Motorlu taşıtlar vergisi yüzde 40 artacak
Hükümetin 'Orta Vadeli Program'ıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2020 yılı sonunda işsizliğin yüzde 9.6, enflasyonun ise yüzde 5 olarak hedeflendiğini söyledi. Şimşek ayrıca, öğretmen akademisi kurulacağını ve BES'in kapsamının genişletileceğini söyledi. Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise araç sahiplerine kötü haberi verdi: Otomobilin değeri arttıkça vergi de yüzde 10-20 artacak. Binek otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi gelecek yıl yüzde 40 fazla alınacak. Sigara kağıdına ÖTV gelecek.
DUVAR - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yıl sonu enflasyonun yüzde 9.5 olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. "İşsizlik yıl sonunda yüzde 10.8 olacak" diyen Şimşek, 2018-2019-2020 yılları içinse yüzde 5.5 büyüme hedefi koyduklarını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Orta Vadeli Program'a ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek'in konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:
KÜRESEL EKONOMİ TOPARLANIYOR: İlk olarak küresel ekonomiden başlayalım. Küresel ekonomi 2017'de tekrar hızlandı ve muhtemelen yüzde 3.5 civarında olacak. Göstergeler büyümenin bir miktar daha hızlanabileceğini gösteriyor. Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi son 75 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Euro bölgesinde iktisadi faaliyet güçleniyor. Bu, ülkemizin ticareti için olumlu bir sinyal. 2017 yılında sanayi üretimi ve yatırımlarındaki artışta bir toparlanma gözlemliyoruz ve ortalama yüzde 3.9 ticaret hacmi artışı oalcağını tahmin ediyoruz. Küresel enflasyona baktığımız zaman ılımlı bir seyir söz konusu. 2016 yılında özellikle gelişmiş ülkelerde düşük seyreden enflasyon oranları bu yıl bir miktar yükseldi. Euro bölgesi ve Japonya'da enflasyonun hala düşük seyretmesi bu ülkelerin genişletici para politikalarına devam etmelerine imkan sağlamaktadır.
SERMAYE GİRİŞİ ARTIYOR: 2010-2013 döneminde gelişmekte olan ülkelere toplamda 1.3 trilyon dolar net sermaye girişi gerçekleşirken, takip eden 4 yılda toplamda 1.5 trilyon dolarlık net sermaye girişi oldu. Özellikle 2017 yılında bu trend daha da güçlendi. Çin hariç gelişmekte olan ülkelere 138 milyar dolar net sermaye girişi olması bekleniyor. Petrol fiyatları 2014 yılı ikinci yarısından itibaren ciddi oranda geriledi. OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararı ile 2017 yılında fiyatlar 50-55 dolar bandında seyretti. Son günlerde Irak'taki gelişmelerin etkisi ile fiyatlar bir miktar yükselmiş durumda. Bazı OPEC ülkelerinin kısma kararına uymaması, petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlandırıyor.
FED VE JEOPOLİTİK RİSKLER: Küresel risklere baktığımız zaman bu risklerden ilki, Amerikan Merkez Bankası FED'in beklenenden hızlı parasal sıkılaştırmaya gitmesidir. FED üyeleri bu yılın kalanında dahil 1, önümüzdeki yıl ise 3 faiz artışı beklediklerini açıkladılar. Piyasa fiyatlandırmaları 2018 sonuna kadar sadece 2 faiz artırımını yansıtıyor. Bilançoda kademeli bir küçülme yaşanacak. İlk yıl 300 milyar dolar, ikinci yıldan itibaren ise 600 milyar dolar bir planlama söz konusu. Bilançonun normalleşmesi 2.5 trilyon dolar civarına indirmeyi planlıyorlar, 2020'li yılları bulacak gibi görünüyor. İkinci önemli risk alanımız jeopolitik gerginliklerdir. Son dönemlerde Ortadoğu'da yaşanan gerginlikler bu riskleri artırmıştır. Küresel krizden sonra daha da belirginleşen risk de ticarette daha da korumacılık yöntemlerine başvurusudur. Korumacılık önlem sayısı 2016'da bin 300'e yaklaşmıştır.
2020 HEDEFLERİ: Program sonunda kişi başı gelirin 13 bin doların üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam Dünya Bankası tanımına göre üst gelir grubuna çıkmak için eşik değerin üzerindedir. 2019 yılında işsizlik oranının yeniden tek haneye düşmesini ve 2020 yılında yüzde 9.6 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2020 yılında enflasyonun yüzde 5'e, cari açığın milli gelire oranının yüzde 3.9'a gerileyeceğini tahmin ediyoruz. 2020 yılında kamu kesimi borçlanma gelirinin milli gelire oranının yüzde 1.3'e gerilemesini hedefliyoruz. 2020 yılında kamu kesimi borçlanma gelirinin milli gelire oranının yüzde 1.3'e gerilemesini hedefliyoruz.
TOPTANCI HAL YASASI ÇIKACAK: Fiyat istikrarı için sıkı para politikası sürdürülecek. Gıda enflasyonundaki oynaklığın azaltılmasına yönelik olarak lisanslı depoculuk hizmetleri artırılacak. Toptancı Hal Yasası çıkartılacak. Taşıt kullanımında tasarrufa gidilecek. Kamu yatırımlarının da etkinliğini artıracağız. Ticareti destekleyecek, vatandaşların yaşam kalitesini artıracak çalışmaları destekleyeceğiz. Kamu gelirlerinin artırılması amacıyla emlak vergilerine yönelik mevzuat güncellenecek. Verimsiz kullanılan hazineye ait arazilerin satışları gerçekleştirilecekr. Atıl durumdaki tahsisli taşınmazlar kiralanacak.
BES'İN KAPSAMI GELİŞTİRİLECEK: Alacak sigortası yaygınlaştırılacakr. Altına dayalı tahvil kira sertifikası aracı gerçekleştirilecek. BES gözden geçirilerek kapsamı geliştirilecek. Makro ihtiyati düzenlemeler yapılacak. E-İhracat stratejisi uygulamaya geçilecek. Turizmde dönüşüm sağlamak amacı ile stratejimiz yenilenecek. Finansman imkanlarının geliştirmesi amacı ile Eximbank'ın ödenmiş sermayesi artırılacak. Lojistik merkezler modern işletmecilik ile düzenlenerek ticaret hızlandırılacak.
ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİYOR: Öğretmenlerimizin niteliklerinin artırılması için öğretmen akademisi kurulacak. Mesleki ve teknik eğitimi kurumlarının müfredatı geliştirilecektir. Tematik mesleki ve teknik lise uygulaması yaygınlaştırılacak. Eğitim sisteminde yönetişimin artırılması için bütçe yönetimi geliştirilecek. Eğitimde özel sektörün payının artırılması için ilave tedbirler alınacak. Okul öncesi eğitim yaygınlaştırılacak.
İSTİHDAM: İstihdam hizmetleri kişiye özel bir şekilde verilecek. Özel politika gerektiren istihdamın artırılması için kadınların iş hayatına kazandırılması için çalışmalara devam edeceğiz. Engellilerin ekonomik ve sosyal hayata kazandırmak için sosyal ve fiziki çalışmalara devam edeceğiz. Ayrıca kayıtdışı istihdamı daha da azaltacağız. Yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması amacıyla Ar-Ge ve yenilik kapasitemizi artıracağız. TÜBİTAK ev enstitüleri yeniden yapılandıracağız. Özel Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısını bine çıkaracağız.
UZAY AJANSI KURULACAK: Türkiye Uzay Ajansı kurulacak. Genç Girişimci Merkezleri yaygınlaştırılacak.
YERLİ MARKA OTOMOBİL DESTEK PROGRAMI: Büyük OSB'lerde tasarım merkezleri kurulacak. İlaç ve tıbbi cihaz sanayi, savunma sistemleri, bilişim ve haberleşme alanlarına öncelik verilecek. Petro kimya sektörünü destekleyeceğiz. Yerli marka otomobil destek programı hayata geçirilecek. Madencilik arama yatırımları artırılacak.
TARIM: Tarımsal üretimin desteklenmesi için verimlilik ve çiftçi geliri düzenlenerek yeniden düzenlenecek. Su kullanımının etkinleştirilmesi için su kanunu çıkarılacak. Hayvancılıkta üretimin artırılması için kaba yem üretimi ve işlenmesine yönelik altyapı geliştirilecek.
ÇED HIZLANDIRILACAK: ÇED kararı, yatırımcıların ÇED raporunu eksiksiz olarak tesliminden sonra en fazla 2 ay içinde sonuçlandırılacak.
YENİ İCRA DAİRESİ MODELİ: Coğrafi bilgi sistemleri altyapısı tamamlandırılacak. İş ve ticaret uyuşmazlıklarında yatırım, ticaret ve finans konularında mahkemelere ihtisaslaştırma sağlanacak ve yargılama süreleri kısaltılacak. Yeni icra dairesi modeli yaygınlaştırılacak. Elektrik, su telefon gibi borçlar için icra dairesine gidilmeden daha az masrafla ödeme yapılabilmesi sağlanacak.
KEFALET SİGORTASI: KOBİ'lerin finansmana erişimi kolay sağlamak için kefalet sigortasına imkan sağlamak için düzenlemeleri yapacağız.
KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR HEDEFLERİ: OVP'ye göre 2017 sonunda 10 bin 579 dolar olarak beklenen kişi başı milli gelir, 2018 sonunda 11 bin 409 dolar, 2019 sonunda da 12 bin 100 dolar olacak. Kişi başı gelirin 2020 sonunda ise 13 bin doların üzerine çıkması bekleniyor.
İŞŞİZLİK VE CARİ AÇIK: İşsizlik oranının bu yıl yüzde 10,8, gelecek yıl yüzde 10,5, 2019'da yüzde 9,9 ve 2020'de yüzde 9,6 olması bekleniyor. Cari açık/GSYH'nin bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl yüzde 4,3, 2019'da yüzde 4,1, 2020'de yüzde 3,9 olacağı tahmin ediliyor
VERGİ YÜKÜ ARTACAK
Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yeni vergiler getirileceğini söyledi. Ağbal'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:
CARİ AÇIK HEDEFİ 65 MİLYAR DOLAR: 2018 yılına ilişkin olarak hedefimiz 65 milyar 924 milyon lira bütçe açığı olacak ve milli gelire oranı da yüzde 1.9 olacak. 2018 yılı bütçesi büyümeyi destekleyecek. 2018 yılı bütçesi Türkiye'nin karşı karşıya olduğu riskleri yönetecek bir görünüme sahip. İmalat sanayi sektöründe özel sektör yatırımlarını teşvik edecek çalışmalara devam edeceğiz. Esnafımıza, çiftçimize verdiğimiz kredi destekleri artarak devam edecek.
ZOR BÜTÇE: 2018 yılı bütçesi kolay bir bütçe değil, 2016 yılında aldığımız kararların 2018 yılında yönetilmesi son derece önemli. 2018 yılında bizim 2017 yılına göre gelecek sene harcamalarımız 89 milyar lira artacak, faiz giderlerimiz de 14.2 milyar lira artacak. Dolayısıyla buradaki harcamalarımıza rağmen milli gelirin yüzde 1.9 seviyesinde tutmayı hedefliyoruz. Yukarı yönlü harcama baskılarını yönetebilmek için birtakım tedbirler aldık, alacağız.
ÇOK KAPSAMLI TORBA YASA: Öncelikle artan kamu harcamalarında tasarruf yapılabilecek tüm alanlarda tasarruf yapmak. Çok önemli değişiklikler yapacağız. Gelir kaynaklarını da bütçe dengesinde kullanacağız. Çok kapsamlı Torba Yasa'yı Meclis'e sunmak istiyoruz bugün. Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemelerimiz var. Bu düzenlemeleri de Torba Yasa içinde Meclis'e gönderiyoruz. Hem gelir hem gider tarafından tüm tedbirler hususlardır.
KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 22'YE YÜKSELTİLECEK: İlk söylenmesi gereken, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak bir düzenlemeyi meclise sevk edeceğiz. Kurumların dağıtılmayan kâr paylarından da yüzde 1 oranında bir vergi tevfikatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketlerin 2 yıldan fazla elde tutmuş oldukları gayrimenkulleri elden çıkarma halinde yüzde 75 kazanç istisnası var, bunu yüzde 50'ye düşüreceğiz.
GELİR VERGİSİNDE ARTIŞ: Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılından itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımızdaki değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ: Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini gelecek sene yüzde 40 oranında yasal değişiklik yaparak artırıyoruz. Binek otomobillere ilişkin bir artış var. Ayrıca 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisinde sistem değişikliğine gidiyoruz. Şu anda sadece motor silindir hacmini dikkate alan sistem var. Binek otomobilin değerini de dikkate alan yeni bir tarife değişikliğine geçiyoruz. Yeni alınacak binek otomobillerde aracın değeri de vergide belirleyici olacak. Değeri arttıkça vergi miktarında da yüzde 10 ve 20 oranında artış olacak.
SİGARA KADĞINA ÖTV: Makaron denilen sigara kağıtlarına da ÖTV geliyor. Şans oyunları ikramiyesinden alınan yüzde 10'luk vergi yüzde 20'ye çıkacak.