Muğla Çevre Platformu: Akyaka’ya dokunmayın
14 Kasım’a kadar askıda olan Akyaka İmar Planı Revizyonu’na tamamen karşı çıkan ve iptal edilmesini isteyen Muğla Çevre Platformu, Akyaka’nın yavaşkent statüsü dikkate alınarak doğayla uyumlu bir plan hazırlanmasını talep etti.
MUĞLA- Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan ve itirazlar için 14 Kasım’a kadar askıda olan Akyaka İmar Planı Revizyonu’nu değerlendirmek üzere toplandı. Siyasi partilerin Muğla il örgütleri, Muğla Büyükşehir ve Ula Belediyesi başkanlıkları, mimarlar ve şehir plancıları odaları, Muğla Barosu, çok sayıda dernek temsilcisi, Çevre Komisyonu ve Akyakalılar’ın katılımıyla yapılan toplantıda, oy birliğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itiraz dilekçelerinin verilmesine karar verildi.
MUÇEP tarafından yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 ve 2016 yılları arasında Muğla Doğal Sit Alanlarının yeniden değerlendirilmesi projesi gerçekleştirildiği hatırlatılarak, “Muğla bölgesinin doğa koruma alanlarının büyük oranda koruma statülerinin düşürüldüğünü veya tamamen kaldırıldığını gördük” denildi. Hazırlanan ekolojik temelli bilimsel rapor kamuoyuna açıklanmazken konuyu Avrupa Parlamentosu’na da taşıyan çevreciler, yapılan sit değişiklikleri ile Barselona ve Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan nesli tehdit altındaki türlerin yaşam alanlarının koruma statülerinin düşürüldüğüne, halkın çevresel bilgiye erişim hakkını düzenleyen Aarhus Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine dikkat çektiler.
‘GÖKOVA BİR DÜNYA MİRASIDIR’
İlk olarak Gökova Doğal Sit Alanları ile ilgili olan bölüm onaylanırken MUÇEP Gökova Meclisi bu raporun Gökova ile ilgili bölümü üzerinde oldukça ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirdi ve yaklaşık bir ay önce yapılan değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaştı. Gökova bölgesinde daha önce yapılmış birçok bilimsel çalışmanın Gökova Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nda dikkate alınmadığının ifade edildi. Bir kez daha taleplerini dile getirmek isteyen Akyakalılar, bakanlık başta olmak üzere resmi kurumlara dilekçe vermeye başladı. Akyaka’ya gönül bağı olan, yurdunu, doğasını korumak için sorumluluk hisseden herkesi Akyaka İmar Planı Revizyonu’nun iptal edilmesi için harekete geçmeye çağıran yöre halkı, şikâyetlerini ve taleplerini şöyle sıraladı:
* Akyaka İmar Planı Revizyonu raporunda, Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nin sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilik ile gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir dünya mirası olduğu belirtilirken, diğer yandan Gökova’nın Doğal Sit koruma statülerini düşüren değişiklikleri de temel alarak amacı ile çelişmektedir.
* Plan revizyonunda yer alan yat limanı kıyı ekosistemini tahrip edecektir.
* Azmak Kıyı Bandı Düzenleme Projesi, Azmak kıyı alanında yoğun insan kullanımı öngörmektedir ve Azmak ekosistemine zarar verecektir.
‘DEPREM GÖZARDI EDİLDİ’
* Plan revizyonu hazırlanırken Akyaka’nın ‘yavaşkent’ statüsü dikkate alınmamıştır.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yerel sivil toplum örgütlerinin de katkılarının sağlandığı Gökova ÖÇK Bölgesi Yönetim Planı bu revizyon planı hazırlanırken dikkate alınmamıştır.
* Revizyon Planı Korunan Alanlarda Yapılan Planlara Dair Yönetmelik ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine aykırı olarak hazırlanmıştır.
* Planlama alanının tümünün 1. derece deprem bölgesinde olduğu gözetilmemiş, jeolojik ve jeoteknik rapor tanzim edilmeden plan onaylanmıştır.
* Proje alanlarında kullanım ve yapılaşma koşulları biyolojik çeşitlilik araştırmaları doğrultusunda belirlenmemiştir.
* Revizyon Planında Kıyı Kanunu’na aykırı yapılaşma öngörülmektedir.
* Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısına konu edilen Kıyı Kenar Çizgisi’nin deniz tarafı henüz kesinleştirilip hali hazır paftalara aktarılmadığından planlama yapılamaz.
‘YEŞİL ALAN AZALTILIYOR’
* Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Komisyon Kararı raporda yer almamaktadır.
* Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin resmi görüşü alınmamıştır.
* Orman Kanunu ihlal edilmiştir.
* Yurttaşların anayasal mülkiyet hakkı göz ardı edilmiştir.
* Plan bütünüyle incelendiğinde yeşil alan miktarı azaltılmış, yeşil alanlar iki katlı yapılaşmaya açılmıştır. Sosyal, kültürel, teknik donatı alanları daraltılmış, bu alanlarda asgari standartlara uyulmamıştır.
* İmar Planı Revizyonu ile otel alanı yaklaşık altı kat artırılması öngörülmektedir. Bu plan, turizm baskısı nedeniyle yaşanan altyapı sorunlarını ve korunan alanlar üzerindeki baskıyı katlanarak artıracaktır.
‘YENİ BİR PLANLAMA İSTİYORUZ’
* Yurttaşlık sorumluluğum gereği önerilen Akyaka İmar Planı Revizyonu’ndaki bu uyumsuzlukları bakanlığınıza bildirmeyi görev biliyor ve Akyaka’nın özgünlüğünü yok etme tehlikesi barındıran bu plan revizyonunun tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz.
* Akyaka’nın içinde yer aldığı Gökova ÖÇK Bölgesi’ni bütüncül bir doğa koruma anlayışı ile yerel halkın katılımı sağlanarak, yönetim planları ile uyumlu, yavaşkent statüsünü dikkate alan, bu çerçevede mevcut sorunlara çözüm getiren yeni bir planlama çalışmasını destekleyeceğimizi bildirmek istiyoruz.