Miçotakis ekonomide 'sınıfta kaldı'

Yunanistan'da yaşayan her 10 kişiden 8'i hükümetin ekonomi politikasını onaylamıyor.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da yayınlanan bir kamuoyu araştırması Kiriakos Miçotakis hükümetinin ekonomide insanlardan geçer not alamadığını gösteriyor. Komşu ülkede yaşayanlar son dönemde yoğunlaşan ekonomik krizle mücadelede zorlandıklarını ifade ediyor.

MRB şirketi tarafından gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 80,1'i hükümetin ekonomik krizle mücadelede sınıfta kaldığına inandığını belirtiyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 17,6'sı muhafazakâr Yeni Demokrasi iktidarının ekonomi alanında başarılı olduğuna inanıyor.

Ekonomik krizle mücadelede Yeni Demokrasi Partisi seçmenleri arasında bile hayal kırıklığı söz konusu. İktidar partisinin seçmenlerinin yüzde 60,6'sı hükümetin konuyu ele alış biçimini onaylamıyor.

Katılımcıların yüzde 47,9'u hükümetin Yunan ekonomisindeki yeni kriz için sınırlı sayıda önlem aldığını söylüyor.

TEMEL ÜRÜNLERE ÜST SINIR TALEBİ

Bu arada Yunanistan'da her 10 insandan 8'i akaryakıt ve bazı temel ürünlere üst sınır getirilmesini talep ediyor.

Anket, akaryakıt ve bir dizi temel ürün için bir üst satış fiyatı seviyesi belirlenmesi konusunda çok yüksek bir mutabakat olduğunu gösteriyor. Yunanistanlılar üst sınırın halihazırda olduğu gibi işletmelerin kâr marjına göre değil, fiyatlara göre belirlenmesini talep ediyor.

İnsanların yüzde 51,9'u temel mal ve yakıt fiyatlarına tavan getirilmesine 'kesinlikle katıldıklarını', yüzde 29,1'i 'muhtemelen katıldıklarını', yüzde 5,6'sı 'muhtemelen katılmadıklarını 've yüzde 5,6'sı 'kesinlikle katılmadıklarını' belirtiyor.

Tavan uygulamasını destekleyenlerin parti kökenine bakıldığında, yüzde 79,2'sinin Yeni Demokrasi, yüzde 89,6'sının ana muhalefetteki Syriza seçmeni olduğu görülüyor.

MİÇOTAKİS'İN YENİ ÖNLEM MESAJI

Yunanistan kamuoyunun büyük bir kesiminin hükümetinin ekonomi politikasını tasvip etmediği bir süreçte Başbakan Miçotakis, Meclis kürsüsünden krizle mücadele yeni önlem mesajı verdi.

Miçotakis parlamento kürsüsünde, muhalefet lideri Aleksis Çipras'ın ekonomi ile ilgili güncel bir sorusunu yanıtladı. Tsipras'ın sorusuna cevap vermeyi iki nedenden ötürü kabul ettiğini belirten Miçotakis, "Birincisi, konu tüm ülkeleri ve ülkemizi de kuşatan bir tehdit (ile alâkalı). Bunun bugün tüm vatandaşları ilgilendiren bir numaralı mesele olduğunu söylemekte haklısınız. İkinci olarak da enerji ve fiyatlardaki bu eşi benzeri görülmemiş çifte krizin sonuçlarına karşı sosyal bir set inşa etmek için devletin teşvik ettiği tedbirleri çevreleyen gerçekleri ve yalanları açıklığa kavuşturmak üzere parlamentoya gelmek istedim" dedi.

Başbakan Miçotakis, Çipras'a yönelik şunları söyledi, "Sorunuzun 474 kelimesinde, bu küresel enflasyon saldırısının ilk suçlusunun adını vermediniz: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali. Yunanistan, yüzde 10'un biraz üzerinde olan Avrupa ortalamasından biraz daha yüksek enflasyona sahip, biz yüzde 12'deyiz, ancak yüzde 15'in üzerinde enflasyona sahip birçok ülke var."

"Halihazırda bir dizi tedbir açıkladık. Bence bunlar önemli" diyen Miçotakis, "Dizelde gördüğünüz şey Yunanistan'a özgü bir olgu değil, küresel bir olgu. Sorunla başa çıkmak için gerçekçi çözümleri tartışalım. Dizel zamlarının tedarik zinciri üzerinde etkisi olduğu konusunda haklısınız. İmkânlarımızı ölçüyoruz ve dizel için de bir şeyler duyurup duyuramayacağımızı göreceğiz. İki ay önce bunun artacağını tahmin etmiyorduk" mesajını verdi.