Mısır'da 4 bin 500 yıllık mezar keşfedildi
Gize Piramitleri'nde 4 bin 500 yıllık mezarlar bulundu. Yazıt analizleri devam ediyor.
DUVAR - Mısır Eski Eserler Bakanlığı, ünlü Gize Piramitleri'nin güneydoğusunda, 4.500 yıllık bir mezarlık keşfedildiğini duyurdu.
Arkeofili'nin Live Science dergisinden aktardığı habere göre, Gize Piramitleri’nin güneydoğusunda çalışan arkeologlar, yaklaşık 4.500 yıl öncesine dayanan mezarlığın bir kısmını keşfetti. Mezarlıkta, Behnui-Ka ve Nwi'nin kalıntılarına rastlandı. Hiyeroglif yazıtların analizine göre, iki erkeğin yaklaşık 4.500 yıl önce, Gize Piramitleri inşa edildikten bir süre sonra 5. Hanedan olarak adlandırılan dönemde yaşadıkları ortaya çıktı.
Bu yazıtlara göre, Behnui-Ka, 'Kralların arındırıcısı: Khafre, Userkaf ve Niuserre' diye adlandırılan uzun bir unvan da dahil olmak üzere bir dizi başka unvana sahip bir rahip ve yargıçtı. Khafre, Giza Piramitleri'nden birinin inşasını emreden bir firavundu, Userkaf ve Niuserre ise Beşinci Hanedanlığı döneminde Mısır’ı yöneten firavunlardı. Nwi ise yine mezarın içinde bulunan yazıtlara göre, 'büyük devlet şefi', 'yeni yerleşim yerlerinin denetçisi' ve 'Kral Khafre’ın arındırıcısı' gibi unvanlar içeren bir dizi unvana sahipti.
2 BİN 600 YIL ÖNCE KULLANILMIŞ
Arkeologlar, mezarlığın yaklaşık 2.600 yıl önce tekrar kullanıldığını ve birkaç kişinin daha oraya gömüldüğünü buldu. Mısır’ın ünlü arkeoloğu Zahi Hawass, “Yeni keşfedilen mezarlık, Gize Piramitleri'ni inşa eden insanların yer aldığı mezarlığın yanında bulunuyor” diyor. Yeni mezarlıkta araştırmalar devam ediyor ve yeni keşifler bekleniyor.