Miçotakis, Altın Şafak'ın 'dirilişini' önlemeye çalışıyor
Yunanistan'da Miçotakis hükümeti, neo-Nazilerin meclis dışında bırakılmasını hedefleyen yasa tasarısı üzerinde çalışmaya başladı.
DUVAR - Komşu Yunanistan'daki parlamento seçimlerine sayılı aylar kala Kiriakos Miçotakis hükümeti, neo-Nazilerin meclise geri dönüşünün önüne geçmek için inisiyatif alıyor. Neo-Nazilerin siyasi dirilişinin önüne geçmeye kararlı gözüken muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarı, bu hedef doğrultusunda tüm anayasal olanakları kullanma kararı aldı.
Başbakan Miçotakis'in hedefinde, geçtiğimiz yıllarda kapatılan ve mensupları hapishaneye gönderilen Altın Şafak'ın eski üst düzey yöneticisi İlias Kasidiaris'in kurduğu siyasi oluşum yer alıyor. Son anketlerde söz konusu aşırı sağcı oluşum yüzde 3'lük meclis barajına yaklaşmış durumda.
Suç örgütünden hüküm giyenlerin meclise girmelerinin engellenmesinin yollarını arayan Miçotakis hükümeti, bu hedef doğrultusunda muhalefet ile diyalog arayışı içerisine girdi. Ancak halihazırda muhalefet ile iktidar engellemenin boyutu ve içeriği hakkında görüş birliğine varabilmiş değil. Yunanistanlı komünistler, acele ile hazırlanması olası olan bir yasanın gelecekte Sol kesimlerin meclis dışında bırakılması için muhafazakar iktidarlar tarafından bir siyasi baskı aracı olarak kullanabileceği uyarısında bulunuyorlar.
SYRIZA VE HÜKÜMETİN ÖNERİSİ
Yunanistan'ın muhalif basınına ve ana muhalefet partisi SYRİZA'dan alınan bilgiye gör, SYRIZA-İlerici İttifakı, neo-Nazilerin seçimlerin dışında bırakılması için, hükümetin üzerinde çalıştığı yasa tasarısından bağımsız özel bir yasa teklifi sunacak. Başbakan Miçotakis ise, siyasi ayrım yapmaksızın tüm suç örgütlerinin Yunanistan Parlamentosu'nda temsil edilmemesi hedefine odaklanıyor.
Vassilis Skouris'in "Güç Oyunları" (ieidiseis.gr) adlı köşesinde yer alan ve yasa taslağını özel olarak ele alan habere göre, hükümetin hazırladığı yasa taslağının önümüzdeki hafta açıklanması ve muhalefet partilerinden gelen yorumların ardından kısmi değişiklikler yapılması bekleniyor. Yasa önerisine göre, çeşitli hapis cezasına çaptırılanlar seçimlere katılımdan menedilecek.
Konu ile ilgili olarak Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou geçtiğimiz günlerde, "Bir suç örgütüne katılmaktan hüküm giymiş ve farklı bir kisve altında Yüksek Mahkeme'nin partilerini aday ilan etmesi için gerekli koşulları oluşturmaya çalışan insanlarımız olduğunu söylemeye gerek yok. Bunu önlemek - her zaman Anayasa çerçevesinde - koordineli devletin görevidir. Sayın Başbakan sorumluluk ve görev bilinciyle bu inisiyatifi üstlenecek ve umarım geniş kabul görecektir" açıklamasını gerçekleştirmişti.
MUHALEFET PARTİLERİNİN YAKLAŞIMI
PASOK-Değişim Hareketi kaynakları, partinin Miçotakis'in önerisine prensipte olumsuz yaklaşmadığını ancak yeni yasanın Anayasa ile uyumlu olması ve yanlış yorumlanmaya mahal bırakılmaması için düzeltmeler yapılması gerektiği görüşünü dile getirdi. PASOK, İlias Kasidiaris'in hapisteyken video yüklemesine ve politikalarını tanıtmasına izin verildiği için hükümeti suçluyor.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise, hükümetin neo-Nazileri seçimlerin dışında bırakma planı vesilesiyle, 'faşist ve komünist ideoloji ve eylemi eşitleyen kabul edilemez iki uç teorisine yer bırakan' tehlikeli genellemeler yapan düzenlemeleri kabul etmeyeceğini açıkladı. KKE, her seçimde Yüksek Mahkeme'nin müdahil olmasını ve seçimlere katılımın kontrole bağlı olmasını kabul etmezken, açıklamada, "Bu tehlikeli yollar, halihazırda bir dizi ülkede komünist partileri ve gençliği, komünist sembolleri vs. yasaklamak için kullanılan AB'nin resmi politikası ve kurumsal çerçevesi tarafından açıldı" ifadelerine yer verdi.