Mülkiyeliler’den seçim adaleti ve güvenliği çalıştayı
Mülkiyeliler Birliği, Seçim Adaleti ve Güvenliği Çalıştayı düzenleyecek. Çalıştay, 2 Haziran'da.
DUVAR - Mülkiyeliler Birliği, “Seçim Adaleti ve Güvenliği Çalıştayı” düzenleyecek. Mülkiyeliler Birliği tarafından kurulan Mülkiyeliler Birliği Demokrasi Araştırmaları Merkezi’nin ilk etkinliği olacak çalıştay, 2 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek.
Seçim Güvenliği ve Seçim Adaleti olarak iki oturumda yapılacak çalıştayda 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin öncesi ve sırasında var olduğu düşünülen adaletsizlik ile olası seçim güvenliği sorunlarıyla ilgili tartışmalar yürütülerek, uzman görüşleriyle şekillenecek tespit ve öneriler oluşturulacak.
ÇALIŞTAYDA İZLEYİCİ BULUNMAYACAK
Mülkiyeliler Birliği Demokrasi Araştırmaları Merkezi tarafından çalıştaya ilişkin yapılan açıklamada, seçim sürecinde kamuoyunun yakından ilgilendiği konularda sistematik ve sonuç alıcı bir tartışma yürütmenin amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, siyasal sistemler, seçim adaleti ve sandık güvenliği konusunda kuramsal ve pratik çalışmalar yürüten uzmanların bir araya geleceği çalıştayın sonucunda adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanabilmesi için alınması gereken önlemlere dair somut, gerçekçi ve uygulanabilir önerilerin ortaya çıkmasının hedeflendiği bildirildi.
Çalıştay’a seçimleri izleyen sivil toplum örgütleri temsilcileri, bilim insanları ve hukukçular katılacak. Çalıştayda izleyici bulunmayacak.
Çalıştaydan çıkan sonuç metni, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi ile İstanbul ve Ankara şubelerinde eş zamanlı olarak açıklanacak.
Çalıştay’da tartışılacak konular şöyle:
Seçim Güvenliği:
- Oy kullanma sürecinin izlenmesinde yaşanan/yaşanabilecek sıkıntılar ve bu sürecin şeffaflaştırılması için alınabilecek önlemler.
- Oy sayımı, tasnifi, ulaşımı gibi süreçlerin her bir aşamasında yaşanabilecek denetim sıkıntıları; bu sıkıntıları giderebilecek uygulamalar
- Taşımalı sandık sisteminin yaratabileceği teknik sorunları ve seçim sonuçlarına olası etkileri
- Seçim otomasyon teknolojilerinin değerlendirilmesi; güvenilirliği konusunda yaşanabilecek endişeleri gidermenin yolları.
- Seçim sürecinin hukuka uygun yürümesi için alınması gereken önlemler; uygulayıcıların, gözlemcilerin ve yurttaşların sorumlulukları.
Seçim Adaleti:
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hukuki ve siyasal mahiyeti.
- Parlamento seçimlerinde uygulanan %10'luk ülke barajının seçmenler, siyasi partiler ve temsil sistemi açısından ortaya çıkardığı sorunlar ve bunları aşmanın yolları.
- Uluslararası hukuk ve anlaşmalar (Venedik Komisyonu vb.) bağlamında Türkiye seçimlerinin değerlendirilmesi.
- Bugüne kadar yapılmış olan seçimlerle 24 Haziran seçimlerinin genel olarak karşılaştırılması.
- Uluslararası gözlem kuruluşlarının (AGİT) bulguları ve değerlendirmeleri ışığında Türkiye'de seçim adaleti.
- Siyasal iletişim (propaganda olanakları, yaygın medya mecralarında yer bulma, finansal kaynaklar vb.) açısından seçim sürecinin değerlendirilmesi.