Moğolistan'da Göktürkler'e ait anıt bulundı
Moğolistan'da Göktürk Kağanlığı'na ait anıt bulundu. Anıtın içerisinde 14 tane yazıt da yer alıyor.
DUVAR - Moğolistan’ın Dongion bölgesinde, Göktürk Kağanlığı dönemine ait etrafı 14 sütunla çevrilmiş bir anıt bulundu. Her sütunda, 100'den fazla tamga (Türk boylarına ait simgeler) bulunduğu belirtildi.
Bilim Dili'nden Erdinç Tunçbilek'in yaptığı çeviriye göre, Osaka Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Bölümü'nün yürüttüğü çalışmada, Göktürk Kağanlığı dönemine ait, etrafı yazılı 14 sütun ile çevrilmiş anıt bulundu.
Kare şeklinde dizayn edilmiş alan, Moğolistan’ın Dongion bölgesinde yapılan ve 3 yıl süren çalışmaların ardından açığa çıktı. Anıtın merkezinde, büyük ihtimal bir ölünün gömüldüğü taş bir mezar anıt ve anıtın çevresinde ise 14 adet yazılı dikilitaş bulunuyor. Her bir taşta 100’den fazla tamga yer alıyor. Anıtın içinde bulunan at kemikleri ve koyun postu üzerinde yapılan karbon testleriyle anıtın 8'inci yüzyıla ait olduğu tespit edildi.
Çalışmaları yürüten Profesör Takashi Osawa'nın, yazıtlar üzerinde yaptığı çözümlemenin ardından, mezarda gömülen kişinin yabgu, yani kağandan sonra gelen en yetkili kişi olduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar, anıtların bulunduğu Dongoin bölgesinin, Göktürkler'in doğu sancağının merkezi olduğunu gösteriyor. Anıtın, Göktürk Kağanlığı'nın doğu sancağının askeri ve politik gücünü, ilişkilerinin yoğunluğunu ve Moğollarla olan bağlarını ortaya çıkartması bekleniyor. Anıtın inanç sistemini anlamakta da fikirler vereceği tahmin ediliyor.