MHP'lilerin Bahçeli yorumu: Bir bildiği vardır!

MHP'nin en güçlü olduğu illerden Adana'da, Bahçeli'nin seçim mitingini izledik. Milli birlik, beraberlik adına Cumhur İttifakı’na tam destek veren seçmenin, Erdoğan’ın adaylığına destekle ilgili ise soru işaretleri var. 'Dava' söz konusu olunca bu soruları da öteleyen seçmen, “Bahçeli’nin bir bildiği vardır” diyor. Alana asılan pankart ruh halini de özetliyor: “Lidere sadakat şerefimizdir."

Abone ol

ADANA - 24 Haziran seçimlerinin bir nebze de olsa nabzını tutmak için yaptığımız seçim gezilerinde son adres MHP mitingi için Adana oldu. Bahçeli'nin seçime 5 gün kala yaptığı 3 açık hava toplantısından biri olan bu miting, aynı zamanda Adana'nın da son mitingi olma özelliğini taşıyordu.

Erken seçim kararının ardından ilk olarak mayıs sonunda CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi ağırlayan Adana, haziran başında İYİ Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'i, 2 gün önce de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırladı.

Yerel gazetecilerden aldığımız notlara bakılırsa Adana’da en güçlü mitingi Erdoğan, ardından İnce yaptı. Bu tablo Adana seçmenlerinin son seçimlerdeki siyasi partilere oy dağılımına da uygun görünüyor. 15 milletvekilinden 6'sı AK Parti'de, 4'ü CHP'de olan Adana'da MHP'nin de bir ağırlığı var. 1 Kasım seçimlerinde Adana’dan 3 milletvekili çıkaran MHP'nin, geçen 3 yılda parti içi muhalefetin tasfiyesi, başkanlık sistemine evet, Cumhur İttifakı’na katılım ve Erdoğan'ın adaylığına tam destek gibi kritik kararlar sonrası nasıl bir tablo yaşayacağı merak konusu. Adana, “Türkmen Beyi” olarak nitelendirilen Bahçeli’nin memleketi olması nedeniyle de ayrıca önem taşıyor. MHP’nin “Büyük Çukurova Mitingi” olarak isimlendirdiği mitingi tüm bu nedenlerle özellikle izlemek istedik. Sözü uzatmadan MHP seçmenine kulak verelim.

GEÇEN, BAHÇELİ’NİN AKRABASI TAKSİME BİNDİ…

Demir bariyerlerle çevrelenmiş alan, iş makineleri ile kapatılmış yollar, yoğun güvenlik önlemleri miting alanlarının olağan görüntüleri. Değişen ise mitingi yapan partilere göre asılan bayraklar ve katılımcıların ruh halleri. Gazeteciler için gelenek olmuştur, il gezilerinde taksi şoförleriyle siyaset sohbeti yapmak. Biz de geleneği bozmuyoruz, Adana’yı anlatmaya taksi şoförümüzle başlıyoruz. Şoförümüz “Menderes döneminde nice varlıklar vaat edilmesine karşın bunları ellerinin tersiyle iten” CHP'li bir aileden geliyor. "Atatürk'ün tüm mirasını sattılar" diye söze başlayan şoför, Şeker Fabrikalarının satışına ateş püskürüyordu. Bir sır verir gibi "Ben yapamam ama kimi yakınlarım 'iktidardan kurtulmak' için HDP'ye oy verecek" diyen şoförümüz gazeteci olduğumu öğrenince “özel” olarak şu anekdotu paylaştı:

"Geçenlerde taksiye Osmaniye’den gelen biri bindi. Sohbet ederken Bahçeli'nin amcasının oğlu olduğunu söyledi. Ben de 'Bahçeli'nin yaptığı iş nedir?' diye sordum. "'Sorma, tövbeler olsun. Herkes çok kırıldı tavrına', dedi."

MHP’DE RUJ ENDİŞESİ YOK

Taksi şoförünün anlattıkları ne kadar doğru teyit etme şansımız yok; ama MHP seçmeninde son dönem kararlarının kırgınlık ötesinde "bir kızgınlık, öfke yarattığını izledik" anekdotunu da not edip miting alanına yürümeye başladık. Daha çok AK Parti mitinglerinde gördüğümüz 2 ayrı arama noktasından geçtikten sonra alana girdik. Detaylı aramalarda AK Parti mitinglerinden farklı olarak alanda “döviz-pankart yazmak için kullanılma endişesi taşındığı için yasaklı olan ruj, kalem ve boş kağıtlara müdahale edilmedi.

'LİDERE SADAKAT ŞEREFİMİZDİR'

Adana’daki mitinglerin adresi İstasyon Meydanı'nın girişlerinde ve alanın içinde bizi "Millet için DEVLET liderim. Yeter ki sen emret" ve "Lidere sadakat şerefimizdir" pankartları karşıladı. MHP bayrakları ile süslenen alanda miting saatinin gelmesini beklerken seçmenlerle sohbete başladık. Bugüne kadar MHP dışında bir partiye oy vermediğini anlatan bir seçmen, “İlk turda Recep Tayyip Erdoğan alır” dedi. Merakımız “MHP’nin hali nice olur?”du. Seçmenimiz bu soruyu da tüm soğukkanlılığı ile karşılayarak, “Aileler genişledikçe çatlamalar olur. Akşener gitti ama dünyanın sonu değil. Ülkenin üzerinde oynanan oyunları görünce Bahçeli’nin bunları yapması doğruydu. Ülkemiz meyve verdiği için taşlanıyor. Kızan olabilir ama 8-11 arası oy alırız. Bisiklet sürerek, her gün cuma namazı kılarak olmaz bu iş” dedi.

BAHÇELİ’NİN BİLDİĞİ BİR ŞEY VARDIR

MHP mitinglerinde haremlik-selamlık uygulaması yok. Belki de mitingin en coşkulu katılımcıları da kadınlar. Bayraklarını heyecanla sallayan hatta müzik eşliğinde dans edenler sadece onlar. Bir kadın seçmen “Ezelden beri MHP’liyiz” dedi. Bahçeli’nin değişen tavrı içinse büyük bir güvenle, “Bildiği bir şey vardır. Biz yanındayız” dedi.

Bahçeli’nin değişen tavrını anlamakta zorluk çektiğini söyleyen seçmenler de vardı. Bir kadın seçmen “Aslında ne olduğunu anlamıyorum” dedi, sonra ağzını konuşmayacağını dair bir hareketle kapatarak elindeki bayrağı sallamaya devam etti. Aynı seçmen, “Oy düşer mi?” sorusuna “Düşer. Oylar bölündü ama bir bildiği vardır herhalde” yanıtı verdi.

MHP’Lİ DOĞDUM, ADIM HİLAL

MHP mitinginde sohbet ettiğimiz seçmenlerin Cumhur İttifakı’na büyük ölçüde desteği var. Bir seçmen, “Cumhur İttifakı ülkenin birliği beraberliği için bir buluşma. Bunun oluşması güzel” dedi, ardından ekledi, “Ama Erdoğan’a oy verecek olmak zoruma gidiyor. Keşke biz de kendi adayımızı gösterseydik” serzenişinde bulundu. Bu seçmene “İYİ Parti’ye geçmeyi düşündünüz mü?” diye sorduk. Yanıtı, “Hakkında FETÖ söylentileri var. Riske giremem. Bir de 'kan çekiyor' galiba başka partiye elim gitmez. Yoksa aslında kızgınım. Ama adım bile Hilal, ben MHP'li doğanlardanım” yanıtı verdi.

MHP'NİN ÖLÜSÜ 7-8 EDER

MHP mitinglerinden alışık olduğumuz "Ölürüm Türkiye" şarkısı ile mehter marşının eşlik ettiği mitingde katılım dikkate değerdi. MHP'li ilçe belediyelerinden, o belediyenin şapkasıyla gelen çok sayıda seçmeni gördük. "İllerden taşınan var mı" sorusuna yanıt ise "Burası Çukurova, MHP'nin en güçlü olduğu yer. O kadar da değil" yanıtı aldık.

Mitinge katılan bir seçmen İYİ Parti'nin çıkışıyla yaşanan süreci "bölünme" olarak nitelendirdi. Oylarda bir düşüş olacağı MHP seçmeni için bir sürpriz değil ama yüzde 2-3 rakamlarına gülüp, "MHP'nin ölüsü 7-8 olur" dediler.

Miting meydanına asılan pankarttaki "lidere sadakat" sözü seçmenin genel ruh halini yansıtıyor. Ülkü Ocakları'ndan yetiştiğini söyleyen bir seçmen "Gönül bırakılır mı?" diye sordu, "Birlikte yola çıktıklarımızı yolda bulduklarımıza değiştiremeyiz" dedi.

MHP AK PARTİ'YE DAHA YAKIN, ASLINA DÖNDÜ!

Bir başka seçmen MHP'deki tavır değişimine dair, "Bizim seçmen takım tutar gibi parti tutar. Bir tarafta 3 hilali, diğer tarafta 6 oku görse, 3 hilalin olduğu yere basar. Tabanımız aslında AKP'ye yakın. Ben Ülkü Ocakları'nda bulundum. Bugün aslına dönüyoruz bir bakıma. Kurucu lider önemli ama MHP öyle söylendiği gibi, CHP'ye benzer Atatürkçü bir parti değildir ki!" dedi. Bu seçmen bir başka partinin liderine oy verecek olmasıyla ilgili soruya da, "Reisimiz diyorsa vereceğim. Gerçek MHP'liler de büyük oranda vereceklerdir. Sonuçta 3-4 puana ihtiyaçları var. O da buradan çıkacaktır" dedi.

EN GÜZEL CEVAP SANDIKTA 'ALTIN VURUŞ' OLACAK

Sohbetler, "Türkmen Beyi" anonsu ile kesildi. Programlardaki dakikliği ile bilinen Bahçeli basına duyurulduğu gibi saat 18.00'de kürsüdeydi. Memleketi Adana'da küçük bir kalabalığa hitap etmeyeceğini bilen Bahçeli prompterdan okuduğu konuşmasına "Kıskananlar çatlasın" diyerek başladı. Adana ve Adanalılar için uzun uzun övgü cümleleri kuran Bahçeli, "Varlığımıza, bölünmez bütünlüğümüze pusu kuranlara vereceğiniz en güzel cevap 24 Haziran günü sandıkta yapacağınız altın vuruştur" dedi.

Seçimleri önemli bir yol ayrımı olarak gören Bahçeli, "Ya hep birlikte olacağız, ya da hep birlikte yok olacağız" derken sık sık 15 Temmuz, Yenikapı ruhu vurgusu yaptı. Millet İttifakı'nı oluşturan partilere ağır dille yüklenen Bahçeli, "Bunlar, Adana’nın tabiriyle söylersek, mahallenin gıranlarıdır" sözleriyle büyük alkış aldı. Bahçeli'nin, "24 Haziran’da mührü MHP’ye basacak mısınız? 24 Haziran’da Cumhur İttifakının adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapacak mısınız?" sorularına da çok coşkulu olmasa da "Evet" yanıtları verildi. Bahçeli'ye en büyük alkışlardan biri ise hükümetin karşılıksız bıraktığı af çağrısı oldu. Birçok vaadi için, "Çalışacağız", "Mücadele edeceğiz" diyen Bahçeli af konusunda ise daha iddialıydı, "TBMM’de güçlü bir şekilde temsil edildikten sonra kader kurbanlarına af çıkaracağız" dedi. Bahçeli'ye gelen büyük alkışlardan biri de, İnce'yi hedef alan "Kahramanların apoletlerini sökmek isteyen densizlere haddini bildirmek için MHP" sözleri oldu. Bahçeli'yi dinlemek için gelenler konuşmasının sonuna kadar bekledi. Konuşma bittikten sonra da sessizce dağıldılar.

14 VEKİL SAYISI 15 OLDU

24 Haziran seçimlerinde Adana'da çok büyük sürpriz beklenmiyor. AK Parti ve CHP'nin oylarını koruyacağı söylenen kentte HDP'nin bir vekil sayısını 2'ye çıkarabileceği, MHP'nin 3 milletvekilinden 1'ini İYİ Parti'ye kaptırabileceği konuşuluyor. Milletvekili sayısının 14'ten 15'e çıktığı 1.5 milyon seçmenli kent, havası gibi, değişim açısından çok heyecan vaat etmiyor.