Milli Saraylar: Dolmabahçe personeli Covid-19’dan ölmedi
Korona virüsü salgın sürecinde Dolmabahçe Sarayı’nda çalışan personelin şüpheli ölümüyle ilgili cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi’nden açıklama geldi. Personelin ölüm sebebinin ‘bulaşıcı olmayan hastalık’ olarak bildirildiğini belirten kurum, ilk korona vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden 18 Mart’a kadar saray ve kasırları 7 bin 537 kişinin ziyaret ettiği bilgisini de paylaştı.
ANKARA - Covid-19 pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı tüm saray ve kasırlar 18 Mart’ta kapatıldı. Milli Saraylar İdaresi’nin verilerine göre ilk vakanın ortaya çıktığı 11 Mart’tan sonraki bir haftada sarayları bin 373’ü yerli, 6 bin 164’ü yabancı olmak üzere toplam 7 bin 537 kişi ziyaret etti. 2020 yılının ilk 3.5 ayında ziyaretçi sayısı da 17 bin 71’i yerli, 112 bin 677’si yabancı olmak üzere toplam 132 bin 748 oldu.
Bu verileri yorumlayan CHP’li Utku Çakırözer “Türkiye’ye salgının yurtdışından geldiği başından beri biliniyor. Hal böyleyken görüyoruz ki, yurtdışı ile en çok teması olan saray ve müzeler göz göre göre açık tutulmuş” eleştirisinde bulundu.
ŞÜPHELİ ÖLÜM SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU
Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray ve kasırların salgın nedeniyle kapatılmasından bir gün önce Dolmabahçe Sarayı’nda gişe memuru olarak çalışan M.K’nin şüpheli şekilde ölümü ve sarayların açık kaldığı süreçteki olası riskler çok sayıda soru işaretine neden oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu önce bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi aracılığıyla (CİMER) bilgi talep etti. Çakırözer’in “Kuruma bağlı alanların 18 Mart tarihine kadar neden ziyarete kapatılmadığı” sorusuna, “Milli Saraylara bağlı saray ve kasırlarda, 15 Mart 2020 tarihi itibariyle önce ziyaret saatleri ve sayıları kısıtlanmış, 18 Mart 2020 tarihi itibariyle de başta Kültür Bakanlığı olmak üzere diğer kamu müzeleri ile eş zamanlı olarak tüm ziyaretler durdurulmuştur” yanıtı verildi.
İLK VAKADAN SONRA 7 BİN 537 ZİYARETÇİ
Çakırözer, Türkiye’de resmi olarak ilk korona vakasının açıklandığı 11 Mart ile 18 Mart arasında kadar, Milli Saraylar İdaresine bağlı saray ve kasırları ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını da sordu. Kurumun yanıtında, 7 gün içerisinde bin 373’ü yerli, 6 bin 164’ü yabancı olmak üzere toplam 7 bin 537 kişinin ziyaret ettiği bilgisi de yer aldı.
Dolmabahçe Sarayı’nda 80 personelin çalıştığını belirten Milli Saraylar İdaresi, 1 Ocak – 19 Mart 2020 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı’nı 17 bin 71’i yerli, 112 bin 677’si ise yabancı olmak üzere toplam 132 bin 748 turistin ziyaret ettiği bilgisini de paylaştı.
PERSONELİN ÖLÜMÜ ‘DOĞAL ÖLÜM’ OLARAK BELİRTİLMİŞ
Dolmabahçe Sarayı’nda gişe görevlisi olarak çalışan ve 17 Mart tarihinde yaşamını yitiren M.K.’nin ölüm nedeninin araştırılıp araştırılmadığını soran Çakırözer’e kurum tarafından şu yanıt verildi:
“Dolmabahçe Sarayı’nda gişe memuru olarak görev yapan M.K. 17.03.2020 tarihinde vefat etmiştir. Merhum personelimizin ölüm belgesinde ölüm şekli “Bulaşıcı Olmayan Hastalık” (Doğal Ölüm) olarak belirtilmiştir. Merhum çalışma arkadaşımızın yapılan COVID-19 testleri negatif çıkmıştır. Dolayısıyla merhumun ölüm nedeninin ülkemizdeki COVID-19 salgını ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca merhum personelimizin vefatının üzerinden 22 gün geçmesine rağmen ne ailesinden ne de mesai arkadaşlarından karantinaya alınan ve korona virüsü nedeniyle bu süreçte rahatsızlanan hiç kimse olmamıştır. Merhuma konulan teşhis, ‘Akut solunum yolu enfeksiyonu tanımlanmamış, esansiyel (primer) hipertansiyon ve inflüenza, virüs belirlenmemiş’ olarak kayıtlara geçmiştir.”
‘SALGININ YURTDIŞINDAN GELDİĞİ BAŞINDAN VERİ BİLİNİYOR’
Milli Saraylar İdaresi’nin verdiği yanıtın “vahim bir skandala” işaret ettiğini belirten CHP’li Utku Çakırözer, “Türkiye’ye salgının yurtdışından geldiği başından beri biliniyor. Hal böyleyken görüyoruz ki, yurtdışı ile en çok teması olan saray ve müzeler göz göre göre açık tutulmuş. Aralarında salgının ilk ortaya çıktığı Uzakdoğu ülkeleri de dahil olmak üzere 124 bin yabancı turistin elini kolunu sallayarak gelmesine izin verilmiş” dedi.
Salgının dünyaya aralık ayında yayılmaya başladığını mart ayında kapatılana kadar yerli yabancı 250 bine yakın kişinin bu alanları ziyaret ettiğini söyleyen Çakırözer şöyle devam etti:
“Bu çok büyük bir risk. Hatta yetmemiş resmi hesap üzerinden turistlerin ziyaretlerini fırsat gibi gösteren bir tweet atılmış. Bu alanların keyfi olarak açık tutulması sorumsuzluk örneği. Hatta Türkiye’de ilk vakanın açıklanması sonrasında bile bir hafta bekleniyor. Ne zaman kapatılıyor? Şüpheli bir ölümün ardından. O ölüm tek vaka değil. Saraylarda duyduğumuz en az 3-4 vaka var. Bu ihmallerde sorumluğu olanların derhal soruşturulması gerekiyor.”
(DUVAR)