Moderna Afrika'da mRNA aşısı fabrikası kuruyor: 500 milyon dolarlık yatırım yapılacak

Moderna, Afrika'da mRNA aşısı fabrikası açma kararı aldı. Plana göre, 500 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak, tesiste yıllık 500 milyon doz mRNA aşısı üretilecek.

Abone ol

DUVAR - Amerikan ilaç firması Moderna, Afrika kıtasında yılda 500 milyon doz mRNA aşısı üretecek bir fabrika kurmayı planladığını açıkladı. Moderna, fabrika için 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Firmanın üst yöneticisi Stephane Bancel ilgili açıklamasında, "Bu tesiste, kendi Covid-19 aşımızın yanı sıra mRNA aşısı portfolyomuzda bulunan ek ürünleri de üreteceğiz" dedi. Buna göre, Moderna'nın kurmayı planladığı fabrikada şişeleme ve ambalajlama ürünleri de üretilecek. Fabrikanın hangi Afrika ülkesinde kurulacağının ise kısa süre içinde açıklanacağı belirtildi.

Moderna'nın kararı, ilaç firmaları ile hükümetlerin pandemiye son verilmesi için aşıların patent hakkından feragat etmeleri ve kalkınmakta olan ülkelere daha fazla doz göndermeleri yönünde baskı altında olduğu bir dönemde geldi. ABD hükümeti bu yöndeki girişimleri destekleyeceğini açıklamış ancak ilaç firmaları, üretim sürecinin karmaşıklığını gerekçe göstererek doğrudan teknoloji transferine karşı çıkmıştı. Öte yandan, Pfizer ve BioNTech de, Güney Afrika firması Biovac ile Afrika'da yılda 100 milyon doz aşı üretilmesi için temmuz ayında bir anlaşma yapmıştı. (DIŞ HABERLER)