Miçotakis'ten Scholz'a: Erdoğan ilişkilerimizi zehirliyor

Atina'da Olaf Scholz ile bir araya gelen Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'Türkiye-Yunanistan ilişkilerini zehirlemekle' suçladı.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, başkent Atina'da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenledi. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'Türkiye-Yunanistan ilişkilerini zehirlemekle' suçladı.

CNN Yunanistan'da yer alan ilgili haber göre Miçotakis, ülkesinin 'Türkiye'nin kışkırtıcılığına karşı kendini savunduğunu' belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'Türkiye-Yunanistan ilişkilerini zehirlemekle' suçlayan Miçotakis, mülteci meselesinde ülkesinin Avrupa'nın sınırlarını koruduğu mesajını verdi.

Yunanistan'ın, bölgesel ittifaklarla deniz yetki alanlarını tanımlayarak 'Türkiye'nin deniz hukuku konusundaki kışkırtıcı adımlarına karşı çıktığını' savunan Miçotakis, Ankara ile Libya Ulusal Birlik Hükümeti arasında imzalanan mutabakat zaptına da değindi. Başbakan, Yunanistan'ın Libya ile ilgili olarak yürütülen Berlin sürecine katılmaya hazır olduğunu ifade etti. Miçotakis, "Komşularımızın gerilimi azaltma yolunu seçmelerini diliyorum" sözleri ile konuşmasını tamamladı. Ayrıca, "Ankara ile her zaman görüşmelere katılmaya hazırım" mesajı verdi.

ORTAK ENERJİ POLİTİKASI

Öte yandan Yunanistan Başbakanı, Avrupa Birliği'nin (AB) ortak bir enerji politikası geliştirmesi gerektiğini belirtti. Yunanistan'ın Avrupa'nın yardımlarına saygı duyduğunu ve bunları verimli bir şekilde kullandığını belirten Miçotakis, Scholz'a hitaben 'yeni (ortak) pozisyonlar için birlikte çalışmanın memnuniyet verici olduğunu' söyledi.

"Yeni bir çağda yaşıyoruz, yeni risklerle karşı karşıyayız ama yeni deneyimlerle donanmış durumdayız" diyen Miçotakis, ortak Avrupa enerji politikasının önemine temas etti. Willy Brandt'ın sözlerine atıfta bulunan Miçotakis, "Bazı insanlar sorunları kendi başlarına çözebileceklerini düşünüyor. Ortak bir enerji politikası mutlak bir önceliktir" ifadelerini kullandı. 

'NAZİ İŞGALİ KREDİSİ KONUSU HALA AÇIK'

İkili ilişkilerle ilgili olarak Miçotakis, diğer hususların yanı sıra, ortak ticaret hacminin arttığını vurgularken, savunma alanında yeni bir döngüsel ilişki biçimine atıfta bulundu. Konuşmasına Angela Merkel'in önceki ziyaretlerine işaret ederek başlayan Miçotakis, Alman şirketlerinin büyük projelere katılımına da değinerek ülkesinin Almanya ile beraber yeşil dönüşüme öncülük ettiğini ifade etti. Miçotakis ayrıca, "Atina için Nazi işgali kredisi konusu açık kalmaya devam ediyor" mesajını verdi.

'AVRUPA'NIN KALBİNDE YENİ BİR SAVAŞA TAHAMMÜL EDİLEMEZ'

Ukrayna'daki savaşa atıfta bulunan Miçotakis, 'Avrupa'nın kendi kalbinde yeni bir savaşa tahammül edemeyeceğini' söyledi. Miçotakis ayrıca, "Uluslararası hukuk yeniden tesis edilmelidir. Avrupa'nın tepkisinin iki yönlü olması gerek: Kendisini savunan tarafa destek ve Moskova'nın gaz fiyatları ile oynamak suretiyle istikrarsızlık yaratma girişiminin karşısında durmak" açıklamasında bulundu.