Microsoft'tan Tiananmen'ın 32'nci yıl dönümünde 'tank adam' engeli

Microsoft'un arama motoru Bing, 1989 yılında Çin'in Tiananmen Meydanı'dan düzenlenen protestoların simgelerinden olan 'tank adam' ifadesinin arama sonuçlarına erişim engeli getirdi.

Abone ol

DUVAR - Microsoft'un arama motoru Bing'in, Tiananmen katliamının 32'nci yıldönümünde Çin'de 1989 yılında düzenlenen protestoların sembollerinden olan 'tank adam' ifadesinin fotoğraf ve video sonuçlarını engellediği kaydedildi. ABD, İngiltere, Almanya, Singapur ve Fransa da dahil olmak üzere birçok ülkeden kullanıcılar, 'tank adam' sorgusunun arama sonuçlarına erişemediği bildirdi.

'İNSAN HATASI SONUCU ENGELLENDİ'

Microsoft'tan yapılan açıklamada, arama motorunda 'tank adam' ifadesinin 'insan hatası' sonucu engellendiği aktarıldı. Şirket, erişim engelinin 'kazara' meydana geldiğini belirtti. 

Dalai Lama, Tiananmen Meydanı ve Falun Gong gibi terimler için arama sonuçlarını sansürlemeyi kabul eden Microsoft Bing, Çin'de kullanılan birkaç yabancı arama motorundan biri. Ülkede, Batılı şirketlere ait mesajlaşma ve sosyal medya platformlarına erişim sağlanamazken, Pekin yönetimi Google'a erişimi de 2010 yılında durdurmuştu.

'TANK ADAM' KİMDİR?

Çin'in başkenti Pekin'de, 1989'da öğrencilerin liderliğinde başlayan ve ordunun şiddetli saldırısıyla sonuçlanan demokrasi yanlısı gösteriler haftalarca sürmüş, diğer şehirlere de yayılmıştı. 'Tank adam' ya da 'meçhul asi' olarak anılan kişi, elindeki alışveriş poşetleriyle Tiananmen Meydanı'ndaki tankların önüne geçerek askerlerin geçişlerini engellemeye çalışmış ve bu görüntü Beijing Oteli'ne sığınan gazeteciler tarafından fotoğraflanmıştı. Ancak 'tank adama' ne olduğu hakkında güncel bir bilgi mevcut değil.

Eylemler, Komünist Parti liderliği içinde de bölünmelere yol açmış ancak partideki sertlik yanlısı kanadın ağırlığını koymasıyla 3 Haziran 1989 gecesi askerler, eylemci öğrencilere gerçek mermilerle ateş açmıştı. 3-4 Haziran günlerinde yaşanan çatışmalarda ne kadar kişinin öldüğü tam anlamıyla tespit edilebilmiş değil. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)