MHP seçim çadırında Cumhur İttifakı'na itiraz

Siyasi partilerin seçim çalışmalarını izlemek için İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt'tayız. Seçim çadırlarındaki AK Parti görevlileri basınla konuşmadıklarını söylüyor. CHP'liler iddialı konuşurken MHP'nin seçim çadırında gündem Cumhur İttifakı'na gelen itirazlar...

Abone ol

DUVAR - 24 Haziran seçimleri için partilerin yoğun bir faaliyet yürüttüğü İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt'tayız. CHP, Saadet Partisi, MHP, AK Parti, Hüda Par ve HDP'nin seçim çadırlarındaki görevliler meydana gelenlere bildiri dağıtıyor. Görüştüğümüz CHP'liler, “Esenyurt iktidarın ülkeyi beton ekonomisine çevirmesinin en büyük örneği” derken MHP'liler aldıkları eleştirilerden rahatsız... Saadet Partili'ler ise Esenyurt'un acil çözüm bekleyen sorunlarını anlatıyor. AK Parti görevlisi ise ilçe yönetiminden izin almadan basınla konuşmadıklarını söylüyor.

'İstanbul'un kaderini Bağcılar belirleyecek'

Esenyurt'taki seçim çalışmalarına geçmeden önce partilerin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ve 16 Nisan 2017 Anayasa referandumunda almış oldukları oy oranlarına bakalım:

Geçen yıl 16 Nisan'da yapılan Anayasa referandumunda Esenyurt'ta 448 bin 928 kişi oy kullandı. Anayasa değişikliğine yüzde 47,52 'Evet', yüzde 52,48 'Hayır' oyu çıktı.

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ise partilerin oyları şöyleydi: AK Parti yüzde 46,1 CHP yüzde 26,2 HDP yüzde 18,5 MHP yüzde 7,4 Saadet Partisi, yüzde 0,5 BBP yüzde 0,4.

'İKTİDARIN ÜLKEYİ BETON EKONOMİSİNE ÇEVİRDİĞİ EN BÜYÜK ÖRNEĞİ'

Partilerin Esenyurt'taki seçim çalışmaları insanların yoğun olarak kullandığı Esenyurt meydanında sürüyor. Meydana geldiğimizde karşımıza ilk olarak CHP standı çıkıyor. CHP İstanbul milletvekili ve aynı zamanda CHP milletvekili adayı Sibel Özdemir'le seçim çalışmalarını konuşuyoruz, şunları anlatıyor:

“Seçmenler bize çok büyük bir umutla yaklaşıyor. Bize oy vermeyenler de bize destek veriyor. Gerçekten bugüne kadar CHP'ye mesafeyle yaklaşanlar da CHP'nin ülkeyi yönetmesini istiyor. İnsanlar bütün sorunları çözeceğimize inanıyorlar. Esenyurt'taki insanlar betonlaşmadan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Esenyurt iktidarın ülkeyi beton ekonomisine çevirdiği yerlerin en büyük örneği. Esenyurt çok geç yapılaşan bir ilçe. Ama AKP iktidarı bu ilçeyi yaşanmaz bir hale getirdi. Buradaki Suriyeliler, esnaf herkes durumdan rahatsız. Gelir düzeyi çok düştü. Vatandaşlar çocuklarını gönderecek okul bulamıyor. İnsanlar bütün bu sorunları çözeceğimize inanıyor. Bu seçimlerde Esenyurt'ta yüzde 50 oy alacağız.”

.

MHP'NİN 'CUMHUR İTTİFAKI'NDA YER ALMASINI İSTEMEYEN ESKİ BİR MHP'Lİ...

Özdemir'le sohbetimizin ardından AK Parti standına giriyoruz. Bizi karşılayan görevlinin “İlçe yönetiminden izin almadan basına konuşmuyoruz” sözlerinin üzerine MHP çadırına giriyoruz. Kadın bir seçmen çadırdaki görevlilere “Yıllarımı MHP'ye verdim. Şimdi ne yapıyorsunuz?” diye soruyor. Görevlilerden biri kadına dönerek; “Biz burada cumhur ittifakını anlatıyoruz. Buyurun oturun” diyor. Eski bir MHP'li olduğunu söyleyen kadın MHP'nin 'Cumhur ittifakı' içerisinde yer almasından rahatsızlık duyduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Ne olursa olsun AKP'yle birlikte olmamamız gerekiyordu. Bu bizi bitirdi. Biz ne söylediysek bizi dinlemediler...”

Bakırköy'de seçim meydanı: Erdoğan olmasa kimseye oy vermem

'AK PARTİ'YE TESLİM OLDUNUZ DİYE ELEŞTİRİYORLAR'

Kadın çadırdan ayrıldıktan sonra MHP ilçe yönetiminden Kadir Altun'a, 'Size böyle eleştiriler geliyor mu?' diye soruyorum, şunları anlatıyor: “Bizi hep, 'Tayyip Erdoğan size hakaret etti' diye yargılıyorlar. Ama Devlet Bahçeli kaç yaşına gelmiş hâlâ davam diyen bir adam. Bizim işimiz Türkiye dedi. Önce şu vatanı kuruyalım ondan sonra lafa söze bakarız. İnsanlar bizi eleştirmek için 'Siz AK Parti'ye teslim oldunuz' diyorlar. Bübürlendiğimizi düşünmesinler. Bizi diğer partilerle kıyasladıklarında zorumuza gidiyor. Ama biz bu vatanın bekasını düşünüyoruz.”

.

'Cumhur ittifakı' Esenyurt'ta ne kadar oy alır? Altun bu soruya şöyle yanıt veriyor: “Esenyurt seçimi belirleyecek ilçelerin başında geliyor. Burada Doğulu ve sol kesim ağırlıklı olsa da MHP'ye gizli bir hayranlık var. Bugüne kadar bize oy vermemelerinin nedeni insanların 'oyumuz boşa gitmesin' demelerinden kaynaklı. İnsanlar çadırlarımıza gelerek 'gelin bizi kurtarın' diyorlar. Biz Suriyeliler'e, Kürtler'e karşı değiliz. Ama bu vatanın ekmeğini yiyen insanlar için bir şey yapılmalı. İnsanlar bize geldiklerinde belediyenin hizmetlerinden memnun olmadıklarını da söylüyor. Esenyurt düne kadar tanınan bir yer değildi. Ama şimdi herkes Esenyurt'u biliyor. MHP olarak Esenyurt'ta yüzde 20 oy bekliyoruz. Cumhur ittifakı burada yüzde 76 oy alır. Eğer gerçekten ülkenin refahı düşünülüyorsa demokrasiye sadık kalınmalı.”

Üsküdar'da seçim sohbeti: 'Atı alan' geçecek mi?

'ESENYURT ANADOLU'NUN MOZAİĞİ...'

'Cumhur ittifakı'na rakip olan başka bir partiyse Hür Dava Partisi. İstanbul Hüda Par 3. bölge milletvekili adayı Mustafa Demiralp seçim çalışmalarına başlamadan önce Esenyurt meydanında çadır açıp açmamakta kararsız kaldıklarını söylerken, şöyle diyor: “Çünkü insanlar standımıza uğrarlar mı diye bir çekincemiz vardı. Şu an burada bize karşı muazzam bir teveccüh var. İnsanlar siyasetimizi beğeniyor. Burada büyük hedeflerimiz var. En geç parti biziz. Genç tabanımızla Esenyurt'un her köşesine ulaşıyoruz. Ülkenin siyasetine yön vereceğiz. Burada imarlaşmadan dolayı büyük problemler yaşanıyor. Esnaf memnun değil. Esenyurt Anadolu'nun mozaiği. İstanbul'un en karmaşık ilçesi. Burada Türkiye'nin her yerinden insanlar var. Herkese kutuplaşmadan uzak duralım dedik. Gürültü, kutuplaşma topluma faydalı değil. Halkın çıkarlarına hizmet eden bir partiyiz. Bundan sonraki çizgimiz de hep bu yönde olacak.”

.

'BU SORUNA KİMSE EL ATMADI AMA BİZ ÇÖZECEĞİZ'

Demiralp'la sohbetimizin ardından Saadet Partisi'nin çadırına giriyoruz. Bizi burada Saadet Partisi Esenyurt İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Sarı karşılıyor. Sarı'yla seçim çalışmalarını konuşurken Esenyurt'ta gördüğü önemli bir sorunu şöyle anlatıyor: “Madde bağımlısı konusu Esenyurt'ta çok fazla. Buna kimse el atmadı ama Saadet Partisi, Esenyurt'u eski haline döndürecek. Madde bağımlısı olan kardeşlerimize yardımcı olacağız. Bu konuda projelerimiz var. Daha önce konuyu kaymakamlığa, emniyete bildirdik. Bunlara çözüm üretilmedi. Türkiye'nin başına gelirsek bu sorunu çözeceğiz.”

.

Esenyurt Belediyesi'ni AK Parti'li belediye yönetiyor. Demiralp insanların yerel sorunlarla artık başedemediklerini söyleyerek şöyle devam ediyor: “30 yıldır burada yaşıyorum. Bu millet hakikati görürse burası düzelecek. Millet Saadet Partisi'ni çok iyi anladı. Dünyaya 94 yılında belediyeciliği Saadet Partisi öğretmiştir. İnsanlar bize, 'Saadet Partisi Türkiye'nin tek temiz partisi CHP'yle birleşmeniz bizi üzdü' gibi eleştiriler yapıyor. Çünkü insanlar Saadet Partisi'nin geçmişini biliyorlar. Bize oy verip vermemek önemli değil ama diyoruz ki gelecekte bu ülkeyi kutuplaştıranlara karşı bir birliktelik yaptık. Biz ayrışmayı önledik. Bize oy da vermeseler ayrışmayı önledik.”

CHP'lilerle MHP'lilerin aynı fikirde olduğu ilçe: Avcılar!

'ESENYURT HALKI DEMİRTAŞ'I ZİNDANDAN KURTARMAYA NİYETLİ'

Son olarak HDP çadırına giriyoruz. Stant görevlisi Medeni Balka'ya Esenyurt seçmeninin HDP'ye karşı ilgisini soruyoruz: “Esenyurt halkı bize çok sıcak davranıyor. Esenyurt halkı Demirtaş'ı o zindan kurtarmaya niyetli. Ne yaparlarsa yapsınlar, sandık taşısalar da biz oy kullanacağız. Esenyurt'ta en az yüzde 25 oy alacağız. Burada insanlar AKP'den bıkmış. Belediye kendi yandaşlarından başka kimseye bakmıyor. Bizler 24 Haziran'dan sonra barış ve kardeşçe yaşayacağımız bir Türkiye kuracağız. Kim olursa olsun biz kardeşçe yaşamak istiyoruz.”

.