Mimarlar: Cebeci Stadyumu'nun koltukları söküldü, kent hafızası yok ediliyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’nın tarihi yapılarından Cebeci Stadyumu’nun mahkeme sürecine rağmen koltuklarının söküldüğünü açıkladı.

Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, dava sürecinin devam etmesine rağmen Ankara’nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyumu’nun koltuklarının söküldüğünü, stadyumun ve çevresinin çöküntü alanı haline getirildiğini duyurdu.

Cebeci Stadyumu’nun yıkılarak, alanına millet bahçesi ve cami yapılmasına ilişkin planı yargıya taşıdıklarını hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘’Buraya önce konut ticaret planı yaptılar, iptal oldu. Sonra yurt planı yaptılar, iptal oldu. En son olarak ise millet bahçesi ve cami planı yaptılar. Bu plana ilişkin dava sürecimiz devam ederken Cebeci Stadyumu bilinçli şekilde çöküntü alanı haline getirildi. Şimdi de koltukları sökülüyor” dedi.

‘KAMU YARARINA VE PLANLAMA ESASLARINA AYKIRI’

Cebeci İnönü Stadyumu’nun Ankara'nın kentsel hafıza ve mihenk taşlarından biri olduğunu ifade eden Candan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Cebeci Stadı'nın bir bütün olarak tüm parseli ve çevresiyle canlandırılarak korunması Ankara’nın akıl sağlığı için elzemdir. Bu yıkımlarla, mekânsal hafızalarımız sıfırlanmak isteniyor. Telafisi imkansız zararlar verilmeden söz konusu planın yürütmesi durdurulmalı ve plan iptal edilmelidir’’ dedi.

Candan millet bahçesi ve cami kullanımlarının, tüm tarihsel anlamı değiştireceğine işaret ederek, şunları söyledi: ‘’Millet bahçesi bölgeyi kentin kimliksiz parçası haline getirecektir. Bölge ile birlikte akla gelen ilk kamusal mekânlardan birisidir. Stadın yıkılarak yerine millet bahçesi ve cami kullanımlarının getirilmesi tüm bölgenin tüm tarihsel anlamını değiştirecektir. Cebeci stadının sadece Ankaralılar için değil müsabakalara gelen kişiler için de anı değeri taşıdığı açıktır. Antik çağlardan bu yana stadyumlar önemli kamusal mekanlar olarak iz bırakmışlardır. Cebeci Stadyumu, Cebeci bölgesinde kimlik ve simge değeri olan bir yapıdır. Özellikle planlama alanı çevresinde eski Ankara dokusu içinde kalmış birçok cami bulunmaktadır. Söz konusu plan bilimsel ve çevresel teknik etüt çalışması yapılmadan, gerekli kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmadan parçacı olarak ele alınmış olup kamu yararına ve planlama esaslarına da aykırıdır." (DUVAR)