Modern insan Neandertallerle bir çok kez çiftleşmiş
Yeni akrabalık: Avrasya’daki insanların, Altaylardaki Neandertallerle bağları bulundu.
DUVAR - Son yıllarda bilim insanları, modern insanların ve Neandertallerin karışık bir geçmişi paylaştıklarına dair kanıtlar ortaya çıkardılar. Bulgulara göre, insanlık tarihi boyunca, bu iki hominin türü sadece bir kez değil, birçok kez çiftleşmişti.
Yapılan yeni çalışma, günümüzde Avrasya’daki insanların, Altay dağlarındaki Neandertallerle bağlantılı genetik materyallere sahip olduğunu buldu. Bu oldukça önemli, çünkü geçmişte yapılan araştırmalar, Hırvatistan’daki Vindija Mağarası’nda yaşamış Neandertallerin de günümüz Avrasya popülasyonlarına DNA katkısı olduğunu göstermişti.
Sonuçlar, atalarımız Neandertallerle dünyanın farklı bölgelerinde karşılaştıkça, Neandertal DNA’sının modern insan genomuna birçok kez girmiş olduğu kavramını güçlendiriyor. Buffalo Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Ömer Gökçümen, “Neandertallerden modern insana genetik materyal aktarımı bir kez olmadı. Farklı homininlerin birbirleriyle etkileşime girdiği, tekrar tekrar gerçekleşen bu etkileşimler örümcek ağı gibiydi ve makalemiz bu resme katkıda bulunuyor. Bu fenomeni birkaç yıldır araştırıyoruz ve son zamanlarda benzer kavramlarla ilgilenen birkaç makale var. Bu proje tüm bu görüşlere destek sunuyor” diyor.
Gökçümen, “Şimdi aklımdaki resim; Avrupa’daki, Asya’daki, Sibirya’daki ve Afrika’daki tüm arkaik hominin popülasyonlarına sahip olduğumuz. Bir nedenden ötürü, Afrika’daki modern insanların ataları nüfus olarak büyümeye başlar ve menzillerini genişlettikçe diğer homininlerle buluşur ve DNA’larını emer. Dünyanın farklı yerlerine yayılmamız sırasında muhtemelen farklı zamanlarda farklı Neandertal topluluklarıyla karşılaştık” diyor.
Bu projeyi tamamlamak için, araştırmacılar yüzlerce Avrasya soyunun DNA’sını analiz ettiler. Amaç, Neandertallerden miras alınmış genetik materyal parçaları aramaktı.
Bu araştırma, incelenen Avrasya popülasyonlarının bazı genetik materyallerini, iki farklı Neandertal soyuna kadar takip edebileceğini buldu: Bunlardan bir tanesi, kalıntıları Hırvatistan’daki Vindija Mağarası’nda bulunan bir Neandertal tarafından temsil edilirken, diğeri, kalıntıları Rusya’daki Altay dağlarında bulunan bir Neandertal tarafından temsil ediliyordu.
Bilim insanları ayrıca, inceledikleri modern nüfusun, hem Vindija hem de Altay Neandertal soylarıyla genetik delesyonları (eksik DNA alanları) paylaştığını keşfettiler.
Vindija ve Altay Neandertallerin DNA’sı ve üzerinde çalışılan modern insan popülasyonlarının DNA’sı, daha önce farklı araştırma ekipleri tarafından dizilmişti.
Gökçümen, “İnsan evriminin hikayesi, sadece farklı yönlere doğru büyüyen dalları olan bir ağaç gibi görünmüyor. Tüm dalların aralarında bağlantılara sahip olduğu ortaya çıkıyor” diyor.
“Artık bu bağlantıları anlıyoruz ve bu gerçekten heyecan verici. Hikaye eskisi kadar düzenli değil. Dizilenen her bir antik genom, insan evrimi anlayışımızda tamamen yeni bir bakış açısı yaratıyor gibi görünüyor ve gelecekte dizilenecek her yeni genom, hikayeyi tekrar tamamen değiştirebilir.”
Buffalo Üniversitesi’nde Biyolojik bilimler doçenti olan Gökçümen araştırmaya öncülük ederken, aynı üniversiteden doktora mezunu olan Recep Özgür Taşkent ise araştırmanın ilk yazarı. Ortak yazarlar arasında Yen Lung Lin, Ioannis Patramanis ve Pavlos Pavlidis bulunuyor. (Kaynak: Arkeofili)