Mitsotakis'ten aşırı sağcı sekreter ataması

Yunanistan'da yeni iktidara gelen Kiriakos Mitsotakis Hükümeti aşırı sağcı atamalarıyla dikkat çekiyor. Kabinede aşırı sağcı figürlerin yer aldığı bilinirken Mitsotakis, Başkanlık Ofisi Sekreterliği'ne Yunanistan İç Savaşı’nda milliyetçi cepheyi destekleyen Maria Antoniou'yu atadı.

Abone ol

DUVAR- Yunanistan’da geçtiğimiz ay görev başına gelen Kiriakos Mitsotakis hükümeti yeni icraatları ile komşu ülkenin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ana muhalefete yakın medya kuruluşlarının geçtiği yeni bir habere göre Mitsotakis, Yunanistan Başbakanlarının Selanik’te kullandığı Başbakanlık Ofisi’ne tartışmalı bir atama gerçekleştirdi.

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre aşırı sağ ile yakın ilişkileri olan bir kadın siyasetçi bundan böyle Başbakanlık Selanik Ofisi’nin Genel Sekreteri konumunda olacak.

Bizzat Mitsotakis ve ekibi tarafından seçilen Maria Antoniou, Yunanistan İç Savaşı’nda milliyetçi cephenin kutlama yıldönümlerinde boy gösteren ve ülkesinin “komünizmden arındırılması karşısında” kraliyet ailesine, orduya ve milliyetçi partilere şükranlarını sunan bir siyasetçi.

VİTSİ'DEKİ 'KUTLAMALAR' ÖN PLANDA  

Mitsotakis’in yeni yakın mesai arkadaşı her yıl Yunanistan’ın kuzeybatısında bulunan ve Yunanistan İç Savaşı'nda kritik rol oynayan Vitsi’deki kutlamalarda boy gösteriyor.

Komünist gerillalar ile milliyetçi hükümet arasında vuku bulan İç Savaş’ta milliyetçi ordunun muhalif güçler karşısındaki zaferinin pekiştiği yer olan Vitsi’de her yıl milliyetçi ve aşırı sağcı gruplar toplanıp ülkenin “komünist teröristler” ve “Slav komünizmi” karşısındaki zaferini kutluyor.

Antoniou bu etkinliklere her yıl katılırken, son zamanlarda etkinlik alanlarında aşırı sağcı ve ırkçı unsurlar ile beraber boy gösteriyor.

ALTIN ŞAFAK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 

2013 yılında Vitsi’de gerçekleştirilen kutlamalarda Mitsotakis’in yeni sekreteri aşırı sağcı Altın Şafak ile karşı karşıya gelmişti.

O yılki kutlamalarda Altın Şafak, Antoniou’yu aşırı sağdan rol kapmakla itham etmişti.

Antoniou ile aşırı sağ arasındaki kutuplaşma kısa sürmüş ve sonraki yıllarda Başbakanlık Ofisinin Sekreteri tüm etkinliklerde aşırı sağcı unsurlarla beraber boy göstermeye başlamıştı.

HÜKÜMETTE EN AZ İKİ AŞIRI SAĞCI UNSUR

Antoniou’nun yeni Başbakan'ın yakın mesai arkadaşı olarak atanması Mitsotakis’in aşırı sağ ile siyasi flörtü açısından bir ilki teşkil etmiyor.

Yeni Demokrasi’nin tek başına oluşturduğu kabinede Adonis Yeorgiadis ve Makis Voridis gibi siyaset sahnesine aşırı sağcı ve ırkçı alanlardan giriş yapmış figürler ön planda.

Ayrıca, yeni kabinede ve ona destek veren kulvarlarda Türkiye, İsrail, İslam ve yabancı karşıtı görüşlerle öne çıkan başka unsurlar da öne çıkıyor.