Muhalefetten zam tepkisi: Emeklilerin şansları varsa hayatta kalma yılı

Emekli maaşlarına yapılan zamların ardından muhalefet milletvekilleri Meclis'te zamlara tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Açlık sınırının altında kalan emekli maaş artışı Meclis’in ana gündem başlığı oldu. Muhalefet partilerinden konuyla ilgili önergeler AK Parti ve MHP tarafından reddedilirken milletvekilleri yaptıkları konuşmalarla belirlenen zamlara tepki gösterdi.

'EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 59’U OLACAK'

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, emekli maaşlarında öngörülen artışın çok düşük olduğunu, Adalet ve Kalkınma Partisi dönemindeki kaybın çok yüksek olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“2002'de en düşük emekli maaşının asgari ücretle arasındaki fark 1,3 kattı. En düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,3 kat fazlasıydı, dün açıklanan rakamlar eğer bu Meclis'ten de aynen geçecek olursa maalesef en düşük emekli maaşı asgari ücretin yalnızca yüzde 59’u kadar olacak. Bu, kabul edilemez bir durumdur çünkü biliyorsunuz emekli maaşları aslında bir sosyal koruma programıdır. Siz, bu kadar düşük emekli maaşıyla kimseyi koruyamazsınız. Bu yıl 'emekliler yılı' olarak ilan ediliyor ama -en sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim- bu kadar düşük bir emekli maaşıyla bu yıl ancak emeklilerin eğer şansları varsa hayatta kalma yılı olarak ilan edilebilir, emekliler yılı olarak maalesef değil.”

'İKTİDAR 'ZAM YAPTIK' DERKEN EMEKLİDEN 2 TÜP, 1.600 YUMURTA, 250 EKMEK ÇALDI'

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı da “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanının emekliye verdiği yüzde 5 artış sizce müjde midir, yoksa zulüm müdür?” sorusunu yönelterek yapılan zammın alım gücüne dair şu örnekleri paylaştı:

“Emekli sadece altı ay önce 7.500 lira maaşıyla 18 mutfak tüpü, 3.947 yumurta, 1.500 ekmek alabiliyordu. Adı 'müjde' olan 10 bin lira maaşıyla bugün 16 tüp, 2.347 yumurta, 1.250 ekmek alabiliyor yani AKP iktidarı 'Zam yaptık' derken emekliden 2 tüp, 1.600 yumurta, 250 ekmek çaldı. Siz buna zam mı diyorsunuz? Maaşlar emeklinin eline geçmeden zaten eridi. Açlık sınırının altında kalan hiçbir ücret kabul edilebilir ve yaşanılabilir ücret değildir. 2024’ü 'zulüm yılı' değil de gerçekten 'emekliler yılı' yapmak istiyorsanız sokağın isyanına kulak verin. Bütün ücretleri yaşanılabilir bir düzeye çıkarıp alım gücünü derhâl yükseltmelisiniz.”

'EMEKLİLERİMİZİ TORUNLARIMIZDAN KAÇACAK HALE GETİRDİNİZ'

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, emekli zammının yetersizliğine dikkat çekti, “Yakında bayram geliyor, emeklilerimiz torunlarına bayram harçlığı bile veremez durumda olacaklar. Emeklilerimizi torunlarımızdan kaçacak hale getirdiniz. Bu insanlar evine ekmek götüremez, zeytini taneyle, sıvıyağı bardakla alır hâle geldi. Artık emeklilerimiz isyan eder durumda” dedi.

Emeklilerin dokuz ay önce 7.500 lirayla 38 kilo et alıyorken şimdi 21 kilo alabildiğini söyleyen Karakaş, “Artık emeklilerimiz hiçbir şey alamaz hale geldiler. Cumhurbaşkanı ise çıkıp milletimizden fedakarlık istiyor, diyor ki: '2024 yılı emekliler yılı olacak.' Ayıptır, günahtır. Siz kendi lüks hayatınızdan fedakarlık edin, milletimizden bunu istemeyiniz” çağrısı yaptı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen de emekli maaşlarına zammın çok düşük olduğunu söyledi, “Emekli aylığı 2003’te asgari ücretten yüzde 47 daha fazlaydı ve bir emekli, maaşıyla 21 çeyrek altın alabiliyordu, oysa bugün sadece 3 adet alabiliyor. Sayın vekiller, yoksulluk sınırının 50 bin liraya dayandığı bir ülkede 10 bin lirayla nasıl yaşanabilir? Evet, belki de bu yıl, cumhuriyet yüzyılında emeklilerin yoksulluğun pençesinde yaşama tutunma mücadelesi vereceği yıl olarak, emekliler yılı olarak tarihe geçecek” dedi.

'BURASI ÇOKEMELLİ'

Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “En düşük emekli maaşı 10 bin lira olacak” dediğini hatırlattı, “Bakın, burası önemli veya bir zamanların meşhur tabiriyle burası çokomelli. Sayın Cumhurbaşkanı ekledi ve dedi ki: '2024’ü emekli yılı ilan ediyoruz.' Sadece karın tokluğu için 17 bin lira lazım olan emekliler yılında en düşük emekli maaşıyla çocuğuna bir çokomel almak bile lüks” dedi.