Mor Çatı raporu: Kadına binbir çeşit 'caydırma' uygulanıyor

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadınlar ve çocuklarla yaptığı toplam 2 bin 115 görüşmenin sonuçları temel alınarak hazırladığı raporunu açıkladı. Rapor, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir kaynak oluşturuyor.

Abone ol

DUVAR - Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2017 yılı boyunca kendilerine başvuran ve destek alan kadın ve çocuklarla yaptığı toplam 2 bin 155 görüşmenin sonuçlarını raporlaştırdı. Rapor, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutlarına dair önemli veriler sunarken şiddetten kurtulmaya çalışan kadınların devlet kurumlarında, polis, hastane, Aile Bakanlığı ve yargıda, karşılaştığı engelleri de ortaya koyuyor.

Şiddetten kurtulmak için devlet kurumlarına başvuran kadınların yaşadıklarına ilişkin anlatımlar ve toplanan veriler, hem İstanbul Sözleşmesi'nin hem de 6284 sayılı Aile Koruma Kanunu'nun etkin bir şekilde uygulanmadığını gösteriyor: 'Karakola başvuran kadının şikâyetini işleme almamaya çalışan polis, kadını eve geri göndermeye çalışan ŞÖNİM personeli, kadını kocasıyla barışmaya ve uzlaştırmaya çalışan avukatlar, kadınların şikâyetlerini işleme koymayan savcı, kadının ekonomik desteklere başvurmasına engel olan mülki amirler' raporda yer alıyor.

Mor Çatı’nın raporunda kadına yönelik şiddete karşı mücadelede kadınların deneyimleri ve çözüm önerilerine de yer alıyor. Evrensel'in haberine göre raporda yer alan önemli başlıklar:

ÖNLEYİCİ TEDBİRİN ÖNEMİ

Rapor, kadınların şiddet uygulayanla aynı ortamda yaşamayı sonlandırmasının şiddeti durdurmak için yeterli olmadığı durumlarda, adreslerinin ve resmi kayıtlarının gizlemesini sağlayan 6284 sayılı kanunun önemli bir mekanizma olduğuna vurgu yapıyor. Ancak esas olanın önleyici tedbirler olduğunun da altını çiziyor.

Rapordaki önemli bir vurgu da sosyal hizmet alanında bütüncül politika oluşturulmasının gerekliliği konusunda; “Kolluk kuvvetleri, ŞÖNİM’ler ve ASPİM’lerde karşılaşılan kötü uygulamaların birbirine benzemesi ve çoğunlukla personelin tutumundan kaynaklı sorunlarla karşılaşılması, sosyal politika hizmetleriyle ilgili bütüncül politikaların oluşturulması gerekliliğine işaret ediyor. Bunun başarılabilmesi için sorumlu personellere yönelik eğitimlerin devamlılığını ve bu eğitimlerin işlevinin düzenli olarak değerlendirilmesini garanti altına alan düzenlemelere ihtiyaç var.”

Kadınları caydırmak için uygulanan yöntemler

KADINLAR SUÇLANIYOR

Raporda, kolluk kuvvetlerine  başvurduğunu belirten kadınlardan 92 farklı kayıt oluşturuldu. Bunların yüzde 50’sinde (46 kayıt) kadınların kötü uygulamalarla karşılaştığı tespit edildi. Kadınlar, kolluk personelinin, şikâyetçi olmalarının önüne geçmek için süreci uzatmak, baskı uygulamak, suçlayıcı ve cinsiyetçi ifadeler kullanmak, caydırıcı bilgiler paylaşarak göz korkutmak gibi tutumlarıyla karşılaştıklarını anlattı.

KADINLAR BİLGİLENDİRİLMİYOR

Raporda, ŞÖNİM’lere başvuran kadınların paylaşımları sonucu kayıt altına alınan 47 farklı deneyimin yüzde 62’sinde (29 kayıt) kadından yana olmayan uygulamalar tespit edildi. Bunların başında kadınların hakları ve faydalanabilecekleri mekanizmalar konusunda bilgilendirilmemesi; caydırıcı ve yanlış bilgiler paylaşılması; sığınak ve diğer uzman desteklerine ilişkin taleplerin darp raporu veya tedbir kararı olmadığı için veya kadının şiddet uygulayana geri dönebileceği gibi gerekçelerle kabul edilmemesi; kadınların eve dönmeye veya şiddet uygulayan kocalarıyla barışmaya zorlanmaları geliyor.

KADINLAR BARIŞMAYA ZORLANIYOR

Raporda, sosyal yardımlardan faydalanmak, ŞÖNİM olmayan illerde uzmanlaşmış desteklerden faydalanabilmek, örneğin sığınağa gidebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuran kadınların paylaşımları sonucu 35 farklı deneyim kayıt altına alındı. Bunların yüzde 23’ünde (8 kayıt) başvurularda aksaklıkların öne çıkarılması ve cesaret kırıcı, caydırıcı bilgiler paylaşılması gibi uygulamalarla karşılaşıldı.

Raporda görüşme yapılan kadınlardan biri, sığınağa gitmek ve bu süreçte çocuklarının Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koruması altına alınması için yaptığı başvuru sürecinde, 'kurum personelinin sığınak talebini ve güvenlik risklerini ciddiye almadığını, çocukları kuruma teslim etmesine engel olarak çocuklar için ayni ve nakdi yardım sağlayıp kendisini evine geri gönderdiklerini' belirtti.

Başka bir ilde de sığınak talebinde bulunan başka bir kadının Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü tarafından kocasıyla görüşmeye ve barışmaya zorlandığının tespit edildiği raporda yer alıyor.

Dini nikâhlı kocasından fiziksel ve psikolojik şiddet sebebiyle ayrılmaya çalışan bir kadının ekonomik destek talebiyle yaptığı başvuru ise, kadın şikâyetçi olmadığı için, “Sen yine döner barışırsın” denilerek keyfi bir yaklaşımla kabul edilmediği rapordaki saptanan ihmallerden biri.

ADLİ İŞLEM YAPILMIYOR

Adli yardımdan faydalanmak ya da CMK avukatı talebiyle barolara başvuran kadınların paylaşımlarıyla kayıt altına alınan 47 farklı deneyimden yüzde 26’sında (12 kayıt) kadından yana olmayan uygulamalarla karşılaşıldı.

Barolar tarafından atanan avukatların toplumsal cinsiyete dair farkındalıkları olmadığı ve 6284 sayılı kanun kapsamında kadınların yararlanabileceği haklar konusunda bilgi sahibi olmadıkları durumlarla karşılaşıldığı raporda belirtiliyor. Örneğin avukatların kadınları dava açmamaları, uzlaşmaya gitmeleri, barışmaları yönünde telkinlerde bulunduğu, kadınların beyanları ve talepleri doğrultusunda hizmet sunmadıkları görülüyor.

KADINLARA EKONOMİK DESTEK VERİLMİYOR

Geçici maddi yardım, ayni ve nakdi yardım, ekonomik destek ve çocuklar için ekonomik ya da eğitim desteği gibi taleplerle mülki amirliklere başvuran kadınların paylaşımları sonucu 26 deneyim kayıt altına alındı. Bunların yüzde 30’unda (8 kayıt) kadınların taleplerinin karşılanmadığı veya yanlış yönlendirildikleri ortaya çıktı.

Kadınların paylaştığı üç farklı deneyimde, taleplerinin akrabalarının ya da şiddet uygulayan kocanın “kadına bakabileceği” gerekçesiyle kabul edilmediği ve ekonomik destekten mahrum bırakıldıkları görüldü.

YEREL YÖNETİMLER SIĞINAK AÇILMIYOR

Ekonomik destekler, sosyal yardımlar, psikolojik destekler ve sığınak desteğinden faydalanmak için belediyelere başvuran kadınların paylaşımları sonucu 21 farklı deneyim kayıt altına alındı. Bunların 2’sinde kadından yana olmayan uygulamalarla karşılaşıldı.

Yerel yönetimler hizmet alanını çoğunlukla ekonomik desteklerle sınırlıyor ve sosyal ve psikolojik destekleri ya da sığınak desteğini kendi sorumluluk alanında görmüyor. Nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler yasal olarak sığınak açmakla yükümlü olsalar da 2017 yılında 217 belediyeden yalnızca 32’sinin sığınağı vardı.

ÇOCUKLAR GÖZETİLMİYOR

6284 sayılı kanun kapsamındaki tedbirlerden faydalanmak, suçu şikâyet etmek için ya da kadına yönelik şiddetle ilgili bir dava kapsamında mahkemelerden hizmet alan kadınların paylaşımları sonucu 23 farklı deneyim kayıt altına alındı. Bu kayıtlardan birinde, kadının kendisine ve çocuğuna cinsel ve psikolojik şiddet uygulayan eşine açtığı velayet davasında; çocukla görüşen pedagogların velayetin babaya verilmemesi ve babayla görüş izninin kaldırılmasını tavsiye eden raporuna rağmen mahkemenin aksi yönde karar aldığı görüldü.

DEVLET KURUMLARI KEYFİ DAVRANIYOR

Şiddet sonucu ortaya çıkan bedensel veya ruhsal sağlık sorunları nedeniyle, şiddeti belgelemek, darp raporu almak veya kürtaj olabilmek için sağlık kurumlarına başvuran kadınlarla görüşülerek 41 farklı deneyim kayıt altına alındı. Burada karşılaşılan keyfi uygulamaların tamamı (7 kayıt), kadınların yasal kürtaj hakkından yararlanmalarının engellenmesine ilişkin. Kadınlar, yasal kürtaj süresi içindeyken ve diğer tüm koşulları sağlamışken taleplerinin keyfi şekilde ya da kürtajın yasak olduğu gerekçesiyle reddedildiğini aktardı.

Raporda öne çıkan veriler

2017 yılında Mor Çatı’ya en çok 25-34 yaş aralığındaki kadınlar başvurdu. Mor Çatı’dan destek alanların 45’i çocuktu.

Profilleri farklı olsa da kadınlar temel olarak hukuki, sosyal ve psikolojik desteklerle sosyal yardım talep ettiler.

Kadınların yüzde 32’si (317 kişi) ise sığınak desteği talep etti.

Kadınlar en çok haklarıyla ilgili bilgi edinmek ya da doğrudan avukatla görüşmek, hâlihazırda devam eden adli başvurularıyla ilgili merak ettiklerini sormak, dilekçe yazdırmak, hukuki kurumlarla ilgili yönlendirmeler şeklinde destekler istedi. 562 kez hukuki destek talep edildi, bu sayı tüm görüşmelerin yüzde 56’sına tekabül ediyor.

Kadınların yüzde 13’ü psikolojik destek talep etti. Yalnızca kendileri için değil, şiddete tanık olan ya da maruz kalan çocukları için de psikolojik destek istediler.

Kadın ve çocukların en sık maruz kaldığı şiddet biçimi psikolojik şiddet. Başvuran kadınların 676’sı kendilerine uygulanan şiddet türlerinden birinin psikolojik şiddet olduğunu belirtti.

443 kadının fiziksel şiddete uğradığını paylaştı. Ateşli silahla vurma, bıçaklama, üzerine yürüme, yakmaya çalışma, boğmaya çalışma, cisimle bedene vurma, dayak, eşyaları kırma bu fiziksel şiddetin biçimleri arasındaydı.

172 kadın ve çocuk cinsel şiddete maruz kaldığını paylaştı. En sık karşılaşılan cinsel şiddet biçimi tecavüz. Diğer şiddet türlerinde de görüldüğü gibi cinsel şiddeti uygulayanlar çoğunlukla koca, baba, abi, amca, partner, eski partner, eski koca, arkadaş gibi kadınların tanıdığı kişiler.

199 kadın ekonomik şiddete maruz kaldı. Kadınlardan 59’u beraber yaşadıkları kişinin eve hiç para bırakmayarak ya da çok az para bırakarak, eve ve çocuklara dair sorumluluk almayarak şiddet uyguladığını anlattı.