MSB kaynaklarından Lübnan'dan tahliye açıklaması: Ön hazırlık yapılıyor

Lübnan'da yaşananları Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak takip ettiklerini açıklayan MSB kaynakları, "Olası bir tahliye harekatı kapsamında ön planlama ve ön hazırlıklar yapılıyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

'TÜM BÖLGENİN KAOSA SÜRÜKLENME TEHLİKESİ ARTTI'

AA'nın aktardığına göre, Aktürk, Türkiye'nin, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı endişesiyle uluslararası toplumu göreve çağırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bölgemizin istikrarını ve uluslararası düzeni tehdit eden İsrail saldırılarının bir an evvel durdurulması gerekmektedir. İsrail'in Lübnan'a yönelik son saldırıları tüm bölgenin kaosa sürüklenme tehlikesini artırmıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla sorumlu kurumların ve uluslararası toplumun acil ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması için gerekli tedbirleri alması şarttır. Öte yandan, Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Lübnan için Sağlık Bakanlığı ve AFAD tarafından hazırlanan 30 ton tıbbi malzeme ve gıda maddesi Hava Kuvvetlerimize ait A400M uçağımız ile 25 Eylül'de Beyrut'a ulaştırılmıştır."

78 BİN 705 KİŞİNİN SINIRDAN YASA DIŞI GEÇMESİ ÖNLENDİ

Sınırlardan yasa dışı geçiş hakkında da açıklama yapan Aktürk, son bir hafta içerisinde 398 kişinin yakalandığını açıklayarak şöyle konuştu: "1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 876 olmuştur. Son bir haftada engellenen bin 716 şahıs ile bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 78 bin 705'e ulaşmıştır."

'OLASI TAHLİYE HAREKATI KAPSAMINDA ÖN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR'

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Bakanlık kaynakları, İsrail'in saldırılar düzenlediği Lübnan'a yardımların devam edip etmeyeceği ve TSK'nın tahliye operasyonu yapıp yapmayacağına dair sorular üzerine şunları kaydetti:

"Hali hazırda Lübnan'da yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir. Olası bir tahliye harekatı kapsamında da ön planlama ve ön hazırlıklar yapılmaktadır. Yardımlar da diğer kurumlarla koordineli şekilde Lübnan'ın talepleri doğrultusunda ve güvenlik şartlarına göre devam edecektir."

S-400 VE F-35 YANITI: İKİ ÜLKENİN DE TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Bir Yunan gazetesinin "F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400'lerin İncirlik'te ABD kontrolünde bulundurulacağına" ilişkin iddiaları yanıtlayan kaynaklar, "Bu konuda üçüncü ülkeler tarafından yapılan algı oluşturma amaçlı haberlere itibar etmemek, ihtiyatlı yaklaşmak gerekir. Şu an için S-400 ve F-35 konusunda her iki ülkenin de tutumunda bir değişiklik bulunmamaktadır. Biz müttefiklerin birbirlerine kısıtlama veya yaptırım uygulamasının doğru olmadığını, müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır." ifadelerini kullandı. 

(ANADOLU AJANSI)