Moria yangını: Midilli'de yerel sakinler barınak planlarına karşı çıkıyor
Midilli adasındaki Moria sığınmacı kampında art arda çıkan yangınlar nedeniyle sığınaksız kalan yaklaşık 13 bin kişi günlerdir otoban kenarlarında ve otoparklarda geceliyor. Bazı yerel sakinlerin, sığınmacılarla dayanışma içinde olduğu belirtilirken, bazılarının yeni kamp planına karşı çıktığı aktarıldı. Midilli kentinin Belediye Başkanı Stratis Kytelis de, Moria kampının yeniden açılmasını 'kabul etmeyeceğini' dile getirdi.
DUVAR - Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria sığınmacı kampında çıkan yangınların ardından, binlerce kişi günlerdir otoyol kenarlarında uyuyor. Yunanistan hükümeti, peş peşe çıkan yangınlarda sığınaksız kalan yaklaşık 13 bin kişiye geçici barınak sağlamak için yardım sağlayacağını duyururken, bazı yerel sakinler ve yetkililer bu karara karşı çıktı.
Yetersiz imkanları ve kalabalık koşullarıyla eleştirilen Moria kampında çıkan yangının, ada toplumunu ikiye böldüğü belirtildi. Yerel sakinlerin bir kısmının sığınmacılarla dayanışma içinde olduğu, bazılarının ise yeni bir kamp yapılmasını istemediği aktarıldı. Yunanistan merkezli MEGA TV'ye konuşan Göç Bakanı Notis Mitarachi, 'geçici barınakların kalıcı bir sığınmacı kampına dönüşmesini istemeyen' yerel sakinlerin, hükümet kararına karşı geldiğini ifade etti.
Guardian'da yer alan haberde, yanan kamp alanına girmek için perşembe günü yola çıkan inşaat araçlarının iki kamyon tarafından engellendiği belirtildi. Adanın başkenti Midilli kentinin Belediye Başkanı Stratis Kytelis de, yeni kampın inşa edilmesine karşı çıkanlar arasında yer aldı. Moria kampının yeniden açılmasını 'kabul etmeyeceğini' söyleyen Kytelis, kampın kalıcı olarak kapatılması için baskı uygulayacağını dile getirdi.
Moria kampı, en az 35 korona virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından geçen hafta karantinaya alınmıştı. Yaklaşık 12 bin 500 sığınmacıya ev sahipliği yapan Moria kampındaki koşullar, kapasitenin dört katından fazla nüfusu barındırması nedeniyle tepki çekiyordu. (DIŞ HABERLER)