Mossad Başkanı'ndan 'müzakere' açıklaması: Gazze'de baskıyı artırmalıyız

Hamas ile dolaylı olarak yürütülen ateşkes ve rehine takası anlaşması görüşmelerine katılan Mossad Başkanı, Netanyahu'nun ısrar ettiği maddeler olmadan rehinelerin geri alınamayacağını savundu.

Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması sağlanması için müzakerelerin yeniden başlatılması çabaları sürerken, İsrail de Gazze Şeridi'ndeki çeşitli kentlere saldırmaya devam ediyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail güçleri, Gazze kentine dün düzenlediği hava saldırılarında en az altı kişiyi öldürdü. Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine yönelik saldırılarda da 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistin'in resmi haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir eve yönelik saldırıda üç Filistinlinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. Yaralananların arasında ağır yaralı bir bebeğin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Anadolu Ajansı'na konuşan görgü tanıkları da İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının güneydeki Han Yunus kentini hedef aldığını söyledi. Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu, ölü ve yaralıların kentteki Nasır Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi. Ölen ve yaralananların sayısına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

BIDEN: İSRAİL, GAZZE'Yİ İŞGAL ETMEMELİ

ABD Başkanı Joe Biden da dün başkent Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi marjında düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve müzakere çabaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kendisinin daha önce Beyaz Saray'da düzenlediği bir basın toplantısında kamuoyuna duyurduğu ateşkes ve rehine takası anlaşma teklifine de değinen ABD Başkanı, CIA Direktörü Bill Burns ve Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'e işaret ederek, "Çerçeve, şu anda İsrail ve Hamas tarafından kabul edilmiş durumda. Dolayısıyla ben de detaylar üzerinde çalışılması için ekibimi bölgeye gönderdim" dedi. 

"Bunlar zor, karmaşık meseleler. Halen kapatılması gereken boşluklar var" diye konuşan Biden, "İlerleme kaydediyoruz. Trend olumlu. Anlaşma sağlanmasında ve şimdi bitmesi gereken bu savaşa bir son verme konusunda kararlıyım" ifadelerini kullandı. İsrail'in Gazze'yi işgal etmemesi gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Biden, İsrail Savaş Kabinesi'ni de eleştirerek, "İsrail, zaman zaman pek işbirliği yapmadı" diye konuştu. ABD'nin Gazze Şeridi'nde inşa ettiği ancak tam anlamıyla kullanılmaya başlanamayan geçici liman hakkında da konuşan Biden, "Bunun daha başarılı olacağını umuyordum" ifadelerini kullandı.

İSRAİL: NE KADAR GÜÇ UYGULARSAK O KADAR BAŞARILI OLURUZ

İsrail Güvenlik Kabinesi de dün Katar'daki görüşmelerin ardından, Mısır'da devam edecek temasların öncesinde bir araya geldi. Görüşmelerde yer alan İsrail dış istihbarat örgütü Mossad'ın Başkanı David Barnea, kabineye yaptığı bilgilendirmede, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ısrarcı olduğu ilkeler olmadan 'kazanamayacaklarını ve rehineleri geri getiremeyeceklerini' savundu. Barnea, "Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ısrar ettiği maddeler olmadan savaşı yenileyemeyiz; bu olmadan kazanamayız ya da rehineleri geri alamayız. Bu İsrail devletinin faydası için gerekli olan şeydir" diye konuştu. 

İsrail'in Ynet News haber sitesinin aktardığına göre, dün Katar'dan dönen Barnea, görüşmelere devam etmek için iç istihbarat Şin Bet Direktörü Ronen Bar ile birlikte Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecek. Barnea, dün yapılan kabine toplantısında, "İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) çalışması ve Gazze'de uyguladığımız güç olmadan hiçbir şey başaramayız. IDF Gazze'de ne kadar agresif faaliyet gösterirse müzakerelerde o kadar başarılı olacağız. Gazze'deki baskıyı artırmamız gerekiyor" iddiasında bulundu.  

NETANYAHU’DAN ANLAŞMA İÇİN 4 ‘İLKE’

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu perşembe günü yaptığı bir konuşmada, kendisinin rehinelerin serbest bırakılması çerçevesine bağlı olduğunu ama Hamas’ın halen İsrail’in güvenliğini tehlikeye atan taleplerine bağlı olduğunu savunmuştu. Burada savaşın dört ‘ilkesinden’ bahseden Netanyahu, İsrail’in savaşın tüm hedefleri yerine getirilene kadar savaşa geri dönmesine izin verilmesini, Mısır üzerinden Hamas’a silah kaçakçılığı yapılmamasını, silahlı grupların ve silahların Gazze Şeridi’ne dönmemesini ve anlaşmanın ilk safhasında en fazla sayıda canlı rehinenin serbest bırakılmasını istemişti.

Hamas ise konuya ilişkin açıklamasında, İsrail’i müzakere sürecini yavaşlatmakla suçladı. İslami Cihad da IDF’nin Gazze Şeridi'nde kontrol ettiği bölgelerden çekilmesini istedi. İslami Cihad’ın üst düzey isimlerinden Muhammed El Hindi, “IDF güçlerinin Philadelphi ve Natzarim rotalarından çekilmesine ilişkin garantiler istiyoruz. İsrail Refah geçişini kimin idare edeceğine karar vermek istiyor ama başarısız olacak” diye konuştu. 

7 EKİM SORUŞTURMASI: ORDU, YERLEŞİMCİLERİ KORUYAMADI

Öte yandan, İsrail ordusu, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023’te düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ saldırısı sırasında kendi başarısızlık ve zafiyetleri hakkında başlattığı soruşturmanın ilk bulgularını paylaştı. Ordu, saldırılardan en çok etkilenen yerlerden biri olan Kibbutz Be'eri yerleşimindeki sivilleri koruyamadığını kabul etti. Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı söz konusu yerleşim yerinde 100’ü aşkın kişi öldürülmüş, 32 kişi rehin alınmıştı. Rehin alınan kişilerin bugün sadece 11’i hayatta.

İsrail ordusu, incelemesinin ilk sonuçlarını paylaşırken Kibbutz Be'eri’de yaşayanların ‘cesaretini’ de övdü. Buna göre, 7 Ekim’de yerleşim yerinin ‘hızlı müdahale ekibi’ saldırıya karşı koymaya çalışmıştı. İnceleme sonuçlarına göre, İsrail ordusu silahlı kişilerin İsrail’e büyük çaplı bir şekilde sızması senaryosuna hazırlıklı değildi, bölgedeki güçleri yetersizdi, öğlene kadar olaylar konusunda net bir tabloya sahip değillerdi, yerleşim yerinde yaşayanları düzgün bir şekilde uyarmamışlardı ve ordunun faaliyetleri koordineli değildi.

Öte yandan, İsrail ordusu bir tankın yaklaşık 15 İsraillinin rehin tutulduğu bir eve doğru ateş etmesinde kusur olmadığı görüşünü dile getirdi. Buna göre, söz konusu evden silah sesleri gelmiş, silahlı kişiler kendilerini ve rehineleri öldüreceklerini söylemiş, İsrail güçleri de rehineleri kurtarmak için baskın yapmaya karar vermişti. Ordu, evin içinde bulunan sivillerin tank ateşiyle yaralanmadığını da savundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)