Miçotakis'ten 'Kariye' tepkisi: Rahatsızlığımızı Erdoğan'a ileteceğim
Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına tepki gösteren Miçotakis, 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarette bu konuyu gündeme getireceğini söyledi.
DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına tepki gösterdi. 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gelmesi beklenen Miçotakis, kritik ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu.
Miçotakis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'ya her ay gerçekleştirdiği ziyareti yaptı. Kathimerini'nin aktardığına göre, Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasından 'rahatsızlık duyduğunu' dile getiren Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine bu konuyu gündeme getireceğini söyledi.
Atina'daki Cumhurbaşkanlığı Malikanesi'nde yapılan görüşmenin ardından konuşan Sakelaropulu ise, "Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; bir kültürel miras anıtından söz ediyoruz. Eğer iyi ilişkiler istiyorsak ortak değerlere saygı göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.
'ANKARA, ULUSLARARASI KAMUOYUNA MEYDAN OKUYOR'
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin bir açıklama gelmişti. Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasının ‘UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliğinde’ olduğu belirtilen açıklamada, Ankara’nın ‘uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu' savunulmuştu.
Açıklamada, şu ifadelere yer verimişti: "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür.”
FRESKLER KAPATILMIŞTI
2020'de statüsü değiştirilen Kariye, içindeki fresklerin ibadet hazırlıkları kapsamında kapatılmasıyla gündeme gelmişti. Camide otomatik perdeleme sistemi kullanıldığı açıklanmıştı. UNESCO'ya bağlı Dünya Mirası Komitesi, 2021 yılında Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için Türkiye'ye 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanımış, Dışişleri Bakanlığı ise talebin 'taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığını' belirterek Komite'ye ret yanıtı vermişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)