Mimarlar: Cumhuriyet'in ilk toplu konutlarının altını oyacaklar
Ankara Kızılay'daki Saraçoğlu Mahallesi sit alanıyla ilgili imar planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Planı inceleyen mimarlar mahallenin altının tamamen otoparka dönüştürülebileceğini tespit etti ve planı yargıya taşıyacaklarını açıkladı.
ANKARA - Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konutu olarak bilinen Kızılay'daki Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili imar planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Planları inceleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi tüm parsellerin altına otopark projesi öngörüldüğünü tespit etti. Saraçoğlu Mahallesi'nin betonlaştırılacağını ve doğal yapısının bozulacağını bildiren şube, “Saraçoğlu’nun altını oyacaklar. Bu plan koruma değil, Saraçoğlu’nun değerlerini kurutma amaçlı plandır. Güvenmiyoruz, endişe duyuyoruz. Dava açacağız” açıklamasını yaptı.
MAHALLENİN YÜZDE 17'Sİ KONUT OLARAK KALACAK
16 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan "Saraçoğlu Kentsel SİT Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahası 1/1000 ve 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları"nı Mimarlar Odası Ankara Şubesi inceledi. Yeni plan düzenlemesiyle mahallenin yüzde 17'sinin konut olarak kalacağını, yüzde 7'sine park yapılacağını, ticaret turizm alanı olarak yüzde 33, ticaret alanı olarak da yüzde 5'in ayrıldığını belirten Şube Başkanı Tezcan Kararkuş Candan alanın "ranta kurban edileceğini" belirterek şunları söyledi:
"Bu aslında Saraçoğlu Mahallesi’nin ranta kurban edilmesi ve taşıdığı bütün değerlerin yok edilmesi anlamına geliyor. Koruma amaçlı imar planı değil. Saraçoğlu Mahallesi’nin bütün değerlerini kurutma amaçlı bir imar planı olduğu üzerindedir. Ağaçlar dahil tüm potansiyellerini kurutacaktır. Önümüzdeki günlerde daha detaylı bir rapor açıklayacağız. Kamuoyunun bütün duyarlılığını orada kesilmesi öngörülecek bütün ağaçların koruma sorumluluğumuz da var. Saraçoğlu Mahallesinin altını oyarak, ağaçlarını keserek kendilerine bir ticaret alanı ve bir gelir yaratacak alan beklemesinler. Çok kapsamlı bir eylem planı ile kamuoyu ve meslek örgütleri Saraçoğlu Mahallesi’ne sahip çıkacaklardır” diye konuştu.
10 BİN METREKARELİK YENİ İNŞAAT ALANI
Saraçoğlu Mahallesi içerisinde 75 bina ve 434 konut bulunuyor. Mahallenin 1979 yılında birinci derece kentsel sit alanı olarak tescil edildiğini hatırlatan Tezcan, "Koruma amaçlı planda, konut alanı ticaret ve turizm alanı ile birlikte, birlikte tüm ada parsellerin altının otopark olarak kullanılmasının yaya ve taşıt trafiğine bağlantıların zemin üstünde kurulmasının önü açılmakta ve 10 bin metrekarelik yeni inşaat alanı önerilmektedir. Mahallenin tamamı bir kültürel peyzaj alanı olduğu için her dokusunun her noktasının bir yeşil alan potansiyeli var. Genel hükümlerde yer alan 3 numaralı hüküm, Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınmak kaydıyla fonksiyonlar arasında bağlantı sağlamak amacıyla tüm parsellerin ve park alanlarının zemin altındaki yerlerin hepsinin otopark olarak kullanılabileceğini söylüyor. Özetle bu hüküm ‘Saraçoğlu Mahallesinin üstünü koruyorum işlev vereceğim. Konut, ticaret kültür merkezi yapacağım, ancak altını otopark yapacağım’ diyor. Bu 1980’li yıllarda karşımıza gelen Güvenpark otopark yaklaşımı, şimdi Saraçoğlu Mahallesi’nin altının otopark olması önerisiyle karşımıza geliyor. Böyle bir katliamı kabul etmemiz mümkün değil. Saraçoğlu Mahallesi otopark olamaz. Yargıya taşıyacağız" dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın konuyla ilgili açıklamalarının satır başları şu şekilde:
MAHALLENİN TAMAMININ ALTI OTOPARK OLABİLİR: Saraçoğlu Mahallesi kültürel ve doğal varlığımız, tüm ada parsellerin zemin altında otopark yapılabilmesi bunun koruma amaçlı değil korumama amaçlı imar planı olduğunu gösterir. Bütün binaların altı parkların altı parselin tamamının otopark olarak kullanılacağını düşünün. Bu yapıların hepsinden de otoparka bağlantı verilecek deniyor. ‘Sadece yayalar için değil taşıt altı ve üstü için geçiş koridorları yapılabilecek’ deniyor. Yani Saraçoğlu Mahallesinin tamamının altının otopark alanına dönüştürebilecek hükümler koyulmuş.
MİMARLARIN GÖRÜŞÜNÜ ALMADILAR: Planlamaya yoğun bir ulaşım politikası getiriyorsunuz bu bir koruma değil. Değişik kurumlardan görüş almışlar ancak uzun yıllardır Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin korumasında olan kamuoyunun gündemine Mimarlar Odasının sahiplenmesi ile taşınan bir yerde Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin görüşünü almadılar. Kamuoyunu temsil eden bir meslek örgütü olarak toplumsal muhalefetinde görüşlerinin temsili anlamına gelmekte söylediklerimiz. İlçe belediyesinin görüşünün de alınmadığını görüyoruz. Bizim beklentimiz Saraçoğlu bizim yüreğimiz nefesimiz geçmişimiz ve geleceğimiz, ben yaptım oldu ile değil ortak akılla çözülmesi gerekir. Burayı çöküntü alanı haline getiren bu koruma amaçlı imar planını yapanlardır.
YARGIYA TAŞIYACAĞIZ: Koruma Amaçlı imar planlarını yargıya taşıyacağız. Öte yandan raporda çok önemli iki hukuksal süreci atlamışlar. Bir tanesi Danıştay Başsavcılığı’nın bizim lehimize verdiği lojman statüsünün kaldırılarak satışına dair dava hukuksal sürecin içinde değil. Diğeri de 2017 yılındaki emlak gayrimenkul ortaklığıyla devredilmesine ilişkin yargı süreci dikkate alınmamış. (DUVAR)