MTA, köylüden habersiz tapulu arazilerinde maden sondajı yaptı

Ladik Akyar köylüleri, tapulu tarlalarında kendilerinden habersiz maden arama çalışması yapan MTA'ya karşı harekete geçti. Binlerce imza toplayıp dilekçe veren köylüler, dava açmaya hazırlanıyor.

Abone ol

DUVAR – Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Akyar köyünde Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), köylülerin haberi olmadan tapulu tarlalarında maden araması yaptı. 

Ladik’in önemli tarım ve su kaynaklarına sahip köylerinden olan Akyar'da yaşayan köylüler, bilgi almak için CİMER’e başvurdu. Sondaj çalışmasını doğrulayan CİMER’in köylülerin dilekçesine verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı: “CİMER dilekçenizde bahsi geçen bölgede kurumumuz adına ruhsatlı maden arama sahasında tamamen kuvars kumu aramaya yönelik etüt ve sondajlı/sondajsız çalışmalarımız devam etmektedir.”

Köylüler, tapulu arazilerindeki sondaj çalışmalarını engellemek için Akyar Çevre Platformu’nu kurdu. Madene karşı 7 bin 500 imza toplandı. 300 kişi dilekçe, 125 kişi ise avukatlara iptal davası için vekalet verdi.

‘ORMAN, SU KAYNAKLARI VE TARIM İÇİN RİSKLER VAR’

Akyar Çevre Platformu Sorumlusu Aykut Gökdeniz, MTA'nın kendilerinden habersiz sondaj yaptığını ve sondajı yapan firmayı öğrenemediklerini söyledi. “9 tane sondaj vurulup numune alındı. 20 tane daha sondaj vuracaklarmış” diyen Gökdeniz, köy sakinlerinin buna karşı olduğunu belirtti: “Köyümüz yemyeşil doğa harikası. Köyün doğası, ormanı, su kaynakları, tarım alanları için riskler var. Doğa, orman tahribatı yaşanacak. Ekolojik denge bozulacak. Tarım alanları ve ürünler zarar görecek. Köyümüzde su kaynağı mevcut ve çevre köylere su veriyoruz. Su kaynağı yok olabilir, yönü veya çıkış noktası değişebilir.”

‘SİLİSYUM İNSAN YAŞAMINA ZARAR VERECEK’

Köy halkının endişeli olduğuna belirten Gökdeniz, maden arama çalışmasının devam etmesi halinde tahribatın büyük olacağına dikkat çekti: “Canlıya, insan yaşamına zarar verecek. Kuvars-silis kumu ocağının zararları var. Silisyum, maden ocağı çalışmaları kaynaklı tozlar, yerleşim yönüne doğru akınca insanlar ve diğer canlılar etkilenecek. Silisyum tozu mikron parçacıklı ve ciğerlere yerleşince atılması imkânsız. Küçük bir taş ocağı dahi açılsa çok büyük zararlar verecek. Köylü maden ocağını köy yakınında veya çevresinde yapılmasını istemiyor.”

‘YETKİLİLERDEN YANIT ALAMADIK’

Akyar Çevre Platformu Sorumlusu Gökdeniz, bir komisyon kurduklarını, bu komisyon aracılığıyla yetkililerle görüşme ve yazışmalar yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi: “CİMER’de yazışmalarımız oldu. Kaymakamlıkla yaptığımız görüşmelerde olumlu yanıt alamadık. Neler yapılabileceğiyle ilgili avukatlarla görüştük. Yetkililerden yanıt alamadığımız için örgütlendik. Çok sayıda çevre platformuyla görüşmeler yaptık. Bize avukat konusunda destek oldular. 7 bin 500 dijital imza topladık. 125 kişi avukatlara vekalet verdi. 300 kişi kaymakamlığa bireysel dilekçe vereceğiz. Deneyimli ve çevre hukukçusu avukatlar ile hukuki süreç başlatacağız.”