Miçotakis'ten 'basın özgürlüğü' eleştirilerine yanıt

Avrupa Parlamentosu’nda basın özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda eleştirilen Miçotakis, ülkesinin 'AB'nin geleceği için verilen mücadelenin ön saflarında yer aldığını' savundu.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, basın özgürlüğü alanında sert eleştirilerle karşı karşıya. Avrupa Birliği (AB) düzleminde Yunanistan’daki muhafazakâr iktidar yanlısı medya tekeli, tepkilere neden oluyor. Basın özgürlüğü alanındaki gerileme nedeniyle Yunanistan muhalefeti de Miçotakis kabinesini eleştiriyor.

Yunanistan’daki basın özgürlüğü ve bağımsızlığı sorunu başbakanın salı günü, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) gerçekleştirilen beşinci "This is Europe" tartışması sırasında, AP milletvekillerine hitap etmesinin ardından gündeme geldi. Daha önceki dönemde Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı, İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi, İrlanda Başbakanı Micheál Martin'i ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković'i ağırlayan Avrupalı vekiller, Miçotakis ile gerçekleştirilen toplantıda Atina’ya eleştiriler yönelttiler.

AP üyeleri, sığınmacıların yasadışı yollarla geri itildiğine dair çok sayıda rapora ve ülkenin AB değerlerine, özellikle de hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğüne saygı konusundaki son dönemdeki siciline ilişkin endişelere odaklandı. Bazı siyasetçiler, Yunanistan’da basın özgürlüğünün son yıllarda büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. AP'de eleştirilere yanıt vermeye çalışan Miçotakis, Avrupalı siyasetçilere ülkesinde yayımlanan muhalif gazetelerin ön sayfalarını göstererek ülkesinin basın ve ifade özgürlüğü alanında Afrika ülkeleriyle karşılaştırılamayacağını savundu. 

Miçotakis’in AP'deki savunması, Atina’da muhalefetin tepkisine neden oldu. Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras'ın, önümüzdeki saatlerde mecliste Miçotakis’e yanıt vermeye hazırlandığı belirtildi. Syriza, hükûmete yönelik eleştirilerini son yıllarda Avrupa’da ve uluslararası mecralarda yayımlanan raporlarda Yunanistan’daki basın özgürlüğünün gerilediği gerçekliği üzerinde temellendiriyor. Yakın dönemde gazetecilere yönelik silahlı saldırıların yaşandığı Yunanistan’da büyük medya kuruluşlarının birçoğu muhafazakâr hükûmet ile yakın ilişkiler içerisinde.

'YUNANİSTAN, TÜRKİYE'NİN SALDIRGANLIĞINA KARŞI KORUMADA ÖN SAFLARDA'

AP'deki konuşması çerçevesinde basın özgürlüğü ile ilgili eleştirilerin yanı sıra Başbakan Miçotakis, ülkesinin son birkaç yılda diğer AB ülkelerine kıyasla daha fazla sorunla karşılaştığını, ancak nihayetinde neredeyse euro birliğinden çıkmasına neden olan siyasi ve ekonomik zorlukların üstesinden gelmesini bildiğini belirtti.

Yunanistan'ın Avrupa'nın en çok büyüyen ekonomileri arasında yer aldığını dile getiren Miçotakis, ülkesinin, AB'nin salgına verdiği yanıtta, Türkiye'nin göçmenleri 'araçsallaştırmasına' ve Yunanistan ile Kıbrıs'a yönelik saldırganlığına karşı korumada AB'nin geleceği için verilen mücadelenin ön saflarında yer aldığını savundu. Daha fazla dayanışma talep eden Miçotakis, özellikle enerji ve savunma alanlarında daha fazla entegrasyona paralel olarak Batı Balkanlar'da da AB genişlemesi çağrısında bulundu.

Miçotakis ayrıca, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de bir dizi altyapı ve işbirliği girişimiyle AB'nin enerji özerkliğinin ve yeşil dönüşümünün geliştirilmesinde oynamaya hazır olduğu rolün altını çizdi ve Rusya-Ukrayna savaşına atıfta bulunarak, demokrasi, adalet, barış ve uluslararası hukuktan yana olunması gerektiğini vurguladı.

Miçotakis, hızla artan enerji maliyetlerini dizginlemek için koordineli bir eylemden yana olduğunu ve bunun popülist söylemlerin alanını sınırlayarak AB'yi de koruyacağını teyit etti. Ayrıca, AB'nin bir yandan bir Avrupa kimliği inşa etmeye ve kalıcı istikrar için mücadele etmeye devam ederken, diğer yandan da önceki nesillerin uğruna savaştığı özgürlük ve refahı koruması gerektiğini sözlerine ekledi.