirilmesine yönelik bir itiraz bulunuyor. Mühürsüz oy pusulalarına yönelik eleştiri raporda yer alıyor.

ÖZEL: İLK SEÇİME KADAR MHP'Yİ PARTİ OLARAK GÖRECEĞİZ!

CHP-AK Parti ziyareti sonrasında açıklama yapıldı.

CHP heyetinden Özgür Özel şunları söyledi: MHP 2019'dan sonra bu durumda olacak olabilir, ama biz kendilerini yok saymayı düşünmedik. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi'yle yapacağımız görüşmeyi kendilerince yeterli görmüş olacaklar ki böyle açıklama yaptılar. Biz kendilerini bir siyasi parti olarak, yapılacak ilk seçime kadar göreceğimizi ifade etmek istiyorum.

Sayın Başkan'dan talep ettiğimiz, bugün yapılması gereken komisyon toplantısının pazartesi gününe ertelenmesi. Pazartesi günü 8 siyasi partinin davet edilmesi, ülkedeki rejime demokrasi denmesi için yeterli değildir. Muhalefetin varlığı, eşit propaganda imkanlarına sahip olmasıyla mümkündür bu. Bu amaçla tüm siyasi partiler için öneri verdik. 11 artı 7, toplam 18 madde ve 8 siyasi partinin doğrudan Meclis’e davet edilerek görüşlerinin alınmasıyla ilgili ilkesel talebimiz oldu.

ELİTAŞ: MHP HAYIR DERSE OLMAZ

Mustafa Elitaş ise şu açıklamayı yaptı: Türkiye 2016 yılı sonundan itibaren 15 Temmuz hain darbe girişimi Yenikapı ruhuyla birlikte Türkiye’nin birlik ve beraber olunmasının zorunlu olduğu ortaya çıktı. 2017’de yaptığımız çalışmalarla bir anayasa değişikliği gerçekleştirdik. Muhalefet partilerinden destek gelmemişti. Hatta “bacadan girseler almayız” demişlerdi. Fakat bugün önemli bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Muhalefet partisi bizden bir talepte bulundu.

Eğer samimi katkıda bulunacaksanız bu hafta pazartesi günü saat 14.00’e kadar çalışmanızı yapın, iki siyasi parti değerlendiririz. AK Parti’nin evet dediğine MHP hayır derse olmaz. Bu uzlaşmanın mümkün olamayacağını, ittifak konusunun virgülüne kadar devam etmesini beyan ettik. Yaptığımız anlaşma gereğince anayasa komisyonunda görüşülen teklifin son 3 maddesi bitirilecek.

11 maddelik tekliflerini değerlendireceğiz, Pazartesi günü planladığımız gibi kanun görüşmelerine devam edeceğiz. Uzlaşma komisyonunda bulunan arkadaşlarımıza, CHP’nin getirdiği teklifi değerlendirme imkanını bulmuş olacak. Diğer partilerin görüşmelerini zaten CHP almış. Biz her zaman arka odada uzlaşmayı sürekli haline getiren eylemler içerisinde bulunuyoruz. Kendilerine görüşlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Biz bunu MHP ile değerlendireceğiz.

SORU VE CEVAP

SORU: Semih Yalçın'ın açıklaması var. 'Teklif geldiği gibi aynen geçer” gibi. MHP randevuyu reddetti.

ELİTAŞ: Eğer MHP ‘teklif aynen geçsin’ dersek teklif aynen geçer. Biz de aynen geçsin dersek geçer.

SORU: Meclis iradesine ambargo yorumları yapılıyor…

ELİTAŞ: Meclis iradesine nasıl ambargo konulur? Zaten komisyonda son üç madde kaldı. Meclis iradesiyle ne alakası var o işin?

SORU: Seçim barajı görüşüldü mü?

ELİTAŞ: İttifak bütün siyasi partilerin uzlaşma kültürüne sahip olmaları gerekir. İsterseniz onu görüşlerini açıkladıktan sonra bu konuyu değerlendiririz.

ÖZEL: Görüştüğümüz tüm siyasi partilerin üzerinde ortaklaştırdığı en önemli husus, seçim barajının sıfıra indirilmeli. İttifak yaptığınızda ortadan kalkıyor.

ELİTAŞ: Ezilmemek için uzlaşmak gerekir.

SORU: BBP’nin ittifaka ismiyle girmemesine dair bir yakınma var. Değerlendirmeniz nedir?

ELİTAŞ: O konuyu bilmiyorum. Sayın Destici’nin açıklamasını da okumadım

(HABER MERKEZİ)