MHP'de DSP endişesi: AK Parti pozisyon almalı

MHP kulislerinde, AK Parti tedirginliği: 2000’li yılların başında DSP’de yaşanan dağılma yaşanabilir. Barikat güçlendirilmeli.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçimi sonrasında AK Parti'nin bölünebileceği ve yeni bir parti kurulabileceği iddiaları Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP’de gündem oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre, AK Parti içindeki hareketlenmenin ana ekseninin, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açmak ve parlamenter sisteme dönüş” olduğu değerlendirmesi yapılıyor. MHP, süreçle birlikte “AK Parti’nin 2000’li yılların başında DSP’de yaşanan dağılma sürecine benzer bir sürece doğru hızla adım atmasından” endişe ediyor.

İstanbul seçiminin ardından eski bakan Ali Babacan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cephesindeki hareketlenmenin, var olan denklemde nereye oturacağı konuşuluyor. MHP kulislerinde, “parlamenter sisteme dönüş gayretlerinin Türkiye’yi 15 Temmuz öncesindeki kaosa çekebilebileceği” ileri sürülüyor. MHP’de, AK Parti içindeki gruplaşmanın ilk hedefinin “Meclis’te grup kurmak olacağı” da değerlendiriliyor.

'2000'LERİN BAŞINDAKİ DSP GİBİ DAĞILABİLİR'

AK Parti’nin “2000’li yılların başında DSP’de yaşanan dağılma sürecine benzer bir sürece hızla adım atmasından” endişe ediliyor. AK Parti içinde de hâlâ Davutoğlu ve Gül ekibinin “sayısı azımsanamayacak ölçüde mevcut olduğuna” dikkat çekiliyor. 2000’li yılların başında “Türkiye’de, ekonomik kriz gerekçe gösterilerek, DSP içindeki bir grubun İsmail Cem’e Yeni Türkiye Partisi’ni kurdurduğu ve bu partiye DSP içinden hızla geçişlerin başladığı, zamanla DSP’den istifa eden milletvekili sayısının 63’lere ulaştığı” hatırlatılıyor. Bunun sonucunda da Yeni Türkiye Partisi’nin Meclis’te grup kurduğu ve “DSP’yi dağılmaya ve çöküşe sürüklediğine, bu tarihten sonra da partinin bir daha toparlanamadığına” işaret ediliyor.

'BARİKAT GÜÇLENDİRİLMELİ'

Parti kulislerinde AK Parti’nin de böylesi bir süreçten geçmemesi için 'bir an önce ülke gündemine ilişkin pozisyon alması' gerektiğine vurgu yapılıyor. MHP’de AK Parti’ye ilişkin, “Debi yükselirse, selin önüne geçilmez. Yükselen su, önüne kattığını götürür. AK Parti, barikatı güçlendirmeli. Bu barikat da yeni ekonomik yatırımlar, reformlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin güçlendirilmesiyle devlet temelinin sağlama alınması, toplumda iktidara güvenin yeniden tesis edilmesi” yorumu yapılıyor.