Mülkiye'de İnsan Hakları Merkezi yeniden açıldı

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş talimatıyla kapatılan İnsan Hakları Merkezi, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen etkinlikle yeniden açıldı. Etkinlikte HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın mesajı okundu.  

Abone ol

Nurettin Öztatar

ANKARA - Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in yaklaşık bir yıl önce kapatıp farklı bir adla rektörlüğe bağladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, Mülkiyeliler Birliği bünyesinde yeniden açıldı. Mülkiyeliler Birliği İnsan Hakları Merkezi adıyla çalışmalar yürütecek olan merkezin açılışı yapıldı.

Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan açılış törenine insan hakları örgütlerinin yöneticileri ve aktivisti, bilim insanları, milletvekilleri ve 1980 öncesinde kurulan Merkezin ilk yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Mülkiyeliler Birliği Derneği Genel Başkanı Dinçer Demirkent, ender zamanlarda bu kadar heyecanlı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında Mülkiye’de insan hakları derslerini başlamasının 1955’lere kadar gittiğini kaydetti. Temel insan haklarını askıya alındığı, yanı başlarında bulunan İnsan Hakları Anıtı’nı bile tutuklu olduğu bir ortamda açılış yaptıklarına dikkat çeken Demirkent, bu nedenle bu açılışın Mülkiyeliler Birliği için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Demirkent’in ardından konuşan Mülkiyeliler Birliği II. Başkanı Dr. Pınar Ecevitoğlu, SBF İnsan Hakları Merkezi’nin kapatılmasının  ne kadar önemli bir görevi layıkıyla yerine getirdiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Ecevitoğlu daha sonra, Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, Mülkiyeliler Birliği Derneği İstanbul Şubesi, Prof. Dr. Zeliha Etöz, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk, Sezgin Tanrıkulu, Ayhan Bilgen, Selin Sayek Böke ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mesajları okudu.

SBF İnsan Hakları Merkezi’nin kurucularından Prof. Dr. Cem Eroğul, Prof. Dr. Fazıl Sağlam ve Prof. Dr. Can Hamamcı’nı katıldığı söyleşi yapıldı. Cem Eroğul, geleneğin oluşturulmasının önemine değindiği konuşmasında SBF tarihinde dönüm noktasının Bahri Savcı’nın 1942’de SBF’ye asistan olarak girmesi olduğunu kaydetti. 1956-1957 ders yılından itibaren SBF’de “Amme Hürriyetleri” dersinin okutulmaya başlandığını belirten açılışın geciktiğini söyleyen Eroğul, merkezin açılışını da 1978 10 Aralık’ına yetiştirmeye çalıştıklarını ancak o dönem yaşanan Maraş Katliamı nedeniyle açılışın geciktiğini anlattı.

'BU ERDEMLERE SAHİP KAÇ KİŞİ KALDI?'

Prof. Dr. Fazıl Sağlam, merkezin kuruluşu sırasında yaşananlara ilişkin anekdotları anlattığı konuşmasında, Bahri Savcı’nın ciddi, engin bir hoşgörüye sahip, insancıl, özverili, maddi hırstan uzak olma, düşüncesinde dirençli ve objektif olma gibi erdemlere sahip olduğunu kaydetti. Sağlam, “Bu erdemlere sahip kaç kişi kaldı” diye sordu. Daha sonra konuşan Prof. Dr. Can Hamamcı, 80 darbesi sonrasında hazırlıklarını yaptıkları anayasadan hiçbir maddenin 82 Anayasasında yer almadığını söyledi.

İkinci oturumda konuşan İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü Feray Salman, SBF İnsan Hakları Merkezi ile birlikte yaptıkları çalışmaları anlattı. İnsan Hakları Merkezi’ni son Müdürü Dr. Kerem Altıparmak ise Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in yaptıkları bizi güçlendirdi” diyerek başladığı konuşmasında Merkez bünyesinde İnsan Hakları Okulu açacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından İnsan Hakları Merkezi’nin SBF’deki odasından sökülen tabela Mülkiyeliler Birliği’ne asıldı.