Mısır'dan İsrail'e Türkiye şartı

Mısır'dan İsrail'e 2007'den bu yana yapılan ilk resmi ziyaretin altından Türkiye endişesi çıktı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan Türkiye'yle normalleşme süreci konusunda bazı garantiler istediği öne sürüldü.

Abone ol

DUVAR - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Kudüs'te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla görüşmesinde Türkiye'nin de ele alındığı ortaya çıktı. İsrail'le Türkiye arasında normalleşme mutabakatına varılmışken, Ankara'yla arası hâlâ bozuk olan Kahire'nin Netanyahu'dan bazı garantiler istediği öne sürüldü.

'DOĞALGAZ TİCARETİNE ZARAR VERMESİN'

Times of Israel gazetesinin haberine göre Şükri, İsrail-Türkiye mutabakatının, İsrail'le Mısır arasındaki doğalgaz ticaretine zarar vermemesini talep etti. Netanyahu Türkiye'yle normalleşmeyi, İsrail'in Akdeniz'de yeni keşfedilen gaz yataklarının dünyaya açılması açısından 'hayati önemde' diye nitelemişti.

'TÜRKİYE YÜZÜNDEN HAMAS İŞBİRLİĞİ BOZULMASIN'

Habere göre Şükri, Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu Hamas konusunda da garantiler talep etti. Şükri'nin dışişleri bakanlığını yaptığı Abdülfettah Sisi hükümeti Müslüman Kardeşler hükümetini devirerek iktidara gelmişken, İsrail'in Hamas yönetimindeki Gazze ablukası da sürüyor. Times of Israel ise Şükri'nin bu ziyarete İsrail'le Mısır'ın Hamas'ı zayıflatma yönündeki ortak çabalarının Türkiye'yle normalleşmeden zarar görmemesini talep etti.

NETANYAHU MISIR'A GİDER Mİ?

Mısır-İsrail hattında 9 yıl sonra gerçekleşen bu ilk resmi temasın ardında, daha geniş çaplı bir barış girişimi bulunduğu da belirtiliyor. Öyle ki, Mısır'ın Filistin'le İsrail tarafı arasında arabuluculuk teklif ettiği, iki devletli çözüm öngören Suudi Barış Planı'nın canlandırılması halinde Netanyahu'nun Kahire'ye gidip Sisi'yle bir 'zirve' yapabileceği iddia edildi.