Mimarlar ODTÜ rektörünü YÖK’e şikâyet etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) “Kavaklık” olarak adlandırılan alana ağaçların kesilerek yurt yapılmasına karşı çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında soruşturma açılması için YÖK’e başvurdu.

Abone ol

ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimiyle Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu arasında imzalanan protokolle yurt yapımı için ODTÜ arazisinin bedelsiz 49 yıllığına tahsis edilmesine tepkiler devam ediyor.

Öğrenciler 50 günden fazla süredir, “Kavaklık” olarak adlandırılan bölgede yurt yapımına karşı eylemine devam ederken Mimarlar Odası Ankara Şubesi yeni bir adım attı. Ruhsatı olmayan alanda şantiye binasının yapılmasının imar yönetmeliğine aykırı olduğunu ifade ederek ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında suç duyurusunda bulunan mimarlar, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) Kök’ü şikâyet etti ve etik kurul tarafından soruşturma başlatılmasını istedi.

‘RUHSATSIZ OLARAK KAÇAK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMDU’

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Verşan Kök bilime ve tekniğe uymuyor, akademik unvanının gereğini yerine getirmiyor. Kamu görevini kötüye kullanıyor” dedi. Candan şöyle devam etti:

‘’Kurumlarla yaptığımız resmi yazışmalarda, kavaklık alanın 4 adet kadastral parselden oluştuğu tespit edilmiştir. Kadastral parsellerde, parselasyon planları olmadan ruhsat verilmeyeceği çok açıktır. Ruhsat olmadan bir yapının inşasının başlaması ise hukuksal olarak mümkün değildir. Tüm uyarılarımıza rağmen kavaklık alanda, inşaat yapımı için imar yönetmeliğine aykırı olarak şantiye binası yapılmasına izin verdi ve ruhsatsız olarak kaçak bir yapılaşmaya göz yumarak, kamu görevini kötüye kullanıyor ve akademik unvanını hak etmiyor. Bu nedenle YÖK’e başvurduk ve etik kurul tarafından durumun soruşturulmasını talep ettik.”

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ KAVAKLIK İÇİN HANGİ ADIMLARI ATTI?

ODTÜ'deki arazinin öğrenci yurdu yapımı için 49 yıllığına bedelsiz olarak Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na tahsis edilmesinin ardından mimarlar, ODTÜ ile KYK arasında yapılan yurt protokolünü yargıya taşıdı. Mimarlar ayrıca ‘Kavaklık’a ilişkin rapor hazırlayarak Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne alanın doğal SİT alanı ilan edilmesi talebinde bulundu. Şube, Orman Genel Müdürlüğü’ne kendi habitatını oluşturan alanın ormanlık alana dönüştüğünü ifade ederek, ormanlık alan olması için de başvuru yaptı. (DUVAR)