Mozambik'te IŞİD'e karşı yardım çağrısı: Yere 'Help' yazdılar

Doğu Afrika ülkesi Mozambik'te günlerdir devam eden IŞİD saldırılarından kaçmak için bir otele sığınanların, yere beyaz boyayla 'Help (Yardım)' yazdığı fotoğraflar ortaya çıktı

Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Doğu Afrika ülkesi Mozambik'te doğalgaz kasabası Palma'ya geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırıların ardından yaşanan trajedi derinleşiyor. Binlerce kişi IŞİD'den kaçmaya devam ederken, bir otelin bahçesinde yere yazılan 'Help (Yardım)' yazısının görüntüleri ortaya çıktı.

Reuters ajansının servis ettiği fotoğrafta, yakındaki doğalgaz tesislerinde çalışan çok sayıda yerli ve yabancı işçinin saldırılar sırasında gizlendiği bilinen bir otelin bahçesi ve yere büyük beyaz harflerle yazılan 'HELP' yazısı görülüyor. Fotoğrafın, 24-27 Mart tarihleri arasında çekildiği sanılıyor.

CAN KAYBININ BOYUTU BİLİNMİYOR

IŞİD, 60 milyar dolarlık uluslararası doğalgaz projeleri için bir lojistik merkezi olan kıyı kasabası Palma'yı geçtiğimiz hafta dört gün süren saldırılarla hedef alınmıştı. Örgüt saldırıları pazartesi günü üstlenirken, can kaybının boyutu henüz net olarak bilinmiyor. Güvenlik güçleri ve Birleşmiş Milletler, çatışmaların devam ettiğini açıkladı. İletişim kanallarının kesik olduğu bölgeden net haber alınamazken, kaçanların sayısı ise giderek artıyor.

BİNLERCE KİŞİ KAÇTI

Yardım kuruluşları, enerji sektöründe çalışan binlerce yerli ve yabancı işçinin günlerdir ülkenin kuzeyine ve komşu Tanzanya'ya kaçmakta olduğunu duyurdu. 45 kişinin nehri botla geçerek komşu Tanzanya'ya ulaştığı, yaklaşık 5 bin 300 kişinin bölgenin farklı yerlerine kaçtığı belirtildi. Salıdan bu yana bölgesel başkent Pemba'ya 300'den fazla kişi kaçarken, bugün de bazıları yaralı olan yaklaşık 1000 kişiyi taşıyan bir botun buraya varması bekleniyor. Yardım kuruluşları, saldırı sonrasında on binlerce kişinin yerinden olduğunu belirtiyor.

'DIŞ MÜDAHALE RİSKİ YÜKSELDİ'

IŞİD'in doğalgaz zengini bölgeyi kontrol altına almaya çalışmasıyla Mozambik'in dış müdahaleye daha da açık hale geldiği yorumları da yapılıyor. ABD'nin Mozambik'ye özel askeri kuvvetlerinin bulunduğuna, Fransız askerlerinin tırmanan şiddeti yakındaki Fransız adası Mayotte'den izlediğine ve Portekiz'in bölgedeki askerleri eğitmek için önümüzdeki ay 60 asker yollayacağına dikkat çekiliyor.

DSÖ'DEN HASTALIK UYARISI

Yaşanan insani kriz, sağlık risklerine de yol açmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Afrika'daki yetkililerinden Thierno Balde, kolera, gıda yetersizliği ve solunum yolları enfeksiyonları gibi sağlık risklerini yakından izlediklerini duyurdu. (DIŞ HABERLER)