Mimarlardan depremzedeler için yaşam projesi: İnsanların hayata tutunması gerekiyor

Ankara'da bir araya gelen mimarlar Malatya'daki depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için hazırladıkları projeyi duyurdu. Proje binlerce kişinin barınma ihtiyacını karşılayacak.

Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin çağrısı ile bir araya gelen mimarlar, Maraş merkezli depremlerin ardından depremzedeler için hazırladıkları geçici barınma üniteleri projesini duyurdu.

Gönüllü mimarların bir araya gelerek oluşturduğu "Yeni Yaşam Üniteleri" adı verilen proje içerisinde depremden etkilenen kişilerin sağlıklı barınma ve toplumsal yaşama katılabilmeleri için barınma, sosyal mekânlar, eğitim yapıları sağlık birimleri, çamaşırhaneler ve yemekhaneler gibi alanlar yer alacak. Proje, 140 bin metrekarelik bir alanı kapsayacak.

Malatya'daki depremzedeler için uygulanacak barınma projesi mimarlar tarafından 5 bin kişilik bir nüfusu kapsayacak şekilde planlandı.

'İNSANLARIN MUTLU OLABİLECEKLERİ BİR YER OLMASINI İSTEDİK'

Proje hakkında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Barınma malzemelerinin üretimi yurt dışında yapılıp montajı Türkiye'de yapılacak. Alt yapısı yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek" dedi.

Projenin bir yaşam alanı olmasını istediklerini söyleyen Candan, projeye dair şunları kaydetti:

"Daha sonrasında yurt olabilir, yaşlı bakım evi olabilir. Tasarımlar yapılırken orada yaşayacak insanların kültürel özelliklerini ve yaşam tarzlarını da tartıştık. Sosyal ve toplumsal bir mekan tasarımı yapıldı. Sadece bir barınma üzerinden gidilmedi. Kreşlerden, arazinin verimine göre güneş enerjisi alanlarına kadar tasarlandı. Konteynerler ve çadırlar yaşam alanı sağlıyor ama sürekli yerler değil. İnsanların mutlu olabilecekleri bir yer olmasını istedik. Biz bunu Türkiye’de üretmeye çalışırsak, 4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti bize 500 bin liraya mal olacak. Bu ne demek 22 kişinin kalabileceği bir yer 500 bin liraya mal olabilecek, içine eşyaları da koyduğumuzda toplamda,4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti 600 bin olacak. Uluslararası bir vakıf ile birlikte çalışacağız. İnsanlar çadırda yaşamaktan bıktı. İnsanların hayata yeniden tutunması gerekiyor."

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetim kurulu üyesi Deniz Can, ise proje hakkında sunum yaptı ve "Kısa sürede uygulanabilir olması bizim için çok önemliydi. Projenin yeni afetlere yol açmamasını tartıştık." diye konuştu. Malatya Mimarlar Odası'ndan katılan temsilciler ise projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. (DUVAR)