Mülkiyeliler Birliği: İmar çarpıklıkları kalıcı hale getirilmemeli

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, deprem sonrası oluşacak planların geniş katılımla olmasını ve geçmişte örnekleri görülen imar çarpıklıklarını kalıcı hale getirilmemesi gerektiğini belirtti.

Abone ol

İZMİR - Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, İzmir depremi sonrası hasarlı binaların yıkımlarına ve kentsel dönüşüm projelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kamu kaynaklarının halkın eşit ve adil bir şekilde yaşaması için kullanılmasının bir zorunluluk olduğu belirtilen açıklamada, tüm yasa ve yönetmeliklere uyularak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın kamu idaresi tarafından koşulsuz karşılanması gerektiği ifade edildi.

Kentin şehirleşme planlarının ve plan revizyonlarının, en geniş kitlesel katılımla, uluslararası standartlara uygun olarak yapılması istenen açıklamada, "Kentsel dönüşümü yerinde uzlaşmaya dayalı dönüşüm olarak tanımlayan, dönüşüm yapılan alandaki insanların barınma hakkının soylulaştırma yoluyla el değiştirmesine karşı olunduğu vurgulanan stratejik plan perspektifine sadık kalınması gerektiğini düşüncesindeyiz" denildi.

'İMAR ÇARPIKLIKLARINI KALICI HALE GETİRECEĞİ HUSUSUNDA ENDİŞELİYİZ'

Kentsel dönüşümün bir plan notuna indirgenmesi suretiyle geçmişte örneği sıkça görülen imar çarpıklıklarını kalıcı hale getireceği hususunda endişeli olduklarını belirten Mülkiyeliler Birliği, açıklamada, "Afet ile zarar görmüş binaların bir an evvel yenilenmesi suretiyle hemşehrilerimizin mağdur edilmemesi amaçlanıyorsa öncelikli olarak Bayraklı İlçesi ve yakın çevresinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı dikkate alınarak kurum/kuruluş görüşleri, jeolojik-jeoteknik etüd raporu tamamlanarak plan revizyonlarının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, meslek odaları başta olmak üzere ilgili STK'lerin ve kamu yararını gözeterek teknik açıdan itiraz eden uzmanların görüşlerinin dikkate alınmasının gerekliliğine de dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

30 Ekim 2020'de yaşanan depreminin ardından, İzmir'de yıkım yaşanan bölgelerdeki plan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hızla onaylanarak inşaatlar başlatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bina ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacı ile hazırlanan “usul ve esaslar”ı 1 Mart 2021 tarihinde kabul ederek “öncelikle Genel Hayatı Etkililik Kararı verilmiş olan Bayraklı, Bornova, Karaburun, Seferihisar olmak üzere İlçe Belediyelerince ivedilikle plan revizyonu veya plan değişikliği ve/veya plan notu ilavesi etaplar halinde yapılması” kararı alınmıştı.

İlçe belediyeleri bu “usul ve esaslar” çerçevesinde, alanlarını belirlemeye başlamışlardı. (DUVAR)