Miçotakis'ten 'Türkiye' açıklaması: Daha iyi iletişim kanalları konusunda ilerleme kaydettik

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi gibi meselelerde aynı fikirde olmadıklarını belirterek açık iletişim kanallarının olmasının önemine işaret etti.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için ABD’nin New York kentinde bulunan ve salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, CNN’den Christiane Amanpour’a açıklamalarda bulundu.

Özellikle son dönemde Orta Doğu’da tırmanan gerilim ve göç konuları bağlamında Türkiye ile ilişkiler ve Erdoğan’la görüşmesi sorulan Miçotakis, bunun son bir yıl içinde altıncı görüşmeleri olduğunu, bunun kendi içinde iki ülke ilişkilerinin kalitesinde önemli bir ilerleme teşkil ettiğini belirtti. “Çünkü hatırladığınız gibi son yıllarda sürtüşmelerimiz olmuştu” diyen Miçotakis, “Bence nerede anlaşmazlık yaşıyorsak yaşayalım açık iletişim kanallarının olması çok önemli ve biz deniz yetki alanlarının belirlenmesi gibi konularda aynı fikirde değiliz. Bunu yapmak için öncelikle bu meselenin sadece uluslararası hukuka referansla çözülebileceği konusunda anlaşarak ama aynı zamanda göç gibi konularda birlikte çalışarak… Bu sorunu ele alma konusunda ilerleme kaydettik” diye konuştu.

'TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK ÇOK ÖNEMLİ'

Mülteci teknelerinin suya girmeden önce durdurulmasını istediklerini söyleyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Bunu yapmak için elbette Türk yetkililerin işbirliğine ihtiyacımız var. Son yıllar içinde daha iyi iletişim kanalları kurma konusunda ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim çünkü göç devasa bir konu ve Avrupa Birliği’ne kimin gireceğini kaçakçılara bırakmak ya da masum hayatları riske atmak istemiyoruz. Dolayısıyla bu konuda Türkiye ile birlikte çalışmak çok önemli” ifadelerini kullandı. 

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN 'DENİZ YETKİ ALANI' AÇIKLAMASI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da iki ülkenin deniz yetki alanlarının belirlenmesi amacıyla görüşmelere başlanıp başlanamayacağını değerlendireceğini açıkladı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla, "İki lider, dışişleri bakanlarını kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin sınırlarını belirlemek üzere görüşmelere başlamak için koşulların elverişli olup olmadığını değerlendirmekle görevlendirdi" açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN VE MİÇOTAKİS, NEW YORK'TA BİR ARAYA GELMİŞTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için ABD'nin New York kentinde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Eylül'de BM binasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le bir araya gelmişti. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ile Yunanistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alınmıştı.

Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebileceğini, iki ülke arasındaki diyaloğun güçlendirilmesinin ve Atina Bildirgesi'nin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmenin iki ülkeye de kazandıracağını ifade etmişti.

Deniz yetki alanları konusunda varılacak bir anlaşmanın olası gaz rezervleri ve enerji altyapısı projeleri bağlamında hak sahipliği konusunda önem teşkil ettiği ifade ediliyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)