Millet bahçesine karşı insan zinciri

Edirne’de İzzet Arseven Söğütlük Kent Ormanı ve Mesire Yeri’nin millet bahçesine dönüştürülme projesine karşı insan zinciri oluşturuldu: "Söğütlük doğal kalsın!”

Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, İzzet Arseven Söğütlük Kent Ormanı önünde bir araya geldi. Ormanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından millet bahçesi yapılmasına tepki gösterenler alanın tüm canlılar adına doğal kalması gerektiğini vurguladı.

Millet bahçesine karşı çıkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Eski Kültür Bakanı Zehra Önay Alpago, çevreciler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş ormanın girişinde yaklaşık 1 kilometrelik insan zinciri oluşturdu.

Ormanın içerisinde bulunan ağaçları da çember oluşturarak korumaya çalışan Edirneliler, doğal sit alanı da olan ormanın 'doğal' kalmasını talep etti.

İZZET ARSEVEN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Millet bahçesinin yapılmak istendiği orman için 27 yıl önce de bir ihaleye çıkılmıştı. Söğütlük Piknik Alanı'nın işletmesi 1995 yılında bir şirkete kiralanmıştı. Edirneliler ücretsiz piknik alanının kiralanmasına tepki göstermiş ve DYP Edirne İl Başkanı İzzet Arseven de ihalenin iptalini istemişti. Bunun üzerine Edirne Valiliği ihaleyi iptal etmişti. Arseven daha sonra ormanın işletmeye verilmesine karşı çıktığı gerekçesiyle öldürülmüştü. Bu olaydan sonra ormanın ismi İzzet Arseven Söğütlük Kent ormanı olarak değiştirilmişti.

İzzet Arseven’in eşi Nusel Arseven de 27 yıl sonra bu tarz olayların yaşanmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Arseven, “27 yıl önce İzzet bu mücadele için canını verdi, doğal kalması için canını verdi. 27 yıl sonra yine aynı konunun gündeme gelmesi beni inanılmaz üzdü. Biz buranın doğal kaldığını zannediyorduk ama bugün tekrar gündemde olması gerçekten çok üzücü. İnşallah Edirneliler olarak buna fırsat vermeyeceğiz. Edirne bizimdir, doğal kalacak" ifadelerini kullandı.

'KENTLİNİN ONAYI ALINDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKİR'

Projenin Edirne’nin onayı alınmadan yapılmaması gerektiğinin altını çizen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Burada iki şeyi birbirinden ayırmak gerekiyor. Edirne’de insanların rahat edeceği, konfor bulabileceği yeni düzenlemeler yapılması kimseyi rahatsız etmiyor. Betondan, asfalttan, farkı malzemelerden bir şeyler yapılmasın söğütlüğün doğallığı bozulmasın deniliyor. Diğer taraftan ortada bir proje var. Yapılan bir ihale var. Ne Edirne Belediyesi'ne sunulmuş ne de kentliyle paylaşılmış bir proje...” diye konuştu.

'SÖĞÜTLÜK DOĞAL KALSIN'

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına yapılan basın açıklamasını okuyan Ziya Gökerküçük, “Evet, buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Ormanlardan 300 günde, 500 günde sözde 'güzel parklar' yapabilirsiniz. Ancak şunu bilin ki ne 300 yılda ne de 500 yılda güzel bir parktan orman yapamazsınız. Orman, içinde yaşayan canlılarıyla bütünleşmiş bir ekosistemdir. Yaşayan bir varlıktır” diye konuştu.