Missouri Üniversitesi araştırdı: Eski sevgiliye ne zaman dönülür?

ABD'deki Missouri Üniversitesi'nde 500 kişinin katıldığı bir araştırma, sürekli ayrılıp barışan çiftlerde istismar, depresyon ve anksiyete oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu çiftlere yeniden barışmadan önce üç şeyi gözden geçirmelerini tavsiye etti.

Abone ol

DUVAR - Sevgilinizle bir küsüp bir barışıyor ama her seferinde bir süre sonra mutsuz mu hissediyorsunuz? ABD'de yapılan bir araştırma, bu tarz ilişkilerin bireyler son derece yıpratıcı olduğunu, depresyon ve anksiyeteye yol açtığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu tarz ilişkilerde çiftlere barışmadan önce yapmaları gereken bazı şeyler konusunda tavsiyede de bulundu.

İSTİSMAR, DEPRESYON, ANKSİYETE

Araştırma, Missouri Üniversitesi tarafından, şu an bir ilişki yaşayan 500 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcıların yüzde 60'ı geçmişte, sevgilisiyle sürekli ayrılıp tekrar barıştığı bir ilişki yaşamıştı. Family Relations isimli dergide yayımlanan araştırma, bu tarz ilişkilerde çok daha yüksek oranlarda istismar, kötü iletişim ve bağlılık sorunları yaşandığını ortaya koydu; bu kişilerin depresyon ve anksiyete gibi psikolojik strese maruz kaldığı sonucuna vardı.

BARIŞMADAN ÖNCE NE YAPMALI?

Araştırmanın baş yazarlarından olan insan gelişimi ve aile bilimi profesörü Kale Monk, biten bir ilişkiye yeniden başlamayı düşünenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Kendinize ilk başta neden ayrılma kararı aldığınızı hatırlatın;
  • Barışmadan önce sevgilinizle ilişkide neyin yanlış gittiğini açıkça konuşun;
  • Bu sorunların barıştığınız zaman yeniden yaşanma ihtimali üzerinde kafa yorun.

'MUTSUZ EDEN KİŞİ İLE NEDEN VAKİT GEÇİRESİNİZ Kİ?'

Bir barışık-bir küs giden ilişkiler popüler kültürde 'ayrılmaz çift' örnekleri üzerinden çoğunlukla olumlu bir anlatımla sunulurken, The Independent gazetesi bu durumu ve ABD'de yapılan araştırmayı ilişki uzmanı James Preece'e sordu. Preece, bu tarz ilişkilerde taraflardan birinin diğerine daha az bağlı olduğunu ve ilişki konusunda daha ciddi olan tarafın sevgilisini kaybetmemek için riski göze alıp bu durumu tolere ettiğini söyledi. Ancak Preece, bu durumun güvensizlik ve anksiyete yarattığını vurguladı:

"İnsanların kendilerini sorgulamasına ve niçin sevgilisinin ilgisini sürdüremeyecek kadar iyi olmadığını merak etmesine yol açıyor. Bu durum artan kıskançlığa sebep olabilir, bu durum da anksiyeteye yol açabilir. Kendilerini kötü hissettikleri süre uzarsa, depresyona girebilirler."

Preece, bu tarz bir ilişki yaşayanların buna son vermesi gerektiğini belirterek, "Sağlığınız, sizi böylesine mutsuz eden bir kişi ile vakit geçirmekten daha önemli" dedi. (Dış Haberler)