Moskova-Atina hattında diplomatik tansiyon

Ukrayna krizi, Rusya ile AB üyesi Yunanistan arasında ikili düzeydeki tansiyonu yükseltti. Moskova'nın yaptırımlarına yönelik eleştirisi Atina'nın tepkisini çekti.

Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Atina’yı “eşi görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya” başlatmakla itham etti. Zaharova’nın demeci Rusya’nın Atina Büyükelçiliğinin resmi Facebook sayfasında yayımlandı. Zaharova’ya göre “Yunanistan da dahil olmak üzere Avrupa, Kiev rejimi savunucularının saflarına tamamen girerken, (Atina’da) yetkililer tarafından yetiştirilen Rusya histerisi patlama noktasına ulaştı."

“Her şeyden önce ABD ve uydularının çabalarıyla, 1999'da Yugoslavya'ya yönelik NATO bombardımanları, Irak, Suriye, Libya, Afganistan'daki operasyonlar başta olmak üzere, son birkaç on yılda savaşların ve çatışmaların dünyayı sarstığı unutulmamalıdır” mesajını veren Rus diplomat ayrıca Atina’ya yönelik olarak “Avrupa Birliği, Donbass'ın sivil nüfusunun yok edilmesini sessizce izlemeyi tercih etti. Şimdi, Yunanistan da dahil olmak üzere Avrupa, Kiev rejiminin savunucuları saflarına katıldı. Aslında, belirsiz ve şüpheli hedefler uğruna, Yunanistan liderliği, Rusya ile ortak tarihi mirasını görmezden gelemeye hazırdır” uyarısında bulundu. 

Zaharova son olarak “Zaman her şeyi yerine koyacak, kimin haklı olduğunu ve kimin – en önemli anda – öngörü eksikliği gösterdiğini, yanlış seçim yaptığını gösterecektir. Rusya ve Yunanistan halklarını bağlayan ebedi bağların bu sınavı da atlatacağına inanıyoruz” mesajını verdi. 

Zaharova’nın mesajları Atina’da tepkilere neden oldu. Yunanistan hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla aynı sertlikte kaleme alınan bir bildiriyle Moskova’ya yanıt verdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Aleksandros Papaioannou konuyla ilgili olarak “Yunanistan dış politikası ilkelere ve uluslararası hukuka tam saygıya dayanmaktadır. Yunanistan, Avrupa Birliği ve NATO gibi katıldığı uluslararası örgütlerde alınan kararlara bağlıdır” açıklamasını yaptı.

Yunanistanlı diplomat ayrıca, “Nereden gelirse gelsin, kamuoyunun kafasını karıştırmaya, sahte haber ve dezenformasyon yansıtmaya yönelik her türlü girişim kınanmalıdır. Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin son açıklamalarının yanı sıra Rusya'nın Atina Büyükelçiliği'nin son açıklamaları ne yazık ki kabul edilemez” dedi.

Papaioannou son olarak “(Rusya’nın açıklamaları) diplomatik uygulamaların yanı sıra Yunanistan ve Rusya halklarını birleştiren tarihi bağlara da uygun değiller. Yunanistan, tarihi ilişkilerin sürdürülmesini talep ediyor” mesajını verdi.