Mülkiyeliler popülist siyaseti tartışıyor!

Mülkiyeli Dergisi 2017'nin ilk sayısını çıkardı. Teması popülizm ve yeni siyaset arayışları...

Abone ol

DUVAR -  Mülkiyeliler Birliği’nin yayın organı olan hakemli Mülkiye Dergisi’nin 2017 yılı ilk sayısı çıktı. 41(1) sayılı dergide “Popülizm ve Yeni Siyaset Arayışları” temalı makaleler bulunuyor.

Son yıllarda hem Türkiye’de hem Dünya genelinde sağın yükselişini ele alan makalelerde, İspanya, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerindeki durum da ele alınıyor.

'ÜNİVERSİTELER OHAL'DE DERİN YARALAR ALDI'

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Meltem Kayıran, 2017 yılının ilk sayısının yine olağanüstü koşullarda çıktığına dikkat çektiği sunuş yazısında “15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra ilân edilen ve sekiz aydır süren Olağanüstü Hal ve bu dönemde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle onlarca dergi, gazete ve basın yayın organı kapatıldı, düşünce ve ifade özgürlüğü ve en temel insan hakları, özgürlükleri sınırlandı. Ülke çapında hemen her alanda yaşanan hak ihlâllerinin yanı sıra üniversiteler de bu süreçte derin yara aldı; üniversiteyi üniversite yapan akademik özgürlük ve kurumsal özerklik gibi tüm değerler ortadan kaldırılma noktasına geldi. Bugüne kadar 4 bin 504 akademisyen, 1096 yükseköğretim idari personeli, haklarında herhangi bir delil ya da suçlama olmaksızın kamu hizmetinden ihraç edildi.” diyor.

Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin de bu dönemde tarihindeki en büyük tasfiyeyi yaşadığına dikkat çeken Kayıran”ın yazısının bir bölümü şöyle: “Kanun Hükmünde Kararnamelerle barış imzacısı olan 30’dan fazla akademisyen kamu hizmetinden ihraç edildi; lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında onlarca ders hocasız, yüzlerce tez danışmansız kaldı. Mülkiye Dergisi’ne bugüne kadar çeşitli biçimlerde katkıda bulunmuş olan çok sayıda kişi de bu dönemde ya ihraç edildi, ya açığa alındı ya da haklarında yürütülmekte olan soruşturmalarla uğraşmak durumunda bırakıldı. Bütün bunlara rağmen Mülkiye Dergisi’ni, eleştirel düşünceyi susturmaya çalışanlara inat, hakikatin peşinde koşmaktan vazgeçmeyen akademisyenlerin üretkenlikleri sayesinde, kimliğinden taviz vermeden yayınlanmaya devam ediyoruz.”

POPÜLİZM NEREYE ÇAĞIRIYOR?

Tema editörlüğünü üstlenen, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden OHAL KHK’sı ile ihraç edilen Zafer Yılmaz ise “Popülizm Çağrısı ve Muarızları” başlıklı giriş yazısında dergide hem popülizme dair kuramsal tartışmalar hem de farklı ülke örneklerinden hareketle bu tür bir izlek çıkarmanın hedeflendiğini belirtiyor. Yılmaz, yazarların popülizm üzerine olan kuramsal tartışmaları ve farklı ülkelerdeki popülizm örneklerini ele alırken, kapsamlı, sıra dışı ve titiz akademik çalışmanın örneklerini sunduklarını belirtiyor.

Dergide tema kapsamında yer alan makaleler ve yazarlar şöyle:

Popülizmin Normatif İmkanları: Hınç ve Diğer Popülist Siyaset Biçimleri-Onur Yıldız

Popülizm, Halk ve Demokrasi: Temsili Demokrasinin Açmazları ve Radikal Demokratik Bir Popülizmin İmkanları-Zafer Yılmaz

‘İktidarda Popülizm’ veya Tedrici Bir İnşa Süreci Olarak 2002-2010 AKP Dönemi: Bir Çerçeve Denemesi ve Birkaç Temel Önerme-Mahir Kalaylıoğlu

AKP, Dinsel Popülizm ve Halk-olmayan-Kazım Ateş

Muktedir Millet, Muhalif Millet: AKP’nin Söyleminde Kolektif Öznenin İnşası-Erhan Özşeker

Halkçılık ve Popülizm: Türkiye Vakası ve Bir Kavramın Kullanımları-Toygar Sinan Baykan

Ezilmiş ve Aşağılanmışlar: 1960’lar Türkiyesinde Gecekondu Meselesi-Sinan Tankut Gülhan

Öfkeden Umuda: İspanya’da Popülist Siyaset ve Podemos-Celal Oral Özdemir

Front National: Radikal (Popülist) Sağdan (Ilımlı) Neo-Popülist Sağa-Selman Saç

Avrupa’da Radikal Sağın Yükselişi ve Finlandiya Örneği-Sinem Uca

Derginin In Memoriam bölümü ise KHK ile ihraç edildikten sonra yaşamına son veren Mehmet Fatih Traş’a ayrıldı. Yazıyı Lütfi Uçal kaleme aldı.

Kitap İncelemesi bölümünde ise Duygu Türk, Jay WallJasper tarafından derlenen Müştereklerimiz: Paylaştığımız Her Şey adlı kitap üzerine yazdı.

Mülkiye Dergisi Ankara’da Konur Sokak no: 1’de bulunan Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi ve 1859 Kitap Kafe'den alınabilir.