MHP'de başkanlık sancısı: Yalnız kalırsınız bazen
Bahçeli'nin başkanlık teklifine bireysel olarak 'evet' oyu vereceğini açıklamasının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya istifa etti. Partide fire tartışmaları büyürken, başkent kulislerinde MHP'nin internet sitesindeki 'Yalnız kalırsınız bazen' klibi konuşuluyor.
ANKARA - TBMM Genel Kurulu 9 Ocak Pazartesi günü başlayacak Anayasa maratonuna hazırlanıyor. MHP'nin desteğiyle AK Parti tarafından Meclis'e sunulan başkanlık teklifi hem AK Parti hem MHP milletvekilleri arasında tartışma konusu oldu.
MHP lideri Devlet Bahçeli, son grup toplantısının çıkışında oyunu açıkladı. Bahçeli hem Meclis'te hem de teklif 330'u bulursa referandum sandığında “evet” oyu vereceğini söyledi. Bahçeli'nin bu sözleri sarfetmesinden bir gün sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya kendi oyunu açıklamanın 'ahlâki bir gereklilik' olduğunu söyleyerek “Hayır” oyu vereceğini açıkladı ve partideki görevinden istifa etti.
MHP'DE FİRE 20'Yİ BULABİLİR
Kaya'nın açıklamasıyla birlikte Anayasa teklifine “Hayır” diyeceğini duyuran MHP milletvekili sayısı 7'ye yükseldi. MHP'de “Hayır”cı sayısı şimdilik 7 ama kulislere göre bu sayı gerçekte grubun yarısına yakın, yani 20'yi buluyor. Atilla Kaya'nın istifası da “taban”dan gelen bir isim olduğu için daha da önemli görülüyor. Bu istifa parti yönetimine karşı MHP seçmeninin rahatsızlığının ifadesi olarak yorumlanıyor.
KORAY AYDIN'DAN KAYA'YA TAM DESTEK
MHP lideri Bahçeli'nin muhalif genel başkan adayları içinde “tek ülkücü” olarak nitelendirdiği Koray Aydın da Atilla Kaya'nın kararını “takdire şayan” diyerek kutladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Aydın, “Bütün dava arkadaşlarımı ülkemizin demokratik tecrübesini yerle bir edeceği aşikar rejim değişikliği teklifine karşı durmaya çağırıyorum” dedi.
ESKİ TUTANAKLAR ORTAYA ÇIKACAK
Kulislere göre, Anayasa teklifi Meclis'ten geçse de MHP'yi kampanya döneminde de zor bir süreç bekliyor. Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek döneminde kurulan ve 'Başkanlık' teklifi geldikten sonra dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda MHP'nin başkanlık sistemine karşı sert duruşunu yansıtan tutanaklar açılmak üzere hazırda bekletiliyor.
'YALNIZ KALIRSINIZ BAZEN...'
MHP lideri Bahçeli ise anayasa değişikliğiyle ilgili fire tartışmalarına hiç girmedi. Bahçeli'nin darbe girişimi sonrası geliştirdiği politik tavır “Önce ülke, önce millet” sloganıyla savunuluyor. Bahçeli'nin duruşu, MHP'nin resmi internet sitesine başkanlık teklifi tartışmalarından önce konulan video kliple anlatılıyor.
Bahçeli'nin Bahçeli'nin “Bir tek oyum var, onu da 'evet' yönünde kullanacağım” mesajının ardından tekrar gündeme gelen klipte, şu mesajlar veriliyor:
“Bazen çok şey söyleseniz de kalabalıkta kaybolur...
Yalnız kalırsınız bazen...
En yakınınız bile anlamaz sizi...
Ülkücülük ülken için tüm dünyayı karşına almaktır bazen...
Hayırlarınız evetleriniz karışır kalabalığın gürültüsünde...
O zaman bilge bir akıl, mangal gibi bir yürek ve tek başına direnme gücü önem kazanır...
Belki sonra herkes aynı şeyi söyler...
Sen 'ben söylemiştim' demezsin...
Çünkü 'önce ülkem milletim' demişsindir bir kere...”
AK PARTİ NE YAPACAK?
CHP ve HDP'nin firesiz çıkmayı beklediği Meclis'teki anayasa oylamasında gözler sadece MHP'de değil. Kulislerde AK Parti'de de 30-40'ı bulan ciddi bir fire beklentisi var. Son dokunulmazlık oylamasında “açık oy” kullanılmasını hatırlattığımız kaynaklar bu oylamanın farklı olacağı görüşünde. Teklifin Komisyon aşamasındaki görüşmelerinde AK Parti'nin ana omurgasını oluşturan Milli Görüş geleneğinden kimsenin olmadığına dikkat çeken kaynaklar, daha çok genç ve yeni ekibin sahip çıktığı teklife tecrübeli siyasetçilerin sıcak bakmadığını söylüyor.