Moderna'dan Omicron uyarısı: Aşının etkisi düşecek, böyle bir varyantı 1-2 yıl daha beklemiyorduk

Aşıların Omicron varyantı karşısındaki etkisine dair bilimsel veriler endişeyle beklenirken, Moderna CEO'su Stéphane Bancel'den kötümser bir yorum geldi: Aşımızın etkisinin azalmasını bekliyoruz.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün yeni bir dalgaya yol açması beklenen Omicron varyantı konusunda endişe sürerken, mRNA temelli aşı üreten şirketlerden Moderna karanlık bir tablo çizdi. Moderna'nın CEO'su Stéphane Bancel, ürettikleri aşının koruma oranının Omicron karşısında azalmasını beklediklerini açıkladı. Bancel, ilaç şirketlerinin yeni varyanta özel üretilmiş aşıları kitlesel kullanıma sunmasının da aylar süreceğini söyledi. Bancel'in bu sözlerinin ardından yeni hastalık dalgası ve pandeminin uzaması endişesiyle piyasalarda düşüş yaşandı.

'BÜTÜN BİLİM İNSANLARI KÖTÜMSER'

Financial Times gazetesine konuşan Bancel, Omicron'da virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı proteininde çok sayıda mutasyon görülmesi ve Güney Afrika'daki vaka sayılarının hızla artması nedeniyle mevcut aşı türlerinin önümüzdeki sene değiştirilmesi gerekebileceğini belirtti. Moderna CEO'su, ellerinde henüz net veriler bulunmadığını vurgulamakla birlikte, "Etkinin Delta'yla aynı seviyede kaldığı bir dünya olmadığını düşünüyorum. Dikkate değer bir azalma olacağını sanıyorum. Sadece azalmanın ne kadar olacağını bilmiyorum çünkü verileri beklememiz gerek. Fakat konuştuğum bütün bilim insanları 'Bu iş iyi olmayacak' diyor" ifadelerini kullandı.

Bancel'in bu yorumu, dünya çapındaki halk sağlığı uzmanları ve siyasetçilerin Omicron karşısında aşıların etkisinin ciddi oranda azalmayacağı yönündeki açıklamalarına rağmen geldi. Pfizer'in direktörü ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) eski başkanı Scott Gottlieb önceki gün yaptığı açıklamada, 'aşı çevrelerinde hastaların en az üç dozla bu varyanta karşı gayet iyi korunacağına' inanıldığını söylemişti. ABD Başkanı Joe Biden da dün yaptığı açıklamada "Omicron endişe sebebi, panik değil" diyerek Amerikan hükümetinin sağlık uzmanlarının aşıların Omicron kaynaklı ağır hastalıktan koruyacağına inandığını söylemişti.

'BÖYLE BİR VARYANTI BİR-İKİ YIL DAHA BEKLEMİYORDUK'

Ancak Bancel FT ile söyleşisinde, Omicron varyantında görülen 50 mutasyonun 32'sinin, virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı ve aşılar tarafından hedef alınan çıkıntılı proteininde (spike protein) görülmesi nedeniyle bilim insanlarının endişeli olduğunu söyledi. Moderna CEO'su, bilim insanlarının bugüne dek, böylesi yüksek derecede mutasyona uğramış bir varyantın ortaya çıkmasının bir ila iki yıl alacağını düşündüğünü de ekledi.

'YENİ AŞIYI HEMEN ÜRETEMEYİZ'

Bancel, mevcut aşıların Omicron varyantına karşı nasıl bir performans sergilediğinin ve daha ağır hastalığa yol açıp açmadığının iki hafta içinde bilimsel olarak tespit edileceğini söyledi. Fakat yeni bir aşıya ihtiyaç duyulması halinde, Moderna'nın büyük ölçekte üretime geçmesinin aylar süreceğini, ara dönemde ise yaşlılar ve bağışıklık sistemi sorunlu olan kişiler için daha etkili güçlendirici dozlar hazırlanabileceğini belirtti. "Moderna ve Pfizer önümüzdeki hafta 1 milyar doz üretemez. Matematiği tutmaz. Ama yaza kadar bir milyar doz çıkarabilir miyiz? Tabii ki" diyen Bancel, bir yandan da başka varyantlar dolaşımdayken bütün üretimlerini sadece Omicron'u hedef alan bir aşıya kanalize edemeyeceklerini de söyledi.

YOKSUL ÜLKELERE AŞI GÖNDERİLMEMESİNDEN ABD VE COVAX'I SORUMLU TUTTU

Moderna CEO'su, Güney Afrika gibi nüfusun sadece dörtte birinin aşılandığı gelişmekte olan veya yoksul ülkelere aşı göndermedikleri yönündeki eleştirileri de reddetti. Bancel'in bu konuda ABD'yi ve Covax'ı suçlaması dikkat çekti. "Bu, büyük ölçüde zengin ülkeler tarafından alınan bir karardı" diyen Bancel, "Bize ABD'de üretimimizin yüzde 60'ını Amerikan hükümetine vermekten başka şansımız olmadığını söylendi. Bu Moderna'nın değil, ABD hükümetinin kararıydı" dedi.

Bancel, yoksul ülkelere aşı göndermek için kurulan Covax'ı da eleştirerek, Afrika ülkeleri için ayrılan 70 milyon doz Moderna aşısının Covax depolarında bekletildiğini veya hükümetlerin kendilerine ayrılan dozları teslim almadığını öne sürdü. Moderna CEO'su, "Yerimiz yetmiyor. Bunun sebebi, gümrük belgelerinin veya buzdolaplarında yerlerinin olmaması; ya da insanlara aşı yapmanın onları zorlaması" iddiasında bulundu. (DIŞ HABERLER)