Muallim: Suriye’de Türk askeri varlığı kabul edilemez

Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı tartışılmaya devam ediyor. Suriye Dışişleri Bakanı açıklamalarının tonunu sertleştirdi, Ankara’nın ‘terör örgütlerine’ destek verdiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR- Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim Suriye’de Türk askeri varlığının kabul edilemez olduğunu belirterek “Suriye’nin herhangi bir bölgesine giren herhangi bir Türk askeri Suriye’nin tamamına saldırmış demektir” dedi.

"Türkiye’nin Suriye topraklarına saldırılarını ve işgalini sözde teröre karşı savaş bahanesi altında aklamaya çalıştığını" öne süren Muallim, “Türkiye rejiminin muhtelif isimler altındaki terör örgütlerine çeşitli şekillerde desteği artık herkes tarafından biliniyor” ifadelerini kullandı.

BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura'yı kabulünden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Muallim, “De Mistura’dan Suriyeliler arasında diyalog görüşmelerinin başlaması için tarih belirlemesini bekliyorduk. Fakat kendisinden böyle bir şey duymadık.” dedi.

Muallim, De Mistura’nın ABD ve BM’deki görev değişikliklerini bekliyor olabileceğini belirtti.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİ SİVİLLERİN ÇIKMASINA İZİN VERMİYOR’

Halep’in doğusunda canlı kalkan olarak kullanılan sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkmaları ve tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı geçici ikamet merkezlerine tahliye edilmeleri amacıyla Suriye’nin üç kez çatışmaları durdurup fırsat verdiğini ifade eden Muallim, örgütlerin fırsatları kullanmayıp sivillerin çıkmalarına da izin vermediğini söyledi.

‘ÖZERK YÖNETİMİ KABUL ETMEYİZ’

De Mistura’nın Halep’in doğusunda ‘özerk yönetim’ önerisinde bulunduğunu belirten Muallim; bu gibi bir önerinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı.

‘ABD’DEN BEKLENTİMİZ TERÖRE DESTEĞİNİ KESMESİ’

Muallim ABD’nin İŞİD’i yok etmeyi değil sadece sınırlamayı istediğini de öne sürdü ve ABD komutasındaki koalisyonun iki yıl süren hava operasyonlarında örgütün yok edilmediğine dikkat çekti.

ABD’nin yeni yönetiminin Suriye’deki kriz konusundaki tutumunun nasıl olacağı hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirten Muallim, “ABD daha önce bu konuda yanlış bir politika izledi” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı, bu yanlış tutumun Rusya ve ABD arasındaki diyalogla ve ancak “terörün nasıl yok edileceği üzerinde anlaşma sağlanırsa” düzelebileceğini söyledi.

Muallim, Suriye’nin yeni ABD yönetiminden beklentisinin "sadece teröre desteğini kesmesi değil, terörü destekleyen devletleri de sınırlaması” olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)