Monokritik'in yeni videosu yayında: 'Görünmeyen Göçmenler: Suriyeli Kadınlar'

İzmir Dayanışma Akademisi’nin YouTube kanalı Monokritik'in Suriyeli mülteci kadınların yaşadığı zorlukları ele alan “Görünmeyen Göçmenler: Suriyeli Kadınlar” videosu yayımlandı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Dayanışma Akademisi’nin YouTube kanalı Monokritik, akademide son yıllarda yaşanan tahribatın anlatıldığı “Akademi” üçlemesinin ardından bu kez Suriyeli kadınların ücretli emek süreçlerine katılımına odaklanan “Görünmeyen Göçmenler: Suriyeli Kadınlar” adlı videosunu yayımladı.

Videoya Göç Araştırmaları Derneği'nden Lülüfer Körükmez, İlhan Zeynep Karakılıç ve Didem Danış'ın, İzmir, Gaziantep ve Mersin'de ücretli çalışan 48 Suriyeli kadınla gerçekleştirildiği görüşmeler sonucu hazırladığı “Mecburiyet, Müzakere, Değişim / Suriyeli Kadınların Çalışma Deneyimleri ve Toplumsal Cinsiyet İlişkileri” isimli raporu kaynaklık etti.

Videoda Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin yarı nüfusunu oluşturan kadınların emek süreçlerinde yaşadıkları zorluk ve dönüşümler, toplumsal cinsiyet bağlamında ele alındı.

'YAYGINLAŞMIŞ YANLIŞ BİLGİLER VAR'

Yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı Türkiye’de, Suriyelilerin tek bir grup gibi ele alındıklarını, oysa yasal statüleri açısından bakıldığında bile tek bir gruptan söz etmenin mümkün olmadığını ifade eden Doç. Dr. Didem Danış, Suriyeliler hakkında yayılan yanlış bilgilere dikkat çekti. Danış, “Ciddi anlamda yaygınlaşmış, Suriyelilerin üniversitelere sınavsız girdiği gibi yanlış bilgiler de var. Oysa Suriyeliler Türkiye'de yabancı öğrenciler için yapılan özel bir sınava giriyorlar. Bu Türkiye Devleti'nin yaptığı bence önemli bir adımdı çünkü entegrasyon için onları eğitim sistemine dahil etmemiz gerekiyor” dedi.

Didem Danış

'OLDUKÇA GÖRÜNMEZ, ÜZERİNE KONUŞULMAYAN GRUP: SURİYELİ KADINLAR'

Zorunlu göç sürecinin zorluklarının ve bu zorlukların en ağır biçimleriyle karşılaşan kadınların yaşadıklarının anlatıldığı videoda Lülüfer Körükmez, yazdıkları raporun amacını şöyle anlattı;

“Biz bu çalışmada göç sürecinin, toplumsal cinsiyet ilişkilerinin, normlarının, değerlerinin dönüşümünü anlamak istedik. Suriyeli nüfusun yarısını oluşturan kadınları görünür kılmak ve seslerini biraz daha duyulur kılmak istedik. Çünkü oldukça görünmez, üzerine konuşulmayan bir grup, Suriyeli kadınlar.”

'SURİYELİ KADINLARIN BÜTÜN ZORLUKLARIN EN AĞIR KISMINI ÜSTELENEN KESİM OLDUĞUNU GÖRDÜK'

Suriyeli kadınların hem aile ekonomisine katkı sağlama hem evin yükünü taşıma hem de çocukların bakımını üstlenme gibi oldukça büyük bir ağırlığı omuzladıklarının altını çizen Didem Danış ise “Suriyeli kadınlarda aslında bütün bu zorlukların en ağır kısmını üstlenen kesim olduğunu gördük. Bir yandan aileyi yeniden kurma, toparlama, oradaki dönüşmekte olan toplumsal cinsiyet ilişkilerine dair çeşitli müzakereler, iç pazarlıklar yürütme; bir yandan da geçim sorununu çözmek üzere ücretli iş arama durumlarında olduğunu gördük” sözleriyle kadınların yükünü tarif etti.

Lülüfer Körükmez

MONOKRİTİK'İN BİR SONRAKİ ÇALIŞMASI İZMİR'İ EKSENİNE ALAN 'KENTSEL MÜDAHALE VE MÜCADELE' KONULU VİDEOLAR

Demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ya da bağımsız araştırmacılar tarafından kaleme alınmış; toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren sorunlarla ilişkili, ancak aynı oranda okur bulamamış rapor, araştırma ya da makalelerin görselleştirilmesini amaçlayan Monokritik, İzmir’i eksenine alan “kentsel müdahale ve mücadeleler” üzerine videolarıyla yayın hayatına devam edecek. (HABER MERKEZİ)

VİDEONUN TAMAMI