Müftüden, müftülük nikahına itiraz

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren tasarıya müftüden de tepki geldi. Eski Diyarbakır Müftüsü ve HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, kadının haklarının korunması açısından Türkiye'nin Medeni Kanun'da çok iyi bir noktada olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Belediyelerde bir sorun yok, halkın böyle bir talebi yok. Din üzerinden inanç üzerinden yapılan bir ayrıştırma da doğru değildir." 

Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığı'nca getirilen müftülere nikah kıyma yetkisi verecek tasarının bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Muhalefet partilerinin itiraz ettiği düzenlemeye daha önce 3 ilde müftülük yapmış HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş da karşı çıktı. Ülkenin içinde bulunduğu şartlara bakıldığında böyle bir konunun gündeme getirilmesini "iyi niyetli" bulmayan  Erdoğmuş, "Adalet ve Kalkınma Partisi her dönem muhafazakar kesimde erozyona uğrayan aşınan pozisyonunu geciktirmek için belli çıkışlar yapıyor bu da onlardan bir tanesi" dedi.

Nimetullah Erdoğmuş

'BELEDİYELERDE SEÇİLEN BİR İRADE VAR'

İnanç açısından bakıldığında buna ihtiyaç olmadığını belirten Erdoğmuş şöyle devam etti: "Nikah bir birlik sözleşmesidir. İki kişi arasında ve temeli sadakat ve sevgi olan ona dayalı bir sözleşme ve o sözleşmeye tarafların şahit tutulmasıdır. Bugüne kadar belediyeler üzerinde yürüyor. Benim kanaatim de belediyelerin üzerinde yürümesinin daha anlamlı ve değerli olduğudur. Çünkü orada seçilen bir irade var. O irade o ili, ilçeyi yansıtan bir irade. Toplumun bu mevcut ihtiyacına ev sahipliği yapması çok doğrudur."

TÜRKİYE MEDENİ KANUNDA ÇOK İYİ BİR NOKTADA

Camilerde geçmişten bugüne, geleneğe uygun şekilde kıyılan dini nikah için "nikahın duası" diyen Erdoğmuş nikahta kadının gelecek güvencesinin önemli olduğunu, bu güvencenin de Medeni Kanun'da bulunduğunu söyledi. Erdoğmuş, "Kadının mağdur edilmemesi önemlidir. Şu an nikah sözleşmesi hukuki olarak nikahın geldiği nokta bu açıdan Türkiye’de çok iyi bir noktadır. Belediyelerde bir sorun yok, halkın böyle bir talebi yok ki bu getirilmek isteniyor. Üstelik bu halkı da ayrıştırıcı bir düzenleme. Din üzerinden inanç üzerinden yapılan bir ayrıştırma da doğru değildir" dedi.