Mozart'ın bilinmeyen bir eseri ortaya çıktı

Wolfgang Amadeus Mozart'ın çocukluğunda bestelediği bir eser yıllar sonra ortaya çıktı.

Abone ol

DUVAR - Wolfgang Amadeus Mozart'ın muhtemelen çocukluğunda bestelediği, daha önce bilinmeyen bir müzik parçası Almanya'daki bir kütüphanede bulundu. Leipzig Belediye Kütüphanesi'nden perşembe günü yapılan açıklamada, eserin 1760'ların ortası ile sonlarına ait olduğu ve yaklaşık 12 dakika süren bir yaylı üçlü için yedi minyatür hareketten oluştuğu belirtildi.

The Guardian'ın aktardığı habere göre, araştırmacılar eseri, Mozart'ın müzik eserlerinin arşivi olan Köchel kataloğunun son baskısını derlerken şehrin müzik kütüphanesinde keşfetti. Araştırmacılar, yeni keşfedilen el yazmasının Mozart'ın kendisi tarafından yazılmadığını ancak 1780 civarında yapılmış bir kopya olduğuna inanıldığını söyledi.

'MOZART'IN İLK İTALYA SEYAHATİNDEN ÖNCE BESTELENDİ'

Leipzig kütüphanelerine göre, eser katalogda Ganz kleine Nachtmusik adıyla yer alıyor. El yazmasının koyu kahverengi mürekkeple, orta beyaz renkte el yapımı kağıt üzerine yazıldığı ve parçaların tek tek ciltlendiği belirtildi.

Köchel kataloğunda eser, "yazarın atıflarının eserin Mozart'ın İtalya'ya ilk seyahatinden önce yazıldığını gösterdiği tek bir kaynakta muhafaza edilmiş" olarak tanımlanıyor.

Eser, Perşembe günü Avusturya'nın Salzburg kentinde yeni Köchel kataloğunun tanıtımında bir yaylı üçlüsü tarafından seslendirildi. Cumartesi günü ise Leipzig Operası'nda Almanya prömiyeri yapıldı.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)