Miçotakis'ten 'sansür yasasında' geri adım

Komşu Yunanistan'da muhalefetin 'sansür yasası' olarak tanımladığı tasarıdan geri dönüldü. Yasa tasarısı için yapılacak oylama öncesi, parlamentoya değişiklik sunuldu.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da parlamento seçimlerine sayılı aylar kala, muhafazakar Yeni Demokrasi partisi hükümetinin gündeme taşıdığı ve muhalif kesimlerce 'sansür yasası' olarak tanımlanan tasarı tepkilere neden oluyor. Eleştiriler sürerken, Miçotakis hükümeti geri adım atmak durumunda kaldı.

'Sansür girişimi' olarak eleştirilen ve ülkenin uluslararası basın özgürlüğü sıralamasındaki düşüşünü hızlandıracağı düşüncesiyle eleştirilen Ceza Kanunu'nun 'yalan haber' ile ilgili 191'inci maddesinde yapılan tartışmalı değişiklik geri çekildi. Naftemporiki gazetesinde yer alan ilgili habere göre, geleneksel ve elektronik basınla ilgili yasa tasarısı için bugün yapılacak oylama öncesinde parlamentoya bir değişiklik sunuldu. Yeni değişiklikle önceki dönemde yürürlükte olan Anayasa'nın tartışmalı maddesi eski haline getirildi.

Yargı tarafından, 'ekonomi, turizm, savunma kapasitesi, uluslararası ilişkiler açısından tehlike arz eden endişe veya korku yaratabilecek nitelikte' olduğu düşünülen 'yalan haberleri' yayanları üç yıla kadar hapisle cezalandıran hüküm, yeni değişiklikle geri çekilmiş oldu. Yeni değişiklik uyarınca, ceza uygulanabilmesi için 'tehlike' gerekçesi yeterli olmayacak. 'Tehlike' unsuru ile 'korku yaratma etkisi' de dikkate alınacak.

Söz konusu tasarı, basın derneklerinden ve hukukçulardan tepki çekmişti. Brüksel'den de, bu tür 'katı ve muğlak hükümlerin' Avrupa Birliği'nde (AB) sadece Viktor Orbán'ın Macaristan'ında bulunduğu yönünde sert eleştiriler gelmişti.

ELEŞTİRİLERDE 'TÜRKİYE' ÖRNEĞİ

Miçotakis hükümetinin yeni adımını eleştiren kesimler, önceki haftalarda 'yalan haberlerin' suç sayılmasına yönelik 'acımasız hükümlerin' Türkiye'deki hükümet tarafından desteklendiğini ve bu yolla muhalefetin sindirilmeye çalışıldığı yönünde uyarılarda bulunmuşlardı. Yunanistan'daki basın emekçilerinin çatı örgütü ESİEA da, değişikliğin geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu. ESİEA, 'yargının anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğünü kısıtlama riski bulunduğunu' vurgulamış ve 'kişisel görüş ve eleştirilerin internette ifade edilmesinin suç sayılmasını' kınamıştı.

'YALAN HABERLER' KONUSUNDAKİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

'Sansür yasası' konusunda hükümet geri adım atmış olmasına rağmen, 'yalan haber' olgusuyla ilgili olarak Yunanistan'da ortaya çıkan muğlaklık gündemdeki yerini koruyor. Yeni yasa, 'yalan haber' olgusuna belirsiz atıflar içeriyor. Yeni yasada, 'yalan haber' konusunda mizahi makale ile kurgusal gönderi konularına açıklık getirilmiyor. Bu şekilde ironi ve mizah unsurları içeren bir paylaşımın 'yalan haber' kategorisinde ele alınıp alınmayacağı açıklığa kavuşturulmuyor.

Son olarak yeni yasada 'yanlış ve tahrif edilmiş' ile 'yalan ve uydurma' haberler arasında ayrım yapılmıyor.