Mısır'da 'kayıp altın şehir' bulundu: Tutankhamun'un mezarından bu yana en büyük keşif
Mısır'da yaklaşık 3 bin 400 yıldır kayıp olan bir antik kent bulundu. Arkeologlar, 'kayıp altın şehir' adı verilen Aten'in, Tutankhamun'un mezarından bu yana yapılan en büyük keşif olduğunu söylüyor.
DUVAR - Mısır'da son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri yapıldı. Luksor yakınlarında, 3 bin yıldır kayıp olan antik bir kent bulundu. 'Kayıp altın kent' olarak adlandırılan Aten'in, Tutankhamun'un mezarının bulunmasından bu yana yapılan en büyük keşif olduğu belirtiliyor. Arkeologlar, Aten'in aynı zamanda, bugüne dek Mısır'da bulunan en büyük antik kent olduğunu söyledi. Kentteki buluntular arasında bir iskelet de var.
'BİRÇOK YABANCI EKİP ARAYIP BULAMADI'
Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, yaklaşık 3 bin 400 yıldır kumun altında gömülü olan kentin, Krallar Vadisi'ne ev sahipliği yapan Luksor'un yakınlarında gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı. Açıklamada, kentin Mısır'ın en güçlü firavunlarından biri olan III. Amenhotep'un dönemine tarihlendiği, Tutankhamun ve Ay döneminde de kullanılmaya devam edildiği belirtildi. Eski bir turizm ve antikite bakanı olan Hawass, "Birçok yabancı ekip bu kenti aradı ve hiçbir zaman bulamadı" dedi.
'SANKİ DÜN TERK EDİLMİŞ GİBİ'
Kentte ortaya çıkarılan buluntular arasında yüzük gibi mücevherler, seramikler, muskalar ve III. Amenhotep'un mührünü taşıyan kilden tuğlalar bulunuyor. Kentte bir iskeletin bulunduğu da açıklandı. Arkeoloji ekibi, "Sanki antik sakinleri tarafından dün terk edilmiş gibi görünen arkeolojik katmanlar, binlerce yıldır dokunulmamış olarak bulundu" ifadelerini kullandı.
HAZİNELERLE DOLU MEZARLARIN BULUNMASI BEKLENİYOR
Açıklamaya göre, kazının ilerleyen günlerinde içinde hazinelerin bulunduğu dokunulmamış mezarların keşfedilmesi bekleniyor. 'Aten' adıyla bilinen alanın, bugüne dek Mısır'da ortaya çıkarılan en büyük antik kent olduğu aktarılıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nden antik Mısır sanatı ve arkeolojisi uzmanı olan Profesör Betsy Bryan ise Aten'i, "Tutankhamun'un mezarının bulunmasından bu yana yapılan en önemli arkeolojik keşif" olarak niteledi.
FIRINLAR VE EVLER BULUNDU
Mısırlı yetkililer, başkent Kahire'nin 500 kilometre güneyinde, III. Ramses ve III. Amenhotep'un tapınaklarının arassında kalan alandaki kazılara Eylül 2020'de başlamıştı. Arkeologlar, kısa süre içinde kendilerini de şaşırtan bir şekilde, bu alandan her yöne ilerleyen kil tuğlalar keşfetti. Açıklamada, ortaya çıkarılan alanın 'duvarları neredeyse tamamen korunmuş, gündelik yaşamda kullanılan aletlerle dolu odaları bulunan, iyi korunmuş ve büyük bir şehir olduğu' belirtildi.
Eylül 2020'de başlayan kazının yedi ay sürdüğü, bu sırada içinde fırınların ve depolama amaçlı seramiklerin de bulunduğu bir 'pastane'nin yanı sıra idari mahallelerin ve evlerin gün yüzüne çıkarıldığı açıklandı.
'MISIR'IN POMPEİİ'Sİ'
MÖ 1354 yılında ölen III. Amenhotep, Fırat'tan Sudan'a uzanan bir imparatorluğu miras almış, 40 yıl süren hükümranlığı görkemli heykelleri ve bolluk içindeki yaşamıyla ünlenmişti. Profesör Bryan da, Aten kentinin bulunması sayesinde 'imparatorluğun en zengin olduğu dönemde antik Mısır'daki gündelik hayat hakkında bilgi edinileceğini' söyledi.
ABD merkezli Antik Mısır Mirası ve Arkeolojisi Vakfı'nın direktörü Peter Lacovara ise antik kenti 'bir tür antik Mısır Pompeii'si' olarak niteledi. "Bu çok önemli bir keşif" diyen Lacovara, alanın arkeolojik park ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Son yıllarda arkeolojik kazılara büyük önem vermeye başlayan Mısır hükümeti, yıllar süren siyasi istikrarsızlığın ardından tarih turizmini canlandırmayı amaçlıyor. Mısır geçtiğimiz hafta da, 18 antik kral ve dört kraliçenin mumyalarını yeni açılan bir müzeye görkemli bir törenle taşımıştı. 'Firavunların Altın Geçidi' adı verilen törende, III. Amenhotep ile eşi olan Kraliçe Tiye'nin mumyaları da taşınmıştı. (DIŞ HABERLER)