MHP ve İYİ Parti'nin rakibi AK Parti!

İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca, MHP’nin en çok oy aldığı yer. İYİ Parti’nin de yarışa katılmasıyla bu durum değişebilir. MHP seçim çalışmalarında kendini iyi anlatamadığını söylerken, İYİ Parti ilçede CHP’den sonra ikinci parti olmayı hedefliyor. Buca’da iki partinin de ortak beklentisi, AK Partili seçmenin oyunu alabilmek.

Abone ol

Oğulcan Bakiler

İZMİR - İzmir’in merkez ilçelerinden Buca aynı zamanda kentin en kalabalık ilçesi... 492 bin 252 kişinin yaşadığı ilçe çok yoğun göç alıyor. Konya, Diyarbakır, Kars ve Erzurum Buca’ya en çok göçün gerçekleştiği kentler. İlçede Balkan göçmenlerinin sayısı da epey fazla... Yoğun göçe rağmen çarpık kentleşmenin de en az göze çarptığı ilçelerden bir tanesi.

Buca’nın siyasi tablosuna gelince, ilçede en çok oyu CHP ve AK Parti paylaşmasına karşın, İzmir’de Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) en çok seçmeni olan ilçe burası... 1 Kasım 2015’teki son seçimlerde ilçedeki 38 bin 332 seçmenin tercihi MHP idi. Partinin İzmir genelinde yüzde 11.35 olan oy oranını yüzde 13.04 ile arttırdığı birkaç ilçeden de biri Buca oldu.

MHP’den ayrılan bazı muhalif isimlerle kurulan İYİ Parti’nin de 24 Haziran’daki yarışa girmesiyle beraber, Buca’da dengenin nasıl değişeceğini görmek için ilçeye gidiyoruz.

'İYİ PARTİ'YE GİDENLER AK PARTİ'DEN BİZE DÖNER'

MHP İlçe Yönetimi'ne gittiğimizde çok sakindi. Herkes seçime kısa süre kaldığı için çalışmalara da bitmiş gözüyle bakıyordu. Az sonra İlçe Başkanı Bekir Arnavut’la buluşuyoruz. Arnavut, bu seçimde Buca’da İYİ Parti’ye ‘ciddi olmayan’ bir kayıp verebileceklerini ama oy oranlarını İzmir genelinin üzerinde artıracaklarını söylüyor: “Bu seçimlerde muhafazakar, sağ seçmene yöneldiğimiz için İYİ Parti’ye vereceğimiz kaybı fazlasıyla telafi edeceğiz. 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sahip çıktığımız için AK Parti seçmeninin MHP’ye minnettarlığı var. AK Partililerin bizi takdir ettiklerini oylarıyla göstereceklerini, ödüllendireceklerini düşünüyorum. Geçmişte MHP’den AK Parti’ye kayan oylar da bu seçimde geri dönebilir”.

MHP Buca İlçe Başkanı Bekir Arnavut

Arnavut, ilçe yönetimindeki izlenimimin aksine 24 Haziran için çok heyecanlı olduklarını söylüyor: “Bu seçim bir memleket meselesi bize göre. Öyle dönemler olur ki makam mevki bir yana bırakılır, ülkenin bekası söz konusu olur. Bu da öyle bir dönem... MHP’den bir cumhurbaşkanı adayı çıkması bu koşullarda önemli değildi. Buna herkes çok takıldı. AK Parti uzun zamandır bizim politikalarımız paralelinde çalışmalar yapıyor ve biz de destek veriyoruz, iktidarda olsak biz de aynılarını yapardık. Ayrıca MHP’nin son seçimlerde aldığı oy düşük kaldığı için bir aday çıkarmamız da gerçekçi olmazdı.”

'KENDİMİZİ İYİ ANLATAMADIK'

AK Parti’den MHP’lilerin sahadaki çalışmalarına dönük eleştiriler olduğunu Tuğrul Türkeş’in, “Yanlış mesaj veren MHP adayları var. MHP’nin yöneticilerinin tabanına ‘bu böyle, oyunuzu verin’ diye kızmak yerine yumuşaklıkla anlatmaları lazım” sözleri hatırlatarak soruyorum:

- Seçmeninize düşüncelerinizi doğru anlatabiliyor musunuz?

- Seçime kısa sürede hazırlanmamız yüzünden kendimizi çok iyi anlatamamış olabiliriz. Ama ülkücülerde disiplin vardır, genel başkanımızın sözleri hepimizi bağlar.

İlçe yönetiminin biraz ilerisinde, Buca’nın göbeğinde, Buca Cezaevi bulunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘kader mahkumları’ için af çağrısı yapmasının ardından ilçe yönetimini hükümlü yakınları ziyaret etmiş. Arnavut, hükümlü yakınlarının, “Bir ranzada üç kişi yatıyor, yerlerde, tuvalet önlerinde insanlar yatıyor” diye şikâyette bulunduğunu aktarıyor: “Bu kaos mimarlarının tam da istediği ortam. 2000’li yıllarda da cezaevleri bugünkü gibi dolup taşıyordu. Genel başkanımız o günkü gibi bir isyan girişiminin yeniden olabileceğini öngördü. Bu yüzden af çağrısı yaptı.”

"İttifak ortağı AK Parti ve Erdoğan'ın af konusuna sıcak yaklaşmaması yüzünden MHP oy kaybeder mi?" diye soruyorum.

Arnavut şu yanıtı veriyor: “MHP bunu dile getirdiği için sandıkta da teveccühle karşılaşacak. Çünkü seçimden sonra yeniden mecliste gündeme getireceğiz. Ama ittifak ortağımızla ilgili bir şey söylemem hoş olmaz. Her şey sandıkta ortaya çıkacak.”

ERDOĞAN'A 'KIRGIN' HÜKÜMLÜ YAKINLARI...

İlçe başkanı Arnavut, görüş bildirmese de konuştuğumuz partililerden biri, hükümlü yakınlarının Erdoğan’a ‘kırgın’ olduğunu söylüyor.

Birinin telefonuna ulaşıyoruz. Seyhan Başar’ın eşi İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde kalıyor. Başar üç yıldan beri sosyal medyadan insanları bir araya getirerek pek çok kentte eylemler yaptıklarını söylüyor. En son Ankara’da MHP liderinin bayramlaşma etkinliğine katılmışlar.

“Terör, cinsel suçlar gibi suçlar işleyenler hariç bazı mahkumlara af istiyoruz. Af olmazsa, şartlı tahliye, hatta elektronik kelepçe de olabilir. Cezaevleri doldu taşıyor. Koğuşlardaki koşullar da kötüleşti” diyor Başar: “İsteseler bir KHK ile çözebilirlerdi, içeridekilerin ümitleri kursaklarında kaldı”.

Başar uzun yıllardır AK Parti’ye oy veriyormuş: “Mahkumlar aileleriyle düşünüldüğünde çok büyük bir seçmen kitlesi oluşturuyoruz. Sosyal medyamızda ‘af yoksa oy da yok’ diye tepki gösterenler var. Ben hükümete ve cumhurbaşkanımıza kırgınım ama bu yüzden oy vermemezlik de yapmam. Başka ülke meseleleri var çünkü. Ama yarı yarıya bölündük diyebilirim af bekleyenler olarak. MHP’ye herkes oy verecek ama cumhurbaşkanı oy kaybedebilir.”

MUHALEFET ÇOK HEYECANLI

Buca’nın en kalabalık caddesindeyiz. Park, belediye, siyasi partilerin ilçe başkanlıkları, çarşı ve cezaevi aynı cadde üzerinde... Partiler burada stant açmış. AK Parti anons aracı da az sonra caddede park ediyor ancak stant açmıyor. Araçtan ve stantlardan gelen kampanya müzikleri birbirine karışıyor, cadde alabildiğine gürültülü... Aralarında bir tek MHP yok.

Özellikle Millet İttifakı'ndaki partiler çok heyecanlı... Broşür dağıtırken bir yandan müziğe ayak uydurup dans ediyor, slogan atıyorlar.

.

İYİ Parti’nin standına yaklaşıyorum. İsmini vermek istemeyen bir partili, eski MHP’li olduğunu söylüyor: “Ben cumhurbaşkanımız, başbakanımız, devlet büyüklerimiz hakkında asla kötü konuşmam. Ülkücü geleneğidir bu. Ama ülkücülerin hiçbiri asla Erdoğan’a oy vermez. MHP’ye oy verecekler ama cumhurbaşkanlığında vereceklerine inanmıyorum”.

Birazdan broşür alanlardan biri bunu doğruluyor. MHP üyesi olduğu için ismini vermek istemediğini belirterek, “Nasıl Erdoğan’a elim gidecek bilmiyorum. Şimdiye kadar hiç hoşlanmadım. Partiye bağlılık elbette var ama bilemiyorum. Akşam başbakanın Buca’da mitingi var. Parti çağırıyor. Ama hiç gitmek istemiyorum” diyor.

Broşür uzatıldığı halde almayanlardan birine ise biraz ileride yetişiyorum. O da ismini vermek istemiyor: “Millet ittifakı HDP’yle işbirliği yapıyor. Oy için teröre destek oluyorlar” diyor. Eski CHP’li, yeni AK Partili olduğunu söylüyor.

İYİ PARTİ DE AK PARTİ’DEN OY BEKLİYOR

İYİ Parti’nin ilçe yönetimine gittiğimde kalabalık ve heyecanlı bir tabloyla karşılaşıyorum. Sandık güvenliği hakkında müşahitlerle bir eğitim yapılıyor. İlçe Başkanı Fikret Aktaş bizi karşılıyor.

Hedefleri, Buca’daki sandıklardan CHP’nin ardından ikinci parti olarak çıkmak. Aktaş, “Önemli ölçüde MHP’den oy alacağız ama en çok oyu AK Parti’den bekliyoruz. Sağ seçmen alışkanlıklarıyla oy veriyor. Eğer komşusu ayrılırsa o da aynı noktada durmaz. Buca’daki durum böyle” diyor.

İYİ Parti Buca İlçe Başkanı Fikret Aktaş: İYİ Parti MHP’den ayrılan parti değil.

Aktaş kendisini tanıtırken bir MHP geçmişi olmadığını söyleyerek, İYİ Parti hakkındaki ‘MHP’den kopan parti’ nitelendirmesine de karşı çıkıyor: “Bizim partimiz bugünün Türkiye’sinin bir izdüşümü. Birçok partiden İYİ Parti’ye geçenler var ama bir siyasi boşluktan gelen insanlar da aramıza katılıyor. İYİ Parti’ye katılanlar MHP’ye dönseler artık MHP’nin içinde siyaset yapamazlar. Çünkü demokratik bir tutum takındıklarında partilerinden nasıl dışlandıklarını gördüler.”