Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti, muhalefet şaşırmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesi muhalefeti şaşırtmadı. Altılı Masa, erken seçimin Meclis kararı ile alınmasına ise onay vermeyecek.
ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, zamanında yapılması halinde 18 Haziran’da gerçekleşecek seçim için Demokrat Parti'nin 73 yıl önce kazandığı seçime gönderme yaparak "Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, müstemleke heveslilere 'yeter' diyecektir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın bu ifadeleri, seçimin 14 Mayıs’ta olacağı yorumlarını güçlendirdi. 14 Mayıs tarihinin kendileri için sürpriz olmadığını kaydeden muhalefet partisi temsilcileri Meclis’ten çıkması muhtemel bir erken seçim kararına ise sıcak bakmıyor.
‘6 NİSAN'DAN SONRAKİ BİR SEÇİM SARAY VE KOLTUĞUN İÇİNDİR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalarda seçimin haziranda yapılacağını söylediğini hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Erdoğan'ın bir kez daha sözünü tutmadığını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sadece yeni seçim kanununun yürürlüğe gireceği 6 Nisan’dan önceki bir tarihe onay vereceklerini söyleyen Özkoç, Erdoğan’a seslenerek, “6 Nisan'dan sonraki bir seçim saray ve koltuğun içindir. 6 Nisan'dan önceki bir seçim millet içindir. Biz millet olarak buna uymak zorundayız. Umut ediyorum ki bu millet son kez senin aldığın bu karara uyacak" dedi.
MECLİS Mİ, CUMHURBAŞKANI MI KARAR VERECEK?
İktidarın kendi çıkarları için 14 Mayıs tarihini tercih ettiğini ifade eden Özkoç, seçim kararının Meclis onayıyla mı yoksa Cumhurbaşkanı yetkisi ile mi alınacağına ilişkin soruya "Onlar kendileri için bu tarihi belirlediler. Nasıl çıkarmak istiyorlarsa öyle çıkarırlar" cevabını verdi.
'HERKESİN BİLDİĞİ BİR SIRDI, SÜRPRİZ OLMADI'
3 yıldan fazladır erken seçim isteyen bir parti olarak seçimlere her zaman hazır olduklarını ifade eden HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “14 Mayıs bizim için sürpriz olmadı. Herkesin, 84 milyonun bildiği bir sırdı. Kamuoyu da şaşırmadı. Kendi kamuoyunda bir beklenti yaratmak, bir algı oluşturmak için çabaladı ama ne sürpriz ne de şaşkınlık yarattı" diye konuştu.
14 Mayıs tarihinin seçilmesinin geçmişe referans vermek, cumhurbaşkanının tekrar adaylığının tartışılmasının önüne geçmek, ittifak gücünü ortaya koymak gibi çeşitli amaçları olabileceğini belirten Beştaş, seçim kararının parlamentoda alınma ihtimali konusunda parti olarak henüz bir tutum belirlemediklerini söyledi.
‘14 MAYIS KARARI ‘KEYFİTOKRASİ’NİN SONUCUDUR’
İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de ittifak ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha önceki açıklamalarında sık sık haziran ayını dile getirdiğini hatırlattı. İktidarın ilk turda kaybedeceğini düşündüğünü ve buna göre bir takvim belirlediğini söyleyen Tatlıoğlu, Meclis’te alınacak bir seçim kararına ilişkin de, “Altılı Masa’nın 6 Nisan’dan önce alınacak bir seçime ‘evet’ dememe kararı var. Bunun sebebi de bu kararın keyfi olması. Bu ‘keyfitokrasi’dir. Yoksa biz seçime her zaman hazırız” dedi.
‘ERDOĞAN GİDERKEN BİLE HUKUKİ TARTIŞMALAR BİTMİYOR’
14 Mayıs tarihinin Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına ilişkin tartışmaları sonlandırmak için seçildiği yorumlarını da değerlendiren Tatlıoğlu, “Sayın Erdoğan giderken bile hukuki tartışmalar bitmiyor” dedi.
KARARIN MECLİS’TEN ÇIKMASI İÇİN MUHALEFET DESTEĞİ ŞART
Meclis’te erken seçim kararı alınabilmesi için en az 360 milletvekilinin desteği gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı yeterli olmadığından bir erken seçim kararı için muhalefetin desteği şart. Bir diğer olasılıksa cumhurbaşkanının seçim kararı alması. Anayasa'nın 116. maddesine göre cumhurbaşkanı seçim yenileme yetkisine sahip. Ancak bu durum da Meclis’in feshi olarak değerlendiriliyor.