Muhalefet ve mimarlardan THK ihalesine tepki: Orman yangını garantili ihale mi yapılacak?

Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Havva Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının da olduğu uçakların satışına ilişkin yarın yapılması planlanan ihaleye tepki gösterdi. SAADET Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Geçiş garantisi verilen köprüler, hasta garantisi verilen hastanelerden sonra, şimdi bir de ‘orman yangını garantili’ yangın uçakları ihalesi mi yapılacak?” sorusunu sordu.

Abone ol

ANKARA- Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanlığı envanterinde bulunan 11 uçağın satış ihalesi 13 Nisan Pazartesi günü saat 14.30'da gerçekleştirecek. İçerisinde yangın söndürme uçaklarının ve taşınmazların da yer aldığı ihalenin iptal edilmesini talep eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi açıklamalar yaptı.

'SALGIN DEVAM EDERKEN SATIŞA ÇIKARILMASININ NEDENİ NE?'

"Korona salgını devam ederken THK’nın mallarının satışa çıkarılmasının nedeni nedir?" diye soran CHP Denizli Milletvekili Karaca yaptığı açıklamada, "THK, kamuoyunda en çok tartışılan kurumlardan biri haline gelmiştir. Özellikle de 2019’un yaz aylarında yaşanan orman yangınlarında THK’nın yangın söndürme uçaklarını kullanmaması büyük tepkiye yol açtı. THK’nın mallarının satışa çıkarılmasının nedeninin, ihale bedellerinin ve elde edilen gelirlerin nereye harcandığının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan THK ile ilgili her sürecin şeffaf yönetilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi şarttır" dedi.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU: MUTLAKA VAZGEÇİLMELİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise THK ihalesine dair, "Geçiş garantisi verilen köprüler, hasta garantisi verilen hastanelerden sonra, şimdi bir de 'orman yangını garantili' yangın uçakları ihalesi mi yapılacak?" sorusunu sordu.

Salgın ile mücadele edilen günlerde özelleştirmelerden vazgeçilmediğini belirten Karamollaoğlu şunları kaydetti: "Maskeli' Kanal İstanbul ihalesinden sonra, şimdi de Türk Hava Kurumu'nun yangın uçakları ve gayrimenkulleri satışa çıkarılıyor. 1925 yılında kurulan ve 95. yılını dolduran THK'na kayyım atanmasıyla başlayan süreç, böylesine kritik bir kurumun adeta 'tasfiye' sürecine dönüşmüş bulunuyor.‬ Orman yangınlarının, özel şirketlere kâr sağlayacak bir "fırsata" dönüştürülmesi kesinlikle kabul edilemez! Ormanlar milli değerlerimizdir; bazı şirketlerin kazanç elde etmesine kurban edilmemelidir! Kurumların geçmişte hataları, eksiklikleri elbette olmuştur. Ancak bu kurumların tasfiye edilmesi yerine, ıslah edilmesi daha akıllıca bir yöntemdir.‬Ormanlarımız, şirketlerin 'kâr odaklı insafına' havale edilmemeli; kamu vicdanını sızlatacak bu ihaleden mutlaka vazgeçilmelidir!"

'THY TAŞINMAZLARININ SATIŞA ÇIKARILMASI ÜLKEYE İHANET'

Covid-19 salgınında sağlık mücadelesi devam ederken yapılması planlanan ihalenin etik olmadığını savunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ‘uçamaz’ dediği (THK) filosundaki yangın söndürme uçaklarının, Eylül 2019 tarihinde İstanbul’daki Teknofest'te yangın söndürme uçaklarının temsili olarak yangın söndürdüğü ve denizden 5,5 ton su alıp, pist kenarında belirlenen alana suyu boşalttığı gösteri uçuşunun görüntüleri ‘Hani uçamaz dediğiniz uçaklar nasıl oluyor da uçuyor’ sorusunu gündeme getirmiş ve bu tepkilerin ardından THK'ye ait CL-215 tipi yangın söndürme uçakları apar topar Teknofest’ten çıkarıldığını hiçbirimiz unutmadık. THK yetkililerinin ise yangın söndürme uçaklarının kullanılabilir durumda olduğunu fakat bakanlığın söz konusu ihaleyi kendilerine vermediği için bu uçakları kullanamadıklarını ve atıl şekilde bekletildiğini söylediklerini de unutmadık. Yangın söndürme hava araçları ve ülkenin muhtelif yerlerinde bulunan onlarca THK taşınmazının satışa çıkartılması ülkeye ve kurucu değerlere ihanettir."